středa 3. února 2010

Sporttracks 2. část: plníme deník daty

V první části článku o sporttracks (dále ST) jsem popsal prostředí programu a nakousl některé zajímavé (podle mne) vlastnosti. Ve druhé se budu věnovat praktickému používání software, tzn. jak jej naplnit daty a co se s nimi případně dá provádět.
Nějaká data je vhodné uvést o samotném sportovci. ST umožňuje vést kromě logu vlastních sportovních aktivit i základní log stavu sportovce. Na záložku s těmito daty se dostaneme přes Other Tasks/ Select view/Athlete.
Otevře se nám následující pohled:
Konstatní data (tedy jméno, výška a datum narození) jsou uvedeny v horní části, v dolní části (denní karta) jsou data k atuálnímu dni. Jak vidno, zapisovat jde kde co: váha, klidový tep, krevní tlak, počet hodin spánku, nějaká poznámka ke dni a dokonce i denní fotografie. Číselné hodnoty je možno zobrazovat v grafu. Položky v grafu (v každém, nejen u tohoto pohledu) je možno měnit kliknutím na ikonku se symbolem křivky vpravo nad grafem (při postavení kurzoru na správné tlačítko se zobrazí popisek "select more charts"). V následujícím okně:
si potom z dostupných grafů vybereme ty, jež nás zajímají. Třeba na sledování váhy dobré, byť trochu depresivní, když se nedaří :-)
Další věcí, kterou můžeme evidovat, je používané vybavení, ale o tom jsem psal už v 1. části.
Nejdůležitější věcí ve sportovním deníku jsou ale samotné tréninkové záznamy. Provozujeme-li jediný typ aktivity, není nějaké třídění nutné, pokud však provozujeme aktivit více, je vhodné (aspoň pro mne) si záznamy nějak členit. ST toto členění umožňuje velmi přehledně přes categories, které můžeme upravovat přes volbu Other Tasks/Select view/Categories:
Zde je možno kategorie mazat, vytvářet, řadit či definovat podkategorie. Dovolím si tady upozornit na několik věcí, se kterými může být potenciálně problém:
- importujete-li data z nějakého zařízení, je určitě dobré vyplnit políčko stopped vedle položky s volbou, jak se má zobrazovat rychlost pro danou aktivitu (ano, pro každý sport je možno volit, zda se má zobrazovat tempo/pace, nebo rychlost/speed). Nastavíte-li si totiž ve vlastnostech programu, aby se pauzy nezapočítávaly do tréninku, nezapočítá se vám do tréninku nic, co bude pomalejší než nastavená hodnota. U některých GPS to může s defaultními hodnotami generovat značnou odchylku
- položka Units není defaultně zaškrtnutá na system settings, takže i když budete mít v systému nastaveno zobrazování metrických jednotek, v případě vytváření nových tréninků vás může zmást zobrazení jednotek staturárních. Chyba je v tom případě právě zde.
- zaškrtávací okénko "use the same settins ....." je vhodné použít pro podkategorie jednotlivých sportů. Chci-li u běhu vždy zobrazovat pace, stačí ji nastavit u běhu a u všech podkategorií běhu toto políčko zaháčkovat, čímž se všechna nastavení z běhu propíšou i níže.
Nyní tedy víme, jak evidovat pocity sportovce a jeho parametry, jak evidovat používané vybavení i jak členit jednotlivé tréninkové disciplíny. Zbývá se podívat na vlastní zadávání aktivit. Věnovat se ručnímu zadávání nebudu. Okno je popsáno v 1. části a největší síla ST stejně spočívá právě v široké podpoře zařízení, z nichž aplikace umí tréninková data stahovat bez nutnosti ručního zadávání. V defaultní instalaci obsahuje aplikace konektory pro téměř všechny přístroje od garminu s výjimkou novějších zařízení s bezdrátovým přenosem dat, které jsou schovány za položkou (Garmin GPS) Communicator API. Pro správnou činnost této položky je třeba je nutno ještě stáhnout ze stránek garminu Garmin Communicator a nainstalovat jej.
V případě, že nevlastníte zařízení od Garminu, není nutno propadat panice. Pro ST existuje celá řada rozšiřujících plug-inů na stránce autorů, pomocí kterých je možno stahovat data i ze zařízení Suunto, SRM a dalších.
Samotný import provedeme opět přes sekci Other Tasks, překvapivě prostřednictvím volby import.
Otevře se nám následující dialogové okno:
Tlačítkem + je možno přidat další zařízení ze seznamu dostupných zařízení. Tento seznam se po instalaci rozšiřujících pluginů utěšeně rozroste. V mém případě je nastaveno zařízení Communicator. V případě, že své zařízení s možností přípojení k PC v seznamu podporovaných přístrojů nenajdete a ST se vám přesto líbí, není nutno propadat panice. Pod symbolem přístroje v dialogovém okně je ikona složky. Pokud na ni klikneme, obdržíme okno file browseru a můžeme najít soubor, který chceme importovat. Přímo podporované formáty jsou gpx, hst, tcx, hrm a fitlog. Pracujete-li s jiným formátem souborů, není nutno propadat panice, protože lze použít jiný vynikající freeware gpsbabel.   Není to sice tak elegantně jednoduché, jako přímo podporované zařízení, ale je to cesta.
Takže logbook aplikace máme naplněn svými tréninkovými pomůckami, osobními i tréninkovými daty a zbývá nám podívat, co se s těmi daty dá dělat a jak přizpůsobit program co nejvíce obrazu svému. To už ale nechám na další díl, protože už tak je tento delší, než jsem původně plánoval.

