neděle 8. února 2009

1. tréninkový týden? Ani moc ne

Tento týden jsem si naplánoval jako první, ve kterém zkusím po zlomenině o víkendu klusnout a když to půjde, budu ho považovat jako první tréninkový. Obávám se ale, že start mi ještě pár dní oddálí propukající chřipka, nicméně týden už za tréninkový považovat budu, byť je spíš "tréninkový".
V pondělí jsem si dal večer trenažér, 70 minut a noha už vůbec neotéká, paráda, můžu i ze sedla a achilovku jenom cítím, nebolí.
V úterý večerní plavání s AD Cyklo. Předplatil jsem si u nich 2x týdně úterý čtvrtek od 18:00. Mají v Přerově pronajatou dráhu a po dobu rekonvalescence mi to manželka schválila. Konečně trochu odplavané, za hodinu 3,1km s hlavním motivem 3x800 s postupných zrychlováním.
Ve středu opět večerní trenažér, tentokrát už i trochu kopce, dobré, šlo to. Na kole už mne noha prakticky neomezuje. Polední plavání bohužel neklaplo, protože jsem musel neplánovaně otočit Prahu.
Ve čtvrtek už jsem jel do Prahy plánovaně. To už jsem cítil první příznaky chřipky, takže mi ani nevadilo, že v hotelu, kde jsme měli večer menší akci, měl plánovaný bazén pouhých 10 metrů a v tom plavat odmítám:-).
V pátek mi bylo celkem mizerně, z menší části v důsledku konzumace 12-ti hvězdičkové metaxy, z větší části bolestí v krku a protivnou rýmou.
Do soboty mi trochu odlehlo a jelikož pohled z okna nabízel výhled na polojasnou oblohu, sluníčko a jen středně silný vítr, dodržel jsem své předsevzetí zkusit, co udělá s nožkou klus. Dal jsem si 8,5km, pomaličku, tepy vysoko, ale noha dobré. Cítil jsem sice nezvyklé pocity slabosti, ale nic bolestivého. Jenom v ostřejších zatáčkách vím o achilovce. Celkově klus hodnotím poměrně optimisticky. Večer jsme měli menší posezení a došlo i na dlouho odkládanou láhev vlašského ryzlinku. Jde o víno, kterého jsem už vypil fůru a, bohužel, už ho moc nevypiji, protože nevím v ČR o jiné lahvi, než je tak schovaná u mých rodičů ve sklepě, kde čeká na mé 40-té narozeniny. A co že jde? Legendární vlašák z Mikrosu, ročník 2000, z Perné, vinice železná, s naprosto brutálním alkoholem 16,2%. Víno neskutečné plnosti, navzdory vysokému alkoholu se slušným zbytkovým cukrem (musely to být neuvěřitelné hrozny!), dlouho příjemnou kyselinkou, ořechovo kouřovým buketem i úžasným tělem. Několik let jsem měl na Labuti problém, dát si jinou láhev, v zásadě jsem tam s ním přestal až po stažení z vinného lístku. Samozřejmě jsem několik lahví zaskladnil, méně však, než bych považoval za správné, protože víno přestalo být dostupné ze dne na den. Jeho vývoj v čase je podobně úžasný, jako vlastní charakteristika. Několik let se prakticky nehl, ještě před třemi lety chutnal prakticky stejně, jako v roce 2001. Teprve poté se u něj začala projevovat mírná petrolejovitost charakteristická pro starší ryzlinky.
S delším časovým odstupem pak musím říci, že dnes sice víno postrádá počáteční svěžest (což těžko překvapí u ročníku 2000:-), nicméně zůstalo tělo obrovské plnosti i nádherný buket, kde je tóny ořechů nahradil právě lehký petrolej. Skvělé. Kdybyste na něj někdo narazili, neváhejte, nehleďte na cenu. A když se vám bude zdát drahé, dejte vědět:-).
V neděli jsem měl v plánu buď klus, nebo trenažér. Deštivé počasí a znovu propuklá silnější bolest v krku mne nasměrovaly k tomu, že kloktám slivovici, stříkám do krku bioparox a doufám, že zítra to bude lepší:-))
Bilance týdne je tedy slabší, než jsem chtěl, díky sobotnímu vínu ho ale nehodnotím jako úplně na pytel:-)

5 komentářů:

  1. No tak vidim, ze chripka uz se pokousi o odolnejsi kousky jako jses ty...takze se asi neni cemu divit, ze celou nedeli boli hlava i me. Kazdopadne ti gratuluji k tvemu vybehu. Vypada to nadejne. Jen ta chripkova epidemie je na pytel. Tak kloktej ;-) Peca

    OdpovědětSmazat
  2. Vlašák 2000 z Mikrosu se má archivovat? To jsem měl vědět dřív, než jsem ho předloni vypil :-))

    OdpovědětSmazat
  3. Tak paráda. Chřipka to už není taková hrůza, za týden je klid a hurá do tréninku !

    OdpovědětSmazat
  4. Tak paráda. Chřipka to už není taková hrůza, za týden je klid a hurá do tréninku !

    OdpovědětSmazat
  5. Koukám, že už jsi v pohodě. Nevěděl jsem, že jsi takový znalec vína. Jsem sice Severočech, ale moje kořeny jsou na Moravě, kde jsem se narodil. Příbuzenstvo mám v Bzenci. Tam jsem poznal co je opravdu dobré víno a vždy se tam velmi rád vracím. Ono to není jen o víně , ale i o lidech..
    Vyzkoušej slivovici s medem - dej to do mikrovlnky ohřát , spolehlivě léčí. :-)

    OdpovědětSmazat