neděle 30. května 2010

Jezdit na ochutnávku vína na kole nemusí být ten nejlepší nápad :-)

Tuto sobotu jsem měl v plánu dlouho očekávanou akci: ochutnávku červených vín mistra Jakubíka ze Zlechova, tentokrát z poslední dekády. Jela standardní silná sestava Přerovského vinařského spolku. Nocleh tentokrát v Buchlovicích a protože počasí na bídu posledních dní vypadalo jakžtakž, rozhodl jsem se jet na kole s tím, že cestu tam trochu natáhnu.
Původně jsem byl domluvený, že mi kluci vezmou věci autem, ale nakonec jsem je vezl v batohu na zádech, kdybych náhodou přijel dřív, ať se mám do čeho převléct. Cesta od začátku moc neodsýpala, protože foukalo do ksichtu a vyjet na Tesák bylo navíc s batohem na zádech celkem náročné. Naštěstí od Zlína fouklo spíše zboku a to už nebyl takový boj. Boj začal až někde u Napajedel, kde se projevilo ošizené jídlo a začalo mi hezky docházet. Protože mne navíc začínal tlačit čas, musel jsem jet a moc se neflákat. V Uherském Hradišti se mi nějak zbláznil Edge a asi by mě trochu prohnal, potahal mě hezky po městě. Nakonec jsem ho vypl a z města vymotal pomocí navigace v mobilu, ještě ji mám:-). Poslední chuťovka po cestě se mi přihodila při sjezdu do samotných Buchlovic. Sjezd totiž probíhá na kostkách a v poslední části kostek najednou rána a bum, Garmin se válí po zemi. Ulomily se plastové packy v držáku. Musím říct, že na přístroj za 10k je držák dost fórová a odfláklá záležitost.
Každopádně jsem konečně dorazil do Buchlovic a začal dostih rychlá sprcha, dost se napít, něco pojíst a šup na autobus do Zlechova. Konečně na místě. Mistr je očividně v dobré náladě a připravil pro nás překvapení. Bez ohledu na objednaný formát ochutnávky a tomu odpovídající cenu, nám za stejné peníze připravil řez časem celou svojí výrobou od roku 1971! Starší víno jsem dosud v puse neměl.
Pan Jakubík pro nás připravil nesmírně náročný maraton ochutnávky 66-ti! vzorků. A že to byly vzorky!
Pro úplnost přikládám svůj seznam vzorků s poznámkami.

