sobota 21. března 2015

Garmin Fénix 3 - první dojmy

Díky Ivo Steinerovi z českého zastoupení Garminu jsem se dostal k jednomu z prvních kusů Garmin Fénix 3 u nás.
Na ruce mám stříbrný model s červeným páskem, což je jedna ze tří základních variant (druhá je tmavě šedý elox s tmavým páskem a třetí opět tmavá ale se safírovým sklíčkem a kovovým páskem, tak je ale ještě dražší než dvě předchozí).
Pojďme si něco povědět na rovinu: jestli se u předchozích verzí Fénixe dal vždycky najít nějaký funkční důvod proč si nechat Forerunnera, teď už žádný není. Nový Fénix umí všechno, co umí Forerunner 920XT a ještě něco málo navíc.
Původně jsem si říkal, že se s Fénixem nebudu moc mazat a udělám jednoduchou srovnávací recenzi Fénixe a Forerunnera, která nebude moc dlouhá a hotovo, jsem ale z hodinek tak nadšený, že nakonec napíšu velkou recenzi, jen co budu mít chvíli čas.
Zatím tedy ve stručnosti první dojmy bez obrázků, těch je stejně všude plno a já něco nafotím až na recenzi.
Tedy zostra, jestli váháte mezi FR920XT a Fénixem 3, neváhejte. České zastoupení Garminu vám rozhodování ještě usnadní tím, že oba modely nabízí za stejnou cenu, zatímco třeba v USA je Fénix o něco dražší.
A není divu, jde o opravdu poctivý kus hodinek. Proti trochu futuristickému byť tradičnímu vzhledu triatlonové řady Forerunner 305, 310, 910 a 920, jsou Fénixy od začátku úlitbou milovníkům kulatého vzhledu hodinek. Mně to od začátku usnadňovalo vyhýbání se Fénixům. Displej byl malý, neuměl 4 datová pole díky nevalného rozlišení a vždycky mu proti aktuálnímu Forerunneru chyběla nějaká ta funkce, kterou jsem měl rád, takže pohoda. Teď je to ale jinak. Nový Fénix stejně jako Forerunner barevný displej se slušným rozlišením, 4 datová pole umí taky a od FR920XT se tak v zobrazení liší pouze o něco štíhlejším fontem písma, což může teoreticky někomu vadit. Jelikož to ale nevadí ani takovému slepýši, jako jsem já, nepůjde o problém většiny populace :-).
Proti FR920 má Fénix několik vychytávek, uvedu v rychlosti několik, kterých jsem si zatím všiml:
- magnetický kompas, který umí zobrazovat na displeji i ve stand-by modu
- daleko názornější zobrazení chytání GPS signálu kružnicí po obvodu displeje oproti prťavé ikonce u FR920XT
- v základní výbavě widget pro zobrazení aktuálního počasí i předpovědi ve stand by modu
- lepší práci se smart notifikacemi, kdy tyto zobrazuje ve full screen modu a umožňuje je i odložit
- s ohledem na mé nepředpokládané zalíbení v počítání kroků je vychytávkou také design umožňující nosit hodinky denně i ke košili a obleku, což červenobílá varianta FR920XT zrovna nedává :-)
Teoretickou nevýhodou naopak může být ovládání, které je pro zkušené uživatele multisportovní řady Forerunner (za toho se pyšně považuji:-) dosti neobvyklé a vyžaduje trochu cviku.
To by tak asi v kostce mohlo stačit, příště se už zahlásím s podrobnou recenzí doplněnou i obrázky.

16 komentářů:

  1. Ječmínku, co na to Chocholoušek? :-)
    Ty jsi naprostý garminofil.
    Těším se na komplet recenzi.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc tomu nerozumim:).. mam 910.. nicmene to vypda, ze to bude pro me skvely darek, nebot to ma vydrz asi 50h, ze? :)

    tesim se na detailni recenzi.. MSF! Martine, at to beha a triatlonuje.. 12:)

    OdpovědětVymazat
  3. Tož netrpělivě čekám na podrobnou recenzi. Kdy asi tak bude,

    OdpovědětVymazat
  4. Snad příští týden, nějak nestíhám.

    OdpovědětVymazat
  5. Snad příští týden, nějak nestíhám.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj zvažujem kúpu fenix 3 ale neviem ci silver alebo grey. Na garmin fóre je zopár foto ako ľahko ide grey verzia poškriabat. Dam si poradiť pls o radu. Vdaka Andy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám grey třetí týden, nijak ho nešetřím a škrábance žádné nemám. Viděl jsem prototyp, který je užíván už měsíce a taky nic. Nevím, co s hodinkama provádějí majitelé škrábanců ;-)

      Vymazat
    2. Mám grey třetí týden, nijak ho nešetřím a škrábance žádné nemám. Viděl jsem prototyp, který je užíván už měsíce a taky nic. Nevím, co s hodinkama provádějí majitelé škrábanců ;-)

      Vymazat
    3. Dakujem za reakciu:) silver nik nechce aj ked mne pridu ore babu vhodnejšie :) ale zo je vec názoru, tak uvidim ktore si vyberiem a si spokojný? Nemrznu?

      Vymazat
    4. mám grey a žádné škrábance, dle mého je to něco jako elox, sinter nebo nějak jinak upravené, takže něco jako elox-hliník plech na parapet, dá se poškrábat ale chce co fakt udělat pořádně hluboko. Navíc ani saphire nemá dle mého kromě sklíčka jinej rámeček. samozřejmě lze koupit silver a dát jinej řemínek, trochu nákladnější ale také možnost...

      Vymazat
  7. Mohl by někdo prosím hodit odkaz na screen, kde budou vidět tepové zóny v rámci tréninku?
    Fenix 2 totiž neumí ukázat to, kolik člověk trávil času v určité zóně při tréninku.
    Moc děkuji
    Jirka

    OdpovědětVymazat
  8. Mám je teprve týden a už mi klekly... žádné otřesy, žádné nárazy... pouze plavání v bazénu. Objevilo se pouze logo Garmin a nefunguje vůbec nic. Za ty peníze bych čekal větší kvalitu :-(

    OdpovědětVymazat
  9. Já taky týden, dnes v bazénu a zatím drží :-/ nemačkal jsi tlačítka pod vodou?

    OdpovědětVymazat
  10. To David Vomacka: Taky mi uplne umrely, hned prvni den koupe, po aktualizaci. Bylo to ale jen SW. Nechal jsem je pres noc nabit, kouknul po navodu na reset (spustit, podrzet DOWN+START+BACK do pipnuti, pak pustit START a zbyvajici dve porad drzet dokud se neozve dalsi pipnuti). Ted uz bezi, pri druhem pokusu jsem to aktualizoval pres pocitac (www.garmin.com/express) a uz vsechno super.

    OdpovědětVymazat
  11. Pokud se nepletu, tak přesně tyto smart hodinky má jeden můj známý. Už je má strašně dlouho a překvapivě pořád fungují. Jen co říkal, tak baterie prý pokulhává, což se dá očekávat. Sám teď také nad nějakými chytrými hodinkami uvažuji a na základě této jeho zkušenosti to také vidím na Garmin, jen asi nějaký novější model.

    OdpovědětVymazat