pondělí 7. května 2007

Garmin Forerunner 305

Při psaní o Edge 705 jsem zjistil, že mi v draftech leží článeček o mém nejmilejším tréninkovém společníkovi. Se zpožděním cca rok toto opomenutí napravuji:-).
Dneska jsem se rozhodl podělit se o zkušenosti s jednou ze svých nejoblíbenějších hraček. Když jsem se loni na podzim rozhodl trochu vážněji trénovat, byl pulsmetr jedna z věcí, které jsem vyhodnotil jako nezbytnou záležitost k sofistikovanému vedení tréninku. Deníky jsem vedl už nějaký čas formou zápisů v excelu, na každém sheetu aktivita a ve sloupečcích důležité údaje. Měřením tepu jsem byl odhodlám posunout tyto záznamy i plánování na jinou úroveň.
Prvním pokusem byl nákup pulsmetru Elko z nabídky Shell katalogu za smart body. Upřímně řečeno, takový krám jsem od té doby snad už neviděl. Nastavit šel pouze věk, podle kterého se nejtupějším vzorečkem spočítala TFmax (220-věk) mohlo se nastavit jedno pásmo. Stopky bez aktivního pásu nešly pustit, zresetovat taky nešly, musel se sundat pás a počkat. Paměť vůbec neměly, takže hodnoty jako průměrná tepovka, maximální tepovka a tak zkrátka nebyly k disposici. A když se k tomu přihodí praktická nefunkčnosti při běhu, páč při otřesech prostě pás neměřil, ať byl vlhčený a utažený jak chtěl. Po pár dnech používání jsem byl tak strašlivě zklamaný, že jsem ten krám hodil do skříně a už se na něj ani nepodíval. Nicméně jsem si ujasnil, co by se mi líbilo mít. Jednak mi bylo jasné, že import dat do PC bude nutnou podmínkou, rovněž možnost programování tréninků, protože se hodně zalíbily intervalové tréninky. Od toho byl jenom krok k požadavku na schopnost měření vzdálenosti, protože poletování s GPS modulem a TyTNem (o tom někdy jindy) se sice dá vydržet, ale Navio (gps soft do telefonu) se občas kousalo a vůbec, něco tomu chybělo.
A pak jsem při browsení po sportovních webech narazil na modely garminu a navzdory podzimní ceně (v ČR v říjnu 12000) jsem byl v podstatě hned chycen. Garmin Forerunner 305 se stal mým favoritem. Jenom cena byla trošku otravně vysoká a překračovala mnou stanovenou horní akceptovatelnou hranici (10 000). A pak jsem ho objevil nový na Amazonu za 250 usd včetně poštovného a bylo vymalováno a bezprostředně na to objednáno.
Jako slušný člověk jsem dokonce přiznal doma, což mělo za následek klasifikaci "vánoční dárek" a skoro měsíční otálení strojku mezí dárky pod stromeček. Tuto újmu vydýchávám ještě nyní ;-).
Na Štědrý večer se potom odehrála komická scéna, kdy přes protesty šokovaných rodičů jsem na sebe nahodil fungl nove oblečení illumite a vyrazil i s garminem asi o půl desáté večer na testík;-). Sice jsem byl ve stavu prakticky nemocných, ale pětečku, abych si měl s čím hrát (myšlena data) jsem si dal.
Tolik k historce o nabytí, a teď tedy něco reálných informací:
Garmin forerunner 305 je sporttester vybavený chipsetem SiRF Star III, což je v současné době prakticky to nejlepší, co pro GPS existuje (neuvažuji alternativní čipy MTK disponující 32 kanály oproti 20-ti kanálům SiRF Star III, jelikož žádný zásadní rozdíl v citlivosti ani spotřebě se v testech neprojevil). Poskytuje tedy podobnou šíři funkcí jako třeba mnohem známější Suunto T6 s dokoupeným GPS podem, nicméně není potřeba bazmeček na paži.
Přístroj má, dle mého názoru, prakticky všechny vymoženosti, které je možno po moderním sporttesteru chtít. Jediné, čím nedisponuje, jsou různé automatické výpočty indexů fyzické výkonnost a podobných ptákovin. Nevadí to, protože věci jako chodecký test, conconiho test, test TFmax......... se dají snadno naprogramovat, absolvovat a následně v PC vyhodnotit.