4 poslední kusy jsou ještě z druhé strany. Kdo zdejší vína neochutnal, jenom těžko uvěří, co se na ochátnávkách odehrává. Pan Jakubík používá vlastní metodiku výroby, kterou střeží a nenaleznete ji nikde jinde. Už od nejstarších sklizní (první vína má z roku 1967) se zaměřoval na výrazně vyzrálé hrozny a vína svým charakterem přívlastková. Vína ledová vyráběl dávno před tím, než se jejich výroba u nás datuje oficiálně. Veškerá jeho produkce jsou samotoky, tedy nelisované hrozny, nefiltruje a posledních 10 let ani chemicky nečíří. Nebojí se ani experimentů s novými či nezvyklými odrůdami.
S ohledem na vysoký počet ochutnávaných věcí a tím celkem nezanedbatelnou pravděpodobnost "potíží" koštujících v závěru, bylo pořadí otočeno proti obvyklému "od nejmladších". Získali jsme tím mimo možnosti ochutnat nejstarší věci v nejlepší formě i příležitost udělat si i představu o tom, jak se v čase měnily jednotlivé ročníky i panem Jakubíkem používané technologie.
Nemá smysl a ani není možné napsat něco o každé ochutnané lahvi, přestože by si to každá zasloužila, zmíním se tedy jenom o některých.
Frankovka 1971: nejstarší víno, jaké jsem doposud ochutnal, navíc ročník mého narození. V podání p. Jakubíka se nejedná o žádnou stařinu či zlomené víno. Frankovka má stále charakter, pikantnost, tělo, určitě bych vínu nehádal 40 let.
Frankovka 1973: mimořádné víno, stáří 38 let a přitom stále vynikající ovocitost do švestek a medu s nádherným povidlovým buketem.
Rulandské modré 1982: první mistrův vítěz ve Francii pokoutně pašovaný do soutěže. Skutečně báječná komplexni modrá rulanda s vyváženou chutí, barvou, vůní, nádherné víno.
Rulandské modré 1995 výběr. První rok nového vinařského zákona upravujícího přívlastková vína. Výborná rulanda s čokoládovými tóny.
Frankovka 2005 výběr z cibéb: podle mé chuti nejlepší víno večera. Skvělé plné víno s vanilkovými a až borůvkovými tóny s neuvěřitelnou barvou a extraktem. Nemám lepší slovo než "boží":-)
Přestože jsem vypích jen několik věcí, musím podotknout, že veškeré ochutnané věci byly vynikající a jenom konkurence vlastních vín je paradoxně mírně "poškozuje".
A maraton 66-ti vzorků je navíc náramně náročná věc. Sklípek jsme opouštěli spokojení, ale unavení. |Mistr s námi vydržel až do půlnoci.
Následoval přesun zpět do Buchlovic, kde byl ještě otevřen hotel. Ha mám hlad a nejen já. K uzavřené společnosti dovnitř nejsme vpuštěni, ale jsme obslouženi venku. Tataráček a plzeň je ideální závěr večera. Tedy byl by, kdyby plzně nepadly 3 (někteří ještě pokračovali ve víně) a než jsme se vypoklonkovali a dorazili na penzion, byl zase hlad. Co s tím, no vybalila se sekaná, klobásy, papričky, okurky, zkrátka všechny zásoby na snidani a ještě v časných ranních hodinách jsme se na spánek řádně posilnili snídaní :-).
No a v 8:00 už jsem byl na cestě domů, na kole. Teda řeknu vám, čekal jsem něco malinko jiného. Po sladkém víně mi to obvykle lítá, bohužel, proti očekávání mají zejména starší vína p. Jakubíka alkoholy kolem 13-ti procent, takže už po ochutnávce bylo i přes velmi malá degustovaná množství, pěkně naváto:-)). První půlhoďka tedy byla dost krušná. Pak se ale vinné cukry konečně dostaly ke slovu a navzdory mírnému protivětru jsem to z Buchlovic dobojoval domů lehce pod 2 hodiny a průměrem mírně přes 30kmph, ještěže aspoň ten batoh jsem si nechal vzít zpět autem. Myslím ovšem, že tento zážitek napříště vyhledávat spíše nebudu, byť víno mistra Jakubíka naopak vyhledávat systematicky budu:-))
Doma už jenom následovaly řízečky k obědu, a malinko šampíčka na počest neteře, která na mistrovství světa v kuželkách obsadila v družstvech a v individuálním závodě shodně 4-té místo. Gratuluji. Trochu jsem také ovšem slavil na počest pana Paroubka, že už táhl konečně a zaslouženě do prdele!

17 komentářů:

  1. Chvíli jsem si myslel , že to v půlce vzdáš, když sis poznamel , že "fakt nevíš", ale se ctí si dokončil :).. a příště dej na začátek nějaký varovavání. Mám teď totiž hlad a žízeň a to potřebuju taky nějaký kilo shodit :)

    OdpovědětVymazat
  2. fakt nevím bylo takové zoufalecké povzdechnutí. Měl jsem vymyšleno, že si budu dělat opravdu poctivé poznámky, ale ono je to všechno tak dobré, že bych se porád opakoval:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Velmi "chutný" příspěvek do blogu, nutno podotknout, že mě zaujala hlavně jeho střední část :)))

    OdpovědětVymazat
  4. Ing. Paroubek nebyl tak špatnej, i když to nebyl cyklista.
    Nevyjadřuješ se hezky o lidech, které neznáš. To jsi sportovec a ctíš pravidla fair-play?

    OdpovědětVymazat
  5. já se k Jiřímu vůbec nevyjadřuji (přestože mne to stojí hodně sil, abych se tady vyhýbal politickým tématům), pouze konstatuji svoji radost nad jeho odchodem z vrcholné politiky.
    Chceš-li mi kázat o pravidlec fair play, podepiš se.

