čtvrtek 21. května 2009

Trénink s endurainingem, úvod

Letošní rok byl pro mne od začátku plný sportovních zklamání. Slušně rozjetý prosinec zastavila zlomenina kotníku a s ní více než dvouměsíční tréninková pauza, která při mé žravosti znamenala nejen zastavení hubnoucího procesu (do zlomeniny jsem mezi svátky dokonce zhubl a udržel se pod metrákem!), ale jeho totální zvrácení, které někdy v únoru dosáhlo téměř kritických hodnot z před dvou let ve výši 108kg. Asi měsíc a půl od února jsem se trápil a vymýšlel, čím bych sám sebe zpitoměl a pro v zásadě z pohledu cílů ztracenou sezónu našel nějakou novou motivaci pro trénink.

No a jak je zřejmé z nadpisu, vymyslel jsem zakoupení tréninkového programu od nějaké renomované společnosti zabývající se sportovním poradenstvím. Těchto firem je, pro mne překvapivě, na netu mraky a dle většiny prezentací není nic snažšího než vzít excelský sheet a do roka, co do roka, za 2 měsíce, je z vás Mark Allen nebo nějaký jiný v zásadě libovolný sportovní idol. Než jsem všechny tyto možné nabídky přechroupal, ujasnil jsem si, že letošní prioritou (ne absolutní, ale největší) bude pro mne letos kolo. Kotník pořád sem tam trochu zlobí, tak ho ještě chvíli nechám relaxovat (třeba do srpna) a hlavně mám pocit, že na běhu jsem většinou tuhl kvůli přílišnému vydání se na kole, než že by nebylo naběháno. Neméně závažným faktem je to, že na běhu už jsem si pod Michalovým vedením udělal aspoň jakýs takýs obrázek, jak skládat trénink, aby byl pestrý a co do něj dávat, na kole jsem ovšem zatím jenom jezdil a to většinou “co to dá”, což asi není ta nejlepší cesta:-).

Po tomto ujasnění si zadání jsem se směle vrhl na výběr firmy, která bude mít tu čest spolupracovat s tak výraznou postavou jako jsem já :-D. Výběr se mi nakonce scvrkl na váhání mezi dvěma servery a to cyklotrenink.info a enduraining.com. No a jelikož enduraining už nějaký čas sleduji (zejména prostřednictvím jejich textů publikovaných na triatletu), rozhodl jsem se, že se zkusím obrátit na ně.

Neznaje na začátku formu ani úroveň spolupráce, sáhl jsem po nejlevnější variantě e-plán z nabídky v kombinaci s e-jídelníčkem, na kteroužto sestavu je sleva:-).

Jak to následně vypadá: na webu enduraining.com se člověk zaregistruje a obdrží výzvu k uhrazení služby, po jejímž připsání na účet se rozjede spolupráce. V mém případě to proběhlo rychleji, protože ještě týž den, co jsem se regl a byl vyzván k platbě (kterou jsem obratem provedl) už jsem vyplňoval vstupní dotazník a napsal mi pan Miloš Krejčí, který je mým dietologem a trenérem v jedné osobě. Dotazník, který je pro trenéra zásadní vstupní informací, klade řadu otázek překvapivě zejména na sportovní současnost, historii a cíle, stravovací návyky atp. Současně s tím (máte-li zakoupen i e-jídelníček) začínáte psát log toho, co jíte, aby měl konzultant možnost vycházet z vašich návyků a zejména odpozorovat, kolik toho asi sníte a podle toho nastavit jídlo tak, aby člověk hubl, ale měl dost energie do tréninku. Mně to vyšlo tak, že program začínám plnit od května, týden před tím už byl trénink a jídelníček od pondělí 4.5.

O tom, jak se trénuje, diskutuje s trenérem a taky trošku jí :-) zase příště.

10 komentářů:

  1. zdar, kdysi jsem ti to rikal, ze s tou stravou neco musis udelat a docela si se tomu branil, ale ono to jinak nejde. Jsem zvedav, jak gurman jako ty bude schopen zmenit sve navyky. Mozna kdyz za to budes platit, tak te to prinuti k tomu to i dodrzovat :) Drzim palce a budu te sledovat. IM

    OdpovědětVymazat
  2. jojo, měl jsi pravdu Michale, jako ostatně i v pár jiných případech, co si pamatuju. Dokonce si i pamatuju i nabídku, že mi i s tím pomůžeš, ale já Tě jednak nechtěl otravovat a druhak jsem opravdu cítil, že to potřebuju koupit, abych si z toho něco dělal. Ale je fakt, že bojuju:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, nějak tomu nerozumím. Máš tréninkový plán na hubnutí nebo na nějaký výkonnostní cíl, např. 180km/5:30 apod.? Že přitom půjdou nějaká ta kila dolů bych viděl jen jako doprovodný efekt nikoliv cíl snažení.

    OdpovědětVymazat
  4. Je to jednoduché. Cílem je jak zlepšení na kole, tak i snížení váhy. Jídelníček mám sestavován tak, aby jednak vedl ke kýženému hubnutí, ale zároveň i obsahoval dostatek energie k tréninku, kterému je přizpůsoben.
    Že půjdou kila dolů sama, to u mne, s ohledem na dost svérázné stravovací návyky, nefunguje, resp. funguje, ale ne v míře, která mi připadá dostatečná.

    OdpovědětVymazat
  5. Jak tak ctu, tak si splnil co si vcera rikal. Aspon zase budu mit na netu co cist :-) Peca

    OdpovědětVymazat
  6. Chci věřit, že je to ta pravá cesta. Jen dej bacha a nedostaň se, jak se to stává hlavně u žen, do jojo efektu. Držím palce ať se dílo podaří.
    Téčko

    OdpovědětVymazat
  7. Neviem, neviem, ale snáď je to cesta. Ale aj tak nechať sa mučiť niekym kto ťa v živote nevidel a v podtate nič o tebe nevie je minimálne otázne. Okrem toho, trénovať popri práci, kde nie je totálna pravidelnosť, ako tomu u teba je, je tiež zložité. Držím palce, nech ti to výde.

    OdpovědětVymazat
  8. ahoj, taky zahajuju 3mesicni program 2 v 1, drzim nam palce obema, vahala jsem a udelala rozhodnuti definitivne po zvazeni vsech pro a proti a precteni tvyho clanku

    OdpovědětVymazat
  9. Tos koukam ze jsi se do teho obul,..., neco bych mel taky s temi svymi 105 zacit delat...Hyman

    OdpovědětVymazat
  10. Thank you for sharing.
    http://www.camisetasutbol.com/

    OdpovědětVymazat