pátek 6. ledna 2012

Takové nějaké bilancování jakoby na konci roku 2011

Byl to takový podivný rok, ledacos se povedlo, cosi se taky nepovedlo a závěr roku se zejména pracovně totálně podělal. Protože zde ale není to správné místo pro realizování stížností na profesní život, nebudu s tím víc otravovat.
Začátek byl vyloženě zážitkový: výron v kotníku v samém závěru roku 2010 a jeho repete již v roce 2011. Zkusit se prý má všechno, ale nemůžu se zbavit pocitu, že to platí hlavně pro objevitele slepých uliček, kteří po vzoru cimrmanovského "vypouštěním cigaretového kouře do vody zlato nevznikne", ukazují "tudy ne přátelé" zjišťují, že "opakovaným výronem v levém kotníku běžecké výkonnosti nepomůžete" :-).
K výše uvedenému je ovšem nutno poznamenat, že opakovaný výron může mít celkem pozitivní vliv na přístup k cyklistice. Ono totiž kolo kotníku vadí daleko méně než běh a když se k tomu připojí velmi mírný konec zimy, může pacient dojít k totálnímu přehodnocení ježdní v chladnějším počasí, byť na starém křápu. Toto přehodnocení mělo 3 důsledky, ke kterým se ještě dostaneme.
Začal jsem tedy jezdit venku celkem brzo, zvýšil odolnost vůči počasí a hle, jarní naježděné kilometry začaly vypadat celkem utešeně. Bohužel, očekávaný úbytek váhy se nedostavil, protože ročník 1971, kromě toho že je i můj, je i velmi silně zastoupen mezi mými kamarády, takže tak propařený druhý kvartál jsem ještě v žádném roce svého života asi nezažil :-). Pro ty pomalejší jenom připomínám, že zmíněný ročník slavil v roce 2011 kulaté 40. narozeniny.
Taky jsme s manželkou začali tancovat, což je možná úplně nejpozitivnější věc roku 2011 s celkem jasným přesahem do let následujících. Tedy minimálně do roku 2012, kde aktuálně zrovna končíme běh salsy a 15. ledna začínáme zlatý kurz, kde se asi pár let zdržíme, nic vyššího totiž zatím Šrámkovi v nabídce nemají :-).
Z důvodu bachratosti jsem neujel ani dlouhého mamuta, který tak zůstává do letošního roku, ovšem podmínkou nutnou pro absolutorium je váha pod 95 kilo, jinak to nemá cenu ani zkoušet. 105 prostě přes ty krpály v požadovaném čase převalit nedokážu a je možné, že ani 95. Tož uvidíme.
Jinak se ovšem žádné dramatické cíle nekonaly, ony se vlastně nekonaly žádné sportovní cíle. Že nebudu běhat jsem dodržel, že nebudu plavat jsem taky dodržel, vlastně dobrý rok :-).
Tím se dostáváme k výše zmíněným 3 důsledkům výronu a jeho vlivu na cyklistickou výkonnost.
1. změna přístupu k zimnímu ježdění a to tak totální, že jsem prodal Elita Real Axioma a indoor ježdění definitivně zavrhl.
2. pořídil jsem si fakt slušného zimáka:-)
3. najel jsem absolutně nejvyšší roční kilometráž v životě
Posuneme se tedy do kategorie čísel. Odplaval jsem imozantních 14,4 km za 4:48. Víte o někom se sportovním deníkem evidujícím plaváním a majícím méně? Podobně impozantní je běh, nevypadá jako plavání jenom proto, že už jsem to prostě v závěru roku nevydržel. Celkem 228km  za 24:50. Jak běh tak kolo jsou do níže za posledních 6 let rovněž rekordní :-P.
Lepší už to byla s tanečkama, kde jsme parket brousili slušných 119 hodin. Opět rekord, byť trochu laciný, neb jde o 1. rok.
No a nejlepší na konec. Krásných 9516km za 371:12. Tu desítku už jsem prostě nestihl a né že bych se nesnažil, za listopad prosinec jsem tam natlačil přes 1100km. Tož letos, kurňa!
Celkem to tedy hodilo necelých 520 hodin, což je pro mne překvapivě hodně. 
Na závěr se asi mrknem na tzv. "sportovní cíle":
1) nezranit se, hlavně nějak přeskákat ten kotník mrchu
2) zkusit dlouhého mamuta s váhovou podmínkou
3) z jakýchsi pochybných důvodů jsem se přihlásil do Mělic, tak uvidím, jestli mě to do jara nepřejde
4) rozhodně pojedu Osecký triatlon, mám tam prima sázku, takže musím. Bude to prima taškařice
5) jsou i nějaké běžecké cíle, takže možná zkusím Rohálovku, to uvidím, jak na tom budu, ale Grymovskou s pólistama si rozhodně nenechám ujít
6) jo a samozřejmě najet těch 10k na kole. Technika na to je, tož s chutí do toho!

