čtvrtek 28. ledna 2010

Sporttracks 1. část: úvod

Napsat článek o sporttracks se chystám už drahnou dobu. Zásadním důvodem, proč otálím (tedy přesněji otálel jsem), je jednoduše realita tohoto výborného software s tolika variantami použití, které ve mě vyvolávají obavy, zda je vůbec možno obsáhnout všechny jeho možnosti v nějaké aspoň částečně snesitelné (rozuměj čitelné) délce. Nakonec jsem se ale rozhodl, že to zkusím.
Co tedy sporttracks je? Je to, dle mého názoru, jeden z nejlepších elektronických tréninkových deníků dostupných v současné době, který má navíc jednu skvělou vlastnost: je šířen jako freeware, jeho používání je tedy zcela zdarma. Ke stažení je z webu autorů: http://www.zonefivesoftware.com/SportTracks/
Instalace je vcelku jednoduchá a rychlá. Aktuální verze již ukládá osobní data do profilu konkrétního uživatele, aplikaci je tedy možno na jednom počítači sdílet více lidmi. V současné době je již k disposici i česká lokalizace, která je při instalaci v českých windows automaticky nabídnuta. Já češtinu nepoužívám, protože používám sporttracks (dále ST) už od prvních verzí, kdy byla z použitelných jazyků k disposici jenom angličtina, u níž jsem i zůstal čistě z konzervativních důvodů. Všechny cesty, menu a další věci tedy mám na obrázcích anglicky a budu se i na anglická menu odvolávat. U čtenáře rovněž předpokládám jistou minimální "IT gramotnost", takže nebudu dále upřesňovat věci typu: soubor uložíme do nějakého námi vytvořeného adresáře atp.:-).
Po zdárné instalaci staženého souboru si můžeme ST spustit. Po spuštění je nutno odpovědět kladně na dotaz, zda má být vytvořen čistý logbook (jde o databázi tréninkových dat, později se jí budeme věnovat podrobněji). Odpovíme-li záporně, aplikace se nespustí. Při dalším spouštění již dotazováni nebudeme, protože logbook už byl při 1. spuštění vytvořen.
Následně se nám otevře základní okno aplikace, které ovšem není naplněno údaji, ale položky kalendáře i přehledu aktivit jsou prázdné:-):

Na levé straně okna ve svislém panelu je vidět kalendář, jehož položky jsou vyšedlé pro dny, ve kterých byl zadán nějaký trénink, po kalendářem je okno aktuálních nabídek, které se mění podle zvoleného základního pohledu (v tomto případě jde o daily activity) a pod ním je pole other tasks, které je dostupné ve všech pohledech. V největším poli vpravo nahoře je přehled denních tréninků, pod kterým je jednoduchý sumář týdenní a měsíční. Sloupce v pohledu je možno velmi snadno měnit, stačí v liště s popisky kliknout pravým tlačítkem myši, zvolit "list settings" a vybrat i seřadit položky, které se mají zobrazovat. Výběr je bohatý.
Kliknutím levým tlačítkem myši na My activities (vedle Daily activity) se rozbalí menu, ve kterém si můžeme vybrat konkrétní sportovní činnost, kterou chceme mít v přehledu. Jak si přehled přizpůsobit obrazu svému si ukážeme později.
Pod přehledem aktivit je část okna rozdělená na 2 poloviny. V levé polovině je detail aktivity označené v přehledu v horní části denních aktivit. Vyšedlé položky značí, že byly importovány z nějakého zařízení a není možné je jednom tak editovat. V případě manuálního zadávání tréninku jsou všechny položky bílé a lze je vyplnit. V pravé části je vidět mapa, jsou-li k disposici data z GPS. Bez těchto data mapa vidět není. Existuje možnost si ji ručně namalovat na mapovém podkladě, čemuž se budu věnovat buď později, nebo vůbec, protože to nepoužívám.
Z důležitých položek na záložce tréninku bych kromě číselných hodnot, jejichž význam je jasný, rád upozornil na následující textová pole:
- location, kde je možno zadat místo tréninku. Toto místo se navíc v případě importu dat z nějaké zařízení s GPS po 1. ručním zadání vyplňuje automaticky. Při tvoření přehledů tréninků je potom možno podle těchto lokalit filtrovat
- name: toto pole plní roli klíčového slova tréninku. Typicky běhám-li často stejný motiv, dám tomu tréninku jméno, které zadávám do pole "name". Následně můžu filtrovat všechny tréninky se stejným jménem a porovnávat je mezi sebou.
- equipment: tzn vybavení, výtečná věc. Aplikace umožňuje evidovat používané pomůcky (boty, plavky, kolo, jeho součásti atp.) a tyto položky přiřazovat k tréninku. Člověk má potom hezký přehled jak často a jak intenzívně danou věc používá i jaká byla její skutečná životnost. Do přehledu vybavení se člověk dostane v levé části other tasks, select view a equipment. Přehled potom vypadá třeba takto:

Jestli si někdo na začátku položil otázku, k čemu že je takový deník dobrý, vždyť přece stačí starý dobrý excel, může mít pravdu. I v excelu existuje celá řada pokročilých deníků, většina z nich ale neumožňuje sledování používání vybavení (což mi přijde super), ani možnost importu přímo z mnoha zařízení (o tom příště), nebo třeba upload dat z aplikace do nějaké jiné webové aplikace třetí strany (o tom buď příště nebo ve 3-tí části).
Ve příště se podíváme na možnosti importu dat, detailní zobrazení importovaného tréninku a bude-li prostor, tak i na reporty a možnosti nastavení aplikace.

6 komentářů:

  1. Jen jedna poznámka. Pro nás co si s angličtinou moc netykáme, nebylo by dobré na úvod uvést, že lze nastavit, aby program pracoval v češtině ?

    OdpovědětVymazat
  2. no kdyby ti, co nevládnou angličtinou, vládli aspoň pořádně čtením, všimli by si, že v úvodu zmínka o české lokalizaci je :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Aha máš pravdu. To jsem nějak přehlídl :-). Už vím čím to, první část jsem četl včera a druhou až dnes :-). A mezitím jsem to zapomněl že to tam je :-).
    Já ST používal i v anglické verzi, tak celkem vím co a jak.
    Ale většina si asi dá češtinu a pokud anglicky moc neumí bude mít práci navíc najít kde co je :-).
    Ale je to jen můj názor, jak jsem psal já ST používám už tak dlouho, že vím kde co je :-).

    OdpovědětVymazat
  4. trochu se zpožděním. Ale přece.
    Díky za seriál, těším se na další díly. Snad mi osvětlíš některé mé problémy.

    Ad excel a sledování vybavení. To mám ve svém (už nepoužívané) excel denníku taky. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. A hned je tady dotaz.
    V druhém díle píšež, že ruční zadávání dat nebudeš popisovat. Tak píšu dotaz sem.

    Jak zadat trenink z více částí, např.
    3km rozklus, 5x1km v tempu 4min/km, 3km výklus

    Já jsem nucen to zadat jako tři aktivity (rozklus+intervaly+výklus).
    Protože pokud chci vidět kolik jsem naběhal v jaké kvalitě (OV,OV+,intervaly,rege,závod) tak jinak to nejde.

    Nebo máš nějaké jiné řešení?

    OdpovědětVymazat
  6. Dane, ve sporttracks můžeš zadat aktivitu s celkovým časem a v pohledu splits potom přidat okruhy (splits) ručně, podle Tebou definovaných parametrů. Není to žádný problém.

    OdpovědětVymazat