    OdpovědětVymazat
  6. Nevyjadřuješ? "Trochu jsem také ovšem slavil na počest pana Paroubka, že už táhl konečně a zaslouženě do prdele!"
    Občas sleduju tvůj web, resp. výsledky kamarádů triatlonistů, ale potykávat někomu, koho neznáš, a takhle na dálku mu "dávat pokouřit", to se myslím, u sportovců moc neděje. Připadá mi to trochu pepické, zbabělé. Tobě možná ne. Měj se fajn.
    Luboš

    OdpovědětVymazat
  7. Zbabělé? No názor Ti brát nebudu. Měl jsem příležitost s Paroubkem vidět, vidím, co na naší politické scéně předváděl a zavinil, takže si na svém stojím.

    OdpovědětVymazat
  8. Jasně, v pohodě. Nechci ti zaplevelovat web. Ono se spousta lidí viděla na světa se spoustou tzv. "celebrit", ale jenom bulvár nebo pejsci štěkající za plotem mají potřebu je očerňovat. Jak málo stačí informací, aby se pohled na jednoho a téhož člověka diametrálně lišil. Jeden Paroubka nesnáší, druhej miluje, jeden nesnáší Armstronga, druhej ho má za modlu.
    Učím jako trenér děti ohleduplnosti; sport si bez ní nedovedu představit. Máš docela jiné představy, a budiž!
    Měj se fajn.
    Luboš

    OdpovědětVymazat
  9. Luboši, učit děti ohleduplnosti je jistě záslužné a své děti k ní vedu také. Zároveň je ale učím, aby se nebály pojmenovat špatnost, když ji vidí a jsou o ní přesvědčeny. Ohleduplnost neznamená apriori souhlas s porušováním pravidel, ať již sportovních, politických či společenských.
    Skutečně jsem přesvědčen o tom, že to, co u nás parta kolem Jiřího Paroubka předváděla, je špatnost a tady jsem to vyjádřil, na to co si skutečně myslím, ještě velmi mírně.

    OdpovědětVymazat
  10. No vidíš,to je ta interpretace... Moji svěřenci neměli za vlád pravice pořádně na čem jezdit a v jejich rodinách to bylo občas dost nahnuté. Kolikrát se přišli na trénink i najíst. Lítali jsme od čerta k ďáblu, abychom pro ně sehnali nějaký slušný materiál. A světe div se, právě za té vlády opovrhované levice a ing. Paroubka jsme mohli pro děti a kadety nakoupit skvělou techniku a co víc,bylo jasné, že to některé lidi z levicového politického spektra i zajímá a nepomáhají vyloženě jen "před televizními kamerami". Jak je ten svět pestrej, nemyslíš?
    A jak vidno, budeme muset zase žebrat o peníze v zahraničí, protože v následujících letech bude sport tím posledním, co bude kluky z pravice zajímat. Ach jo :(
    Luboš

    OdpovědětVymazat
  11. no já nevím, poslední 4 roky ale levice nevládla. Náš oddíl bojuje o peníze pořád stejně obtížně. Že bych sledoval Tebou popisované skokové změny v závislosti na změně centrální vlády, takovou zkušenost nemám. Můj názor je, že na regionálních a nižších úrovních je podpora sportu nikoli systémovou záležitostí (tedy levice, pravice) ale vyloženě osobním vztahem klíčových lidí k mládežnickému sportu bez ohledu na politickou příslušnost. Prostě buď je na radnici sportovní fanda, nebo není.
    U nás na radnici sedí socan 12-tý rok a jediný sport, který pro něj existuje je hokej a byl vždycky. Takže souhlasím, svět je pestrý, ale nevidím ho tak smutně jako Ty.
    Ať se Ti vede.
    MartinH

    OdpovědětVymazat
  12. to Lubos: nevidim smysl nekomu vysvetlovat sve politicke preference, ale protoze jste zamirili s Martinem do vod sportovnich - oddily apod tak bych jenom rad pripomnel (a je to moje zkusenost) ze to podle me neni az takova spojitost s vladou CSSD, ale spise s celkovym vyvojem, kdy proste cim dale jsme byly od roku 1989, tim bylo lepe. Marne hledam v pameti nejakou systematickou podporu sportu, od CSSD (potazmo ODS). Mozna jste Lubosi mel nejake znamosti, napojeni na CSSD a kasa se plnila. My co jsme si nesehnali od sponzoru (pritom jeden z nej mladeznickych TT klubu) to jsme proste nemeli. Jinak souhlas Martine, zaplat panbuh, ze je Paroubek pryc. I kdyz je to z moji strany osobni, vadil mi vice Paroubek, nez CSSD. IM