V roce 2012 přeji všem čtenářům hlavně hodně spokojenosti a zdraví, všechno ostatní už nějak zařídíte sami ;-).

12 komentářů:

  1. To kolo je fakt pekny, i to tancovani, tam ale nejak chybi kilometraz...:-) Tak se drz, davej bacha na kotnik a at to lita, cimz myslim i rucicku na vaze smerem dolu...;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Šikovnej! Já ti snad na to tancování koupím pedometr na krk, abys mohl deníčkovat alespoň počet kroků. I když ty zcela jistě budeš tančit tak plynule a ladně, že to nic nezměří... :)

    OdpovědětVymazat
  3. Budu se opakovat, cykloobjem je výborný!!! Každopádně já dal jednou 11500km, tak mě zkus šmiknout :) Když člověk maká celý rok, tak se to fakt dá. Počítání tanečků do sportu mě vždycky pobaví ;)
    IM

    OdpovědětVymazat
  4. Martine, pokud nepojedeš dlouhého Mamuta, tak Tě Maňa tým rád vezme do našeho minipelotonu

    OdpovědětVymazat
  5. Koukám, že až na tu cyklistiku budeme pro sebe dobrá konkurence. :)) Nicméně s tím jak nadáváš Aldamanovi do profíku pro jeho 606 hodin, tak to se di bodnout se svýma 520 hodinama, ty Kančeláro. ;))

    OdpovědětVymazat
  6. 2ironman: očividně vůbec netušíš, o čem i společenský tanec je. Tahal jsem chvíli i tepák a je to větší kouř než klus. Jenom pro představu, takový lehký valčík má 58 temp za minutu a každém tempu máš 3 takty na krok, což je 176 kroků za minutu, kdy jdeš v rotaci a musíš držet paže nahoru a rovná záda. A to se nebavím o jive nebo sambě. Kdybys viděl, jak jsem po dvouhodinovce slitej, úsměv přejde :-)
    2šewy: nezapomeň ale, že z těch 520-ti je 120 strávených s manželkou, takže místo záporných naopak plusové body (teda pokud zrovna nějak moc nerapluju, že to nejde:-)
    2Richard: ok, kdybych zůstal bačíkem, rád s vámi pojedu. Ale Ty dáš případně beztak s náma dvoukilo, už mám nového parťáka. Ať je krůtička zasloužená.

    OdpovědětVymazat
  7. Víte o někom se sportovním deníkem evidujícím plaváním a majícím méně?

    To sice nee, ale stejně to trumfnu. Při roční závěrce mi vyšlo kolo 58 km za 3:11 (čtyřikrát jsem na něj sednul o dovolené), a to jsem kdysi jezdíval...

    OdpovědětVymazat
  8. Objem kola je super :-). Před mamutem pár stovek a dlouhýho musíš dát :-). Když nebudeš línej a pořádně zatejpuješ před během kotník nemusíš mít vůbec strach :-).
    Je úplně jedno s kým jsi těch 120 h strávil, ale jsou tam.
    Mě na plese stačí si dát za sebou polku, valčík a polku a mám toho plný zuby, takže nějaký přínos ten tanec by měl mít.

    OdpovědětVymazat
  9. Rosťo, deník už mám leta na runningfreeoniline.com :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Nevím jak si vysvětlit, že mi Rosťa ještě nenapsal na blog, abych si u nich založil tréninkový deník. :D

    OdpovědětVymazat
  11. Šewy: Mně taky ne. :-)

    Je to asi tím, že naše blogy nejsou v seznamu blogů na běhej.com

    Nebo si netroufne. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Na to, sportovni cile nebyly fakt dobry :) At se dari aspon tak dobre i letos!

    OdpovědětVymazat