čtvrtek 1. května 2008

Ječmínkův běh

Když jsem zjistil, že existuje závod, který se inspiroval mým oblíbeným nickem (kdo by věřil řečem o králi Ječmínkovi:-))), bylo jasné, že nemohu pořadatele zklamat a na podnik musím dorazit. Abych řekl pravdu, od běhu výstavištěm Flóry Olomouc se mi do ničeho moc nechce, myšleno tedy závodit. Pocitově mi to na poměry a možnosti slušně běhá, nicméně v absolutních číslech je to stále totální bída. Trenér sice pořád něco povidá o rychlé silniční desítce, ale já jsem prostě pomalej. Sice dokážu i na 15-tém km běhu zrychlit k 5-ti minutám na km, nicméně rychlost 4:30 a níže je pořád nedosažitelná meta. Teď už to asi nemá cenu, ale na podzim bude potřeba (myslím) přidat nějaké kratší rychlejší úseky. No a taky ta kila že jo:-)
Dopoledne mám nějaký kopr. Co si pamatuji, jde o standardní prvomájový stav, ale protože už jsem domluvený s Aldamanem, že mi bude dělat vodiče, je možnost zrušení účasti nulová. Navíc jedou fandit i děcka s manželkou a Matýsek od rána straší, kdy už pojedem. Když už musím jet, volám aspoň Ondrovi, jestli taky nejde. Představte si, vůbec o závodě nevěděl!! Na co dnes Ti mladí myslí, nevím:-)
Nakonec razíme směr Chropyně již v 9:30, protože s děckama doma nešlo vydržet. Dobře, že tak, protože byť jde o obec relativně malou, najít kynologický areál pro mne nebylo zcela triviální:-)
Po příjezdu jsem překvapen, kolik je na startu lidí. Naštěstí už jsou všichni registrovaní, nečekám tedy ve frontě a registruji i Ondru, který nakonec volá, že dojede a poběží. Chviličku po mně doráží na start prezident oddílu TTS Osek s početnou suitou doprovodu a po další mikrochvilce i Aldaman. Zjišťujeme informace o trati, běží se 5 kol kolem rybníka Hejtman a je to kros. Více než polovina trati vede po trávě, zbytek po polňajdě. Tady to na osobáček nebude, to tuším už při rozklusu. Na startu se postavím, kam patřím, tzn. do zadních řad. Závodu se naštěstí účastní i několik skutečných veteránů, snad to tedy dnes na poslední místo nebude. Rozbíhám se opatrně, tempo těsně pod 5:00/km a běží se mi překvapivě dobře, ani terén tolik nevadí. S Aldamanem ovšem vydržím jenom půl kola, pak se mi škubne, ale celou dobu ho vidím. Žádný zázrak v tom ale není, Aleš si testuje maratonské tempo. Předběhnu nějaké dva chlapíky, z nichž jeden sípe tak, až mám strach aby nezkolaboval. Chvilku mne sípoš zkouší viset, ale naštěstí nevydrží a i za ty 3-4 minuty, co ho slyším, mě berou všichni čerti. Po předběhnutí těchto dvou se dostávám na dohled slečny s nádhernýma nohama. No pokoukáníčko skoro na 3 okruhy:-)). Na chvilku mi ho kazí jenom čelo závodu, které jde přes nás o kolo zhruba ve 2. třetině 3. kola.Kochám se výhledem až skoro do jeho konce, ale pak mi nějak dojde, že by nebylo špatné přidat. S těžkým srdcem opouštím krásnou vyhlídku a slečnu předbíhám. Asi 200m přede mnou vidím chlapíka v trenkách, toho už asi nedoženu. Nicméně i ve čtvrtém kole mi to celkem jde a zvládám ho o 3 sekundy rychleji, než kolo 3, bohužel mne na samém jeho konci ještě stihne fiknout Ondra, který už ovšem sviští do cíle a je poslední ze závodníků nadělivších mi kolo. Na začátku posledního okruhu už konečně chápu, že šetřit síly nemá smysl a dávám do něj všechno. Dokonce předběhnu chlápka v trenkách a dostává se mi na dohled jiný maník celý v černém. Stahuju, stahuju, ale cíl je příliš blízko:-), nestihnu to. Čas mám na hodinkách stejný, jako naměřili časoměřiči a to 48:39. Hm, jenom 12 sekund za osobákem z Hulmena a přitom jde o kros (byť tedy nijak profilově náročný). Nemůžu říci, že bych byl časem nadšen, ale nejsem ani otrávený. Nepřepálil jsem začátek a ke konci byl schopen přidat. Nicméně, mrknu-li se na okruhy, tak pocity jsou jedna věc a časy druhá:-) Mezičasy po 2km totiž vypadají následovně (v závorce průměrné tepy v okruhu):
2,00km 9:36 (165bpm)
4,01km 9:50 (169bpm)
6,01km 9:48 (171bpm)
8,00km 9:45 (172bpm)
10,00km 9:40 (176bpm)
Pocitově bych ovšem řekl, že poslední kolo jsem dal výrazně rychleji, než první. Garmin ale nelže:-) Zkrátka mám pocit, že jsem celkem pravidelný tempař, když nepřepálím, teď ještě někde vyšašit to pořádné tempo, že jo:-)