Komunikace s periferiemi se děje po protokolu ANT, který je digitální a kódovaný, takže nehrozí kolize zařízení nacházejících se v blízkosti a je zaručena i solidní výdrž na baterie u příslušenství. Uživatelská výměna baterií ve všem příslušenství včetně hrudního pásu je samozřejmostí. Když už jsem u baterie, tak to je největší a dle mého názoru prakticky jediná skutečná slabina strojku. Z důvodu vysoké spotřeby GPS chipsetu, vydrží garmin max 10 hodin. Tuto hodnotu udává výrobce a dá se jí věřit. Vypnutí GPS čas výdrže výrazně prodlužuje (a uživatel možnost vypnutí má), nicméně používat forerunnera místo hodinek je pro mne vyloučeno. Po delším bádání, jak to pořešit na případném Ironmanu, jsem dospěl k závěru, že vlastně na kole nemusím mít GPS aktivní, protože rychlost a vzdálenost půjde sledovat se senzorem kadence, který naštěstí vlastním.
Co tedy přístroj umí:
- podporuje přímo 3 sporty, cyklistiku, běh a other (mám americký model, takže někdy budu používat české ekvivalenty, někdy anglické a to jak mě napadne). Pro každý sport umožňuje naprogramování speciálního screenu. Screeny jsou v základním režimu 2 společné, přičemž na každém je možno zobrazovat jeden až čtyři údaje současně. Mezi screeny se přepíná tlačítky šipek. První dva jsou společné pro všechny sporty s tím, že relevantní veličiny(tzn. u cyklistiky je měřenou veličinou rychlost - speed, zatímco u běhu čas na kilometr - pace) se přepínají automaticky podle aktuálně nastaveného sportu, takže pokud si člověk před začátkem výkonu zapomene přepnout, vidí na kole místo rychlosti pace, což je otravné. Je dobré mít tuto věc na paměti.
Třetí screen je specifický pro každý ze tří sportů a zobrazuje se pouze pro aktuálně používaný sport. Při provozování např. course (k tomu se dostaneme později) se počet obrazovek zvyšuje o tréninkového partnera (taky později) a jeden screen rozdílových parametrů.
Pomocí dvou stisků šipek tedy můžeme sledovat celkem max 12 parametrů, což není tak málo.
Rovněž si pro každý ze sportů můžete modifikovat profil, kde nastavíte váhu přislušenství atp.
Sledovat se dá celá řada údajů: rychlost (průměrná, průměrná v kole, aktuální maximální), tepovka (aktuální, minimální, maximální, průměr to každé i zvlášť pro aktuální kolo), časy všeho možného, s příslušenstvím všechny možné hodnoty kolem kadence, samozřejmě aktuální hodiny, převýšení.........seznam veličin, které si člověk může pro každou položku screenu vybrat je opravdu dlouhý;-)
- obsahuje samozřejmě spoustu funkcí spojených s přítomnou gpskou. Je tedy možno definovat waypointy, nechat se k nim navádět, umí zobrazit kompas. Je rovněž možno zapnout funkci autostop, kdy se automaticky zastaví timer, zastaví-li se pohyb. Tato funkce je potlačena trénujeme-li podle workoutu. Jednou za zajímavých věcí jsou tzv. courses. V zásadě jde o to, že absolvovaný trénink uložím jako course, který potom mohu spustit a dát ho znovu. Kouzlo je v tom, že s aktivovaným tréninkovým partnerem můžu pěkně graficky sledovat, jestli se naháním, nebo ne. Případně tak mohu na dálku závodit s nějakým kolegou, nebo se sebou. Zejména při testech je pohled na postavičky daleko názornější, než sledování mezičasů.
Vynikající vychytávkou je možnost vytvářet courses na www.mapmyrun.com. Například tuto trasu si přes menu save může kdokoli uložit jako garmin course s tím, že si zadá třeba průměrnou rychlost, nahrát do forerunnera a potom soutěžit s partnerem, který se pohybuje definovanou rychlostí. Na 30km dlouhém běhu do práce jsem si partnerem i povídal ;-).
U courses je skvělé, že člověk může sledovat průběh "závodu" s partnerem dvěma způsoby: prvním jsou dva panáčci pod sebou s udávanou hodnotou vzdálenosti mezi nimi, druhým jsou "tečky" pohybující se v aktuálním profilu s dynamicky proměnným měřítkem podle vzdálenosti aktuální polohy mojí a partnera. Malou vadou na kráse je nemožnost sledovat současně s partnerem nějaké další parametry, např. TF, což by se hodilo. Zde má výhodu cyklistický model edge 305, který má 2x větší rozlišení displeje a umožňuje zobrazit až 8 screenů, čili kromě partnera je možno sledovat ještě až 4 parametry. S nastavenými alarmy je ale člověk pomocí zvukových signálů a objevujících se pop-up okének informován, kde přešvihává.
