čtvrtek 2. září 2010

Z jiného (doslova) soudku

S pomalu končícím létem se nám poměrně výrazně ochladilo, a pokud se vám, nebo vašim rodinným příslušníkům přihodí statická akce venku, velmi snadno v aktuální počasí prochladnete.
Dneska si připravíme jednu z nejúčinnějších medicín, která se užívá zejména v zimních měsících, (mé manželce se hodila už dnes, proto dnešní inspirace na toto téma), a tou je svařené víno v mutaci "Ječmínkův svařák".
Na přípravu bude potřeba 1-2dl vody, kterou uvedeme do varu. Ve vroucí vodě následně krátce povaříme přiměřeně hřebíčku, "kvítek" badyánu, kus skořice, kolečko citrónu a pomeranče, vanilku (možno nahradit vanilkovým cukrem, není-li vanilka doma) a 2 lžíce třtinového cukru.
Do vroucí vody následně vlejeme víno. Nedoporučuju používat na svařák krabicové eklhafty a vůbec víno pochybného původu. Já za tímto účelem nejčastěji kupuji v Lidlu silná jihoafrická či jihoamerická červená, která se dají při troše snahy koupit kolem 50-60-ti korun za flašku a nejsou obvykle vůbec zlá.
Po víně přidáme 1-2 dl vermutu, podle chuti (či nabídky doma) bílého nebo červeného, zajímavou alternativou je nahradit vermut portským, podaří-li se koupit porto někde tak, že ho není škoda.
Po nalití hrnec velmi pečlivě hlídáme a odstavíme hned v okamžiku, kdy se na povrchu začne tvořit lehká bílá pěna. Víno nesmí začít vařit! Po odstavení v případě silných mrazů přidáme ještě panáka tuzemského rumu, případně se použít láhev od likérky Božkov, která se rovnou jmenuje Grog. Jde o tuzemský rum ovoněný hřebíčkem. V případě potřeby možno dosladit medem.
Kdo by se bál studené fronty :-)

5 komentářů:

  1. Jestli mě bude bolet hlava tak si to schytáš

    OdpovědětVymazat
  2. A na běh to nosíš v termosce nebo plastu?

    OdpovědětVymazat
  3. Možná taky vyzkoušíme. Zrovna pijeme Sangrii. :-)

    Ale mám jiný "problém". Nevíš Martine náhodou o nějakém prográmku, který umí slučovat gpx soubory? Ten můj mobil je docela chytrý, ale ne zas tak, aby uměl přerušit záznam trasy, udělat fotku a pokračovat v trase.

    OdpovědětVymazat
  4. 2Sokolík: jestli Ti bude špatně, tak jsi buď nedodržel výrobní postup, nebo jsi toho vypil moc:-)
    2PetrS: jedině po tréninku. V extrémních případech nerezový bidon:-)
    2Advid: o ničem takovém nevím, protože nefotím zařízením obsahujícím gps logger:-). Gpx je ale klon xml formátu, takže by to mohlo jít nějak snadno v nějakém xml editoru, jestli tomu trochu hovíš.

    OdpovědětVymazat
  5. Už to mám, je to GPSBabel.

    OdpovědětVymazat