16 komentářů:

  1. Díky moc za návod k tomuto skvělému programu.
    Začínám ho chápat a už mi jde ledacos nastavit.
    Zatím jen chodím, ale až se rozeběhnu :-))
    Mamut

    OdpovědětVymazat
  2. jo a dotaz na ofiko stránkách tohoto programu je spousta pluginů.
    Zmíníš se v pokračování aspon o těch nejdůležitějších??
    Děkuji předem a chválím za dobře vykonanou práci pro nás lamy :-))

    OdpovědětVymazat
  3. Ječmínku, díky za skvělý tip.
    Mohu poprosit o radu, jakpak lze změnit mapový podklad? Díky
    Prggino

    OdpovědětVymazat
  4. v pravém horním rohu částí okna s mapou je šipka, když na ni klikneš, dotaneš seznam dostupných mapových podkladů. Pro české cyklomapy je potřeba doinstalovat plugin z webu sporttracku.

    OdpovědětVymazat
  5. Po instalaci plugginu je to ok, děkuji uctivě . Prggino

    OdpovědětVymazat
  6. Jecminku prosim te existuje moznost, jak zachytit cas resp. kilometry absolvovane v jednotlivych tren. zonach ?

    OdpovědětVymazat
  7. Ječmínku, SUPER recenze. Díky

    Trochu jsem se na Tvůj popud v Sporttracku štoural a našel jsem z mého pohledu tyto slabiny - nebo spíše neexistence či neschopnost najít správné puginy.

    1) nelze zobrazit jednotlivá kola odmačknutá v sporttesteru - škoda, garmin connect to umí:-(


    2) nenašel jsem jak si evidovat nejrychlejší časy (rekordy) jednotlivých kontrolních úseků


    3) nutné spojení s internetem i při stahování jen do ST. Což třeba na soustředění může býp problém.


    Co ty na to ostřílený uživatel? Nenašel jsi nějaké návody, jak na to? Díky za info a pomoc.

    Norbajz

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Norbajzi:-)
    1)kola neboli úseky ve sporttracks samozřejmě zobrazit jdou, stačí si pohled přepnout ze summary na splits a jsi tam.
    2) Tomu nerozumím, jakože bys chtěl třeba nějak bokem evidovat nejrychlejší kilometry? V nové verzi by to už mělo jít, protože umožňuje přidávat si do formuláře vlastní pole, takže by to nějak jít mohlo. Já si s tím ale zatím nehrál, protože nic takového nesleduju
    3)jestli máš novějšího garmina neš 305-tku, tak je skutečně potřeba pro použití garmin communicatoru připojení k netu. Protože mám data spíš na hraní, než na analýzu, klidně pár dní počkám. Navíc pro rychlý náhled se dá použít Garmin training center, který funguje i ofline.
    Asi jsem Ti moc nepomohl že? Ono sporttracks už je jinde s verzí 3, jiné pluginy, skoro všechno za peníze, pomalu se dívám po něčem jiném.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Ječmínku,
    díky za reakci. Mám 310 Xt a tak laboruji a hledám. Stále zvažuji ST 2 či 3, neb zatím vše má + a - dle pluginů. Cenu nemá cenu řešit.
    Ty rekordy jsou spíše nejrychlejší čas v jistém úseku třeba kopci, aby bylo srovnání zdali je stagnace či progress (číselník a hodnoty - vazba 1:N plus metainformac o úseku). Asi další uživatelské pole to jistí.