    OdpovědětVymazat
  13. Osobně bych to už nehrotil. Nemám rád kult osobnosti, ani ve sportu ne, ale "navážet" se do lidí, které neznám, to nedělám a neučíme to ani mladé sportovce.
    Chtěl jsem pouze říct, že za za vlády levice v ČR šly i věci ve sportu tak nějak lépe. Nedělám si iluze, ale pokrok byl znatelný. I společenská situace se mi zdála být lepší. Jednání se sponzory a s obchody atp. Dnes se člověk nedočká ani odpovědi na e-mail, v obchodě ho příručí nepozdraví a agresivita obchodníků je bezmezná. Sponzoři chtějí nemyslitelné věci po klubech, a jde-li o děti, pak tuplem - viz. reklama, účast na různých promo-akcích, kde se zase prezentují výrobky a služby se sportem naprosto nesouvislé - alkohol, cigarety a různé jiné pitomé zboží. To pro děti nechceme.
    Přejme si, že bude lépe. Já osobně se zase obracím do zahraničí, především do Francie a Španělska, kde nám vždycky tak nějak vyšli vstříc.
    Všem zdar!
    Luboš

    OdpovědětVymazat
  14. Luboši, očividně žijeme v různých světech. Moje (a podle toho, co píše Michal i jeho) realita je jiná než Tvoje. Za vlády levice rostla ekonomika o 3-6% ročně a peněz do sportu bylo více, stejně jako na jiné věci. Za krizi nemůže vláda, je to ekonomická realita. Směšovat chování obchodníků či dokonce nezdravení s politickou situací je, nezlob se, ptákovina. Je to jenom o konkrétních lidech a ti jsou pořád stejní bez ohledu na to, kdo vládne.
    A jenom ještě naposledy: Paroubek není neznámý. A já ho neodsuzuji za to, jaký je, ale za to, co tady prováděl a zavinil, což je loženo.

    OdpovědětVymazat
  15. Ano, přímá úměra v tom není, ale naše zkušenosti jsou takové, že v tomhle oboru mládežnické cyklistiky nám bylo o mnoho volněji za vlády sociálních demokratů.
    Apropos: dělám v bankovním sektoru, takže vím, jak jsme postupně utahovali matice, tedy klienty, a nasadili téměř na všechno sice malé, ale kvantitativně velké poplatky atp.
    Statistici a účetní dostali "mustr", jak na to, a do měsíce muselo být hotovo. A jak to vypadá teď, možná vidíš sám.
    Ne, nebylo to třeba, i tak byly naše obraty pohádkové, ale šlo o princip: maximalizace zisku bez maximalizace etiky. Jenže do toho lidi nevidí.
    Mně samému nevadí sponzorovat mládežníky. Nechci po nich trapčení po recepcích a nošení např. tabákové nebo bankovní reklamy.
    Luboš

    OdpovědětVymazat
  16. myslím, že mícháš hrušky z jabkama. Chování bank nemá nic společného s aktuální politickou situací.
    Mně to spíš u Tebe připomíná vzpomínání na "staré zlaté časy".
    Shodou okolností pracuji v bankovnictví taky a Tebou popisované akce jsou celkem normální ve všech firmách. Proč by maximalizace zisku měla být provázena maximalizací etiky, nevím, ani si nejsem jist, co si pod pojmem maximalizace etiky představuješ. Nevím, co v bankovnictví děláš, ale Tvoje nazírání na business mi přijde, promiň, dost naivní.

    OdpovědětVymazat
  17. Divné nazírání na byznys? No, nevím. Mám 171 zaměstnanců a parket funguje víc než 8 let bezproblémově. Tak možná něco dělám špatně, kdo ví.
    Právě proto taky spoléhám na mládežníky a na práci s nimi, protože při sportu a cyklistice zvlášť vidí rovnici mezi "výkonem-hodnotou a progressem-výsledkem". Ve své práci to bohužel postrádám. Přiznám se, že ty "hodnoty", co tvoříme, jsou v podstatě k ničemu.
    Takže vlastně jak říkáš: byznys a etika nejdou dohromady. Ale aspoň je z čeho sponzorovat nadané.
    Luboš

    OdpovědětVymazat