Nemá cenu psát o všech možnostech nastavení, takže se vrhneme k další zásadní vychytávce a tou je spolupráce s
aplikacemi na PC:
- training centre (TC) je aplikace dodávaná s garminem. Obsahuje jednoduchou mapu, umí importovat tréninky z forerunnera a do této mapy je zobrazovat, ukazovat grafy převýšení, TF, rychlosti, časy na kola atd. Denník má ovšem jednu zásadní vadu a tou je nemožnost zadávat tréninky, které nebyly absolvovány s hodinkami. Takže třeba plavecké tréninky si do tohoto denníku nezapíšete. Co je ovšem famózní, je možnost sestavování tréninků a jejich export do hodinek. Pro jejich tvorbu obsahuje TC jednoduchý grafický nástroj. Pouhými stisky tlačítek je možno přidávat do posloupnosti tréninku položky a tyto každou pomocí dropdown menu parametrizovat. Rozhraní umožňuje i zadávání jednoduchých cyklů, takže tvorba intervalových tréninků je hračkou. V každé položce je možno nastavit jeden parametr určující její konec (stisk tlačítka, uběhnutí času, vzdálenosti, pokles TF.......) a jeden parametr, který se má hlídat (pásmo TF, cadence, rychlost.............). Každý krok se definuje zvlášt, takže při střídavých úsecích mohu v jednom nastavit trvání 1km a hlídat čas na km 4:00 a následný krok bude 2minuty s hlídáním TF pod 135. Tyto dva kroky je možno opakovat kolikrát si nastavím, případně jich může být v jednom cyklu libovolný počet. To je přesně to, co jsem si představoval. Z pohledu konfigurace forerunnera je TC k nezaplacení, ovšem jako denník je mnohom lepší
- freeware sporttracks. Jde o téměř dokonalý tréninkový denník s možností ručního zadávání tréninku, sledování fyzických parametrů atleta a, což je pro majitele garminů nejdůležitější, s možností přímo stahovat data forerunnera, vytvářet na jejich základě položky v denníku a rovnou k nim z googlemaps stahovat mapy, čímž se denník stává i graficky velmi hodnotným;-).
Psát o sporttracks by bylo na dlouho, lepší je, aby si jej každý zájemce rovnou vyzkoušel, cena je velmi příjemná....
Jediné, na co bych výslovně upozornil, je možnost nadefinovat si equipments a tyto přiřazovat k tréninkům. Typicky je tedy možno si zadat běžeckou obuv a pro každý model zvlášť sledovat absolvovanou v něm kilometráž.
Data z garmina je kromě vlastního sledování i sdílet prostřednictvím webu www.motionbased.com (MB). Pěkný denník je k vidění třeba zde. Omezující faktorem je to, co u TC, nelze zadávat aktivity ručně, ba dokonce nejdou ani uploadnout indoor aktivity, které neobsahují GPS data. Přesto je tato služba skvělá, bez pokročilých (a pro mne zbytečných) funkcí zdarma a kam se na ni hrabe nějaký Nike+. Konec konců, co může výrobce rybářských doplňků vědět o sportu:-D
Výhody a slabiny:
Výhody jsou myslím nasnadě. Jde o prakticky univerzální sporttester se všemi myslitelnými funkcemi s možností dokoupení příslušenství pro cyklistiku (kadence seznor, který umožňuje i funkci cyclocomputeru při vypntuté GPS, třeba na trenažéru, nebo kvůli úspoře baterie) i běh ("botosonda" umožňující měření kadence kroku a měření vzdálenosti bez gps, tedy podobně jako u cyklosenzoru). Možnosti programování tréninků jsou prakticky neomezené včetně snadné tvorby i diagnostických testů (conconiho test), možnosti tvorby courses na mapmyrun zase do značné míry suplují absenci navigace. Bezproblémové spojení s PC také není standardem mezi sporttestery (byť u vyšších tříd už ano)
Jako dvě skutečné slabiny vidím absenci vodotěsnosti (o story se zmiňovaným kusem jsem psal loni v létě a tato jediná vada mne opravdu mrzí) a akumulátor, který vydrží cca 10 hodin provozu s aktivní GPS, což je v podstatě limit použitelnosti. V zásadě mi to nevadí, protože takto dlouhé aktivity s výjimkou ironmanských závodů neprovozuji a na IM mám možnost pro cyklistiku vypnout GPS, čímž ušetřím baterii a stroj potom celý závod vydrží (ověřeno). Pro někoho může být slabinou design, protože jde o dosti velkou "televizi", nicméně oproti aktuálnímu "hodinkovatějšímu" forerunneru 405 má o 2 roky starší 305-tka lepší displej a umožňuje zobrazit až 4 datová pole ne jedné obrazovce, což 405-tka neumí a nepřinesla ani vodotěsnost, její třída je stejná jako u 305-tky tedy IPC 7. Navíc mám sporttester na trénink, používat ho jako hodinky nehodlám, vzhled tedy moc neřeším:-)
Pro mne je i dnes, s odstupem více než roku od napsání převážné většiny tohoto textu, stále forerunner 305 jasnou volbou, navíc při dnešních cenách i poměrně výrazně dostupnější.