    O čem uvažuješ jako náhradu ST3? Opravdu ST dle detailní analýzy pokulhává. Jako hračka dobrý, ale když mám slušná data, tak bych je chtěl využít co to jde.

    Měj se Norbajz

    OdpovědětVymazat
  10. zvažuju WKO+, to by mělo být z pohledu analýzy asi nejdál. Co je ale pakárna, že vyžaduje hodně ruční práce při importu. Ten se mi v ST líbí, automatické přiřazování pomůcek k typu tréninku, rozpoznání aktivity podle tempa a tak, to je mi dost sympatické.
    Je ale pravda, že data zdaleka tak důkladně jako Ty nesleduju, hraní si mi stačí:-)

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, používám Garmina FR305 ve spojení se SportTracks 2 a stává se mi, že po běhání, jízdách na kole vybiju baterii a připojím ho k PC, nenabídne mi import všechny běhy, které jsou ve sporttesteru zaznamenány. Do Garmin Training Center mi to ty v ST chybějící sice naimportuje, ale chybí u nich GPS trasa/stopa.

    Máte někdo taky takovou zkušenost? Napadá vás, čím to může být?

    OdpovědětVymazat
  12. Zdravím Ječmínku, rozhoduju se, jestli zakoupit plnou ST 3,1. Zatim mám trial a myslel jsem, že si s tím vystačím, ale když mi to začlo psát, že uvidím jen data za poslední 3 měsíce, tak mě to vyděsilo. Když už bych zainvestoval, tak bych rád, kdybych ho mohl pár let používat bez dalších plateb. Je to reálné? Koukal jsem na WKO+, ale 120 doláčů mě usadilo na židli. Přeci jen jsem zatím v začátcích (triatlonu) a i těch 35 dolarů je pro mě dost.

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj, nevím o tom, že by nějaké další platby byly nutné (pokud se tedy nerozhodneš pro nějaké placené pluginy). Možná při přechodu na novou major verzi (asi 4), ale to netuším. Nemluvě o tom, že mně se podařilo chytit prvních asi 100 prodaných licencí, které stály 10 eur.
    Kdybych teď váhal na cenou, vzal bych do úvahy věci zadarmo. Tzn. runningfreeonline.com, případně connect.garmin.com.

    OdpovědětVymazat
  14. 100 licencí za 10 eček? To je krásný!! Používám Garmin conect a koukal jsem i na runningfreeonline, ale ten ST se mi líbí nejvíc. Líbí se mi, že to je prográmek v pc a může pracovat ofline. Hlavně, že si tam mohu zapisovat různé kravinky, váhu, pomůcky atd. Taky je česky, což je u mě velké +. Asi do něj půjdu, snad nebudu litovat. Díky ;-)

    OdpovědětVymazat
  15. Hrošik:Ahoj, prosím Tě, po poslední aktualizaci ST 3,1 mi to při zavření a potvrzení uložení změn vyhodilo tuto hlášku a nechápu, co je špatně, když do teď jsem to vždy potvrdil a uložilo se mi to. Nenapadá Tě, co to může být?
    hláška:
    "Při zálohování deníku došlo k chybě.
    Přistup k cestě C:/Program files (x86)/Zone Five Software/SportTracks 3/Záloha historie/Moje jméno - historie~od datumu-120721~backup-150522.logbook3 byl odepřen".
    Na výběr je pak OK a nebo ZRUŠIT. Ale prostě to nejde už uložit. :(
    Díky za jakoukoliv radu

    OdpovědětVymazat