14 komentářů:

  1. Vy jste se zase kochal ze :) ...
    No ja to vidim tak, ze si osobacek prokochal :) IM

    OdpovědětVymazat
  2. Já se za tou dorostenkou také chvilku schoval, moc pěkný pohled, ale bohužel běžela moc pomalu, a tak jsem ten pěkný pohled musel opustit.
    Ale moc pěkný čas, v klidu si zaběhnout kros těsně za osobákem ! Ty zraješ jak víno :-).
    Teď si budeš muset počkat na osobáček na podzim, na nějakou rovinatou asfaltovou trať. Třeba Hornická desítka ve Frýdku-Místku :-).

    OdpovědětVymazat
  3. Mordyje tak teď mě to mrzí dvojnásob, že jsem nedorazil. Kochat se sličnou dorostenkou, to muselo být něco. Bohužel příjezd do Blanska byl v jednu v noci a přes noc mě zlobila osmička, takže jsem byl ráno totálně mrtvý. Nechceš si v sobotu udělat výlet do Lipníku, teda na Helfštýn, dáme si pivko až si odkroutím tu Šelu. :-D

    OdpovědětVymazat
  4. ta sobota neklapne, je mi líto, máme hrozně nabitej program. Budu rád, když zvládnu rádno něco odběhnout. A smutnej být nemusíš, stejnak bys slečnu viděl jenom chviličku, když bys nám dával kolo:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ok, v pohodě. Je mi jasný, že musíš trénovat. :-) Takovej "boháč" zase nejsem, abych Ti dával kolo. :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Jen tak mimochodem, ta zminovana dorostenka je udajne prerovska volejbalistka, jak mi moje pritelkyne sdelila :-) No a co jsem se tady taky docetl je fakt, ze jsem se opet setkal s aldamanem a vubec jsem o tom nevedel :-D Jo chlape, kdyby jsi prijel na kole tak bych asi vedel ktera bije, ale vic jsem si z tebe nepamatoval :-D

    OdpovědětVymazat
  7. Jo ten prispevek vyse patri ke me:-P Peca

    OdpovědětVymazat
  8. Peca:
    Já věděl, že dorazili kluboví kolegové z TTS Osek nad Bečvou, ale který z nich jsi byl ty, to nevím :-).
    Minule jste mi tak rychle ujeli, že já nestihl zaregistrovat ani kolo, natož obličej :-). Příště to napravíme, v článku jsem ten na druhé fotce :-D.
    JM: nechceš vypnout ověřování slova?

    OdpovědětVymazat
  9. to aldaman: dik za upozorneni :-D nastesti jsi byl jedinej koho jsem videl "poprve" takze prirazeni nicku aldaman ke spravnemu obliceji nebylo tak slozite :-) Peca

    OdpovědětVymazat
  10. Peca: Super, tak teď už i víš jak vypadám, tak až mě příště uvidíš, kopni do mě a řekni, že jsi Peca :-D a už se budeme znát i osobně a ne jen virtuálně :-).

    OdpovědětVymazat
  11. tak to za chvíli zas vypukne

    OdpovědětVymazat
  12. Mám takový dojem,že to 1. a posledního z fotek jsem tam dnes viděl běhat

    OdpovědětVymazat
  13. mylný dojem, oba byli na Karlově v Jeseníkách:-)

    OdpovědětVymazat