sobota 27. června 2009

Osecký triatlon 2009, zklamání. Asi očekávatelné, ale přesto značné.

Na závod jsem se docela těšil. Přece jenom, je to závod, na kterém jsem si triatlon poprvé vyzkoušel, s výjimkou 2 let jsem tam nechyběl od roku 1997. Navíc předchozí akce Baseman i štafetka na Moraviamanu ve mně vyvolaly ničím nepodložený optimismus, že už trochu jezdím na kole. Houby, na kole jsem pořád sračka, podle časů ještě dost horší než loni, kdy jsem navíc závodil po Moraviamanovi. Ostatně takových závodníků jsem v Oseku viděl celou řadu, například Téčka:-)
Počasí nakonec na současnou bídu zachovalo příznivou tvář aspoň po dobu závodu, takže kromě pár kapek na kole pohoda. Bohužel už prší do kulturního programu, ale ono stejně moc lidí právě kvůli nejistému počasí nezůstávalo.
Jak to tedy vypadalo z mého pohledu? Líčit předstartovní horečku umocněnou otravováním dětí, kdy už pojedem, nemá cenu líčit. Začínáme tedy v Oseku, kde jsem se regl, koupil si za stovku luxusní triko bez log sponzorů (skvělý počin pořadatelů, tleskám!), snědl si snídaňové rizoto, urval slušné místo v depu (věci jsem tam nesl na třikrát, ta hlava), pokecal s Téčkem, oddílovými kolegy, držkatým Lipánkem a tak vůbec. Navzdory časnému příjezdu se člověk ani nenadál a už se lezlo do vody. Tady musím bodíky pořadatelům zase umáznout, protože pustili na start desítky neplavců v neoprenech. Já bych riziko s tolika neplavci ve vodě nepodstoupil:-). Reklamujte to ale, když prezident pořádajícího oddílu (mého:-), je zimomřivý a navíc vybaven novým neoprenem, jenž potřebuje trochu onosit, nepřipouští debatu.
Start je klasika, mlečka, sprint na první bójku, kde mne stahuje nějaký člověk, který se mne snaží podplavat, za dres. Nebylo to žádné šmátrání, ale regulérní stažení, takže dostal pěkný odkop, ať to má k bójce dál, když tahá:-). Mezi první a druhou bójkou doplavávám nejlepšího oddílového plavce Davida a za druhou bójkou směrem k výlezu (nejdelší část, přepona trojúhelníka) přidám a uplavu mu. Celkem se mi daří stahovat skupinku přede mnou, škoda toho mletí po startu i pomalíků, co se cpou na startu dopředu a než se přes ně člověk probojuje, je čelo v háji. Příště se asi budu víc cpát na pozice. Výsledný čas 10:02 je nějaký 15-tý v pořadí, na Čelůstku jsem ztratil cca 2 minuty, takže spokojenost.
Celkem rychlé depo. Na kolo jdu ještě naboso, takže celkem svižně z depa ven, i tak jde ale David ven na kolo dříve. Na rovince kolem Bečvy začínáme pěkně proti větru a to až do Lhotky, kde vlastně moje cyklistická část skončila a začala část "cyklistická". Snaže se dodržet trenérovi pokyny a točit kolem 80-ti dosahuji rychlosti, ve které mne jenom ve Lhotce sjede asi 15 lidí vedle kterých mám pocit stojícího diváka. No a tak to máme až do cíle. Na rovinkách i z kopce bojuji, tam mi nikde neujíždí, do kopce jde přese mne jeden borec (či borka:-) za druhým/druhou. Poslední skupinka mne cvakne do kopce v Pavlovicích. Ty si na rovince za Sušicemi v protivětru pohodlně stáhnu, jelikož ale jedou prd, dotáhnu je až do cíle, aby mne mohli snáze předběhnout:-). Celkově jsem kole dal za nějakých 51:30, což je na identické trati zhoršení proti loňsku o 4 minuty a to jsem jel loni Osek po Moraviamanovi. Hrůza.
Celý očekávaně mizerný běh přemýšlím o prodeji kola a vykašlání se na toto blbnutí. Bez legrace. Vždycky když podlehnu pocitu, že by to mohlo trochu jít, vrátí mne něco drsně do reality. Loni Olympijský Grafilit, letos už Osek. No prostě běh za nějakých 34 minut a další zářez proti loňsku o více než 4 minuty. Celkově tedy 1:37 proti loňským 1:28, propad fakt na pytel. No nic, po závodě jsem si dal výklus s Téčkem, pár nealko piv, místo guláše předem připravené těstoviny (do háje taky s jídelníčkem:-), okoupal se v Jadranu, chvilku ještě lelkoval kolem a jeli jsme domů.
Teď tedy píšu a pokračuji v úvahách, jestli má cenu jezdit do Litovle. Kopec tam mi dával pokouřit už loni, letos jsem na tom oproti předchozímu roku hůře a navíc se místo 2x pojede 3x. Na běhu při tom, co teď běhám, stojím taky totálně za pendrek. Zkrátka mám dost problém s motivací se někde rasovat. Kdybyste měli nějaký nápad na pozitivní motivaci (kromě setkání s kolegy:-), budu rád.
Asi tolik tedy k mému dalšímu frustrovanému článku:-).

23 komentářů:

  1. Jak to tak čtu, tak letošní triatlonová "deprese" vůbec nezmizela, ba naopak... co to je za nápad, prodat kolo... asi Ti budu muset poslat nějakou lahev dobrého vína tady od nás z jihu, aby si přišel na lepší myšlenky... já za 14 dní svůj druhý IM a přitom ještě méně natrénováno než loni, ale snažím se na ten můj boj o přežití koukat s nadhledem :-)
    Ondra S. - Trimanos

    OdpovědětVymazat
  2. ty jo, sotva publikuju článek, už mám komentář. To vypadá na rychlostní rekord v reakci na příspěvek do blogu:-).
    Já o tom taky přemýšlel prošitý na běhu, to ten mozek bez cukru přemýšlí trochu jinak:-)
    Ty letošní depky budou tím, že o hodně míň piju kvůlivá diétě.
    Tak ať se v závodě daří!

    OdpovědětVymazat
  3. No raději bych byl první v nějakém závodě, než jako "komentátor" ... ale rekordu si vážím :-))
    Ale byla to náhoda, uložil jsem děti a sednul na chvilku ke kompu...

    Snad se alespoň trochu dařit bude, resp. musí, když se mnou letos cestuje kromě psa kompletní rodina... nerad totiž slyším během závodu věty typu: Tati, proč běžíš tak pomalu...
    Ondra

    OdpovědětVymazat
  4. Jaký jsi dal průměr na kole? Ať vím jestli mám jet do Litovle.
    Veterán

    OdpovědětVymazat
  5. Nazdar draku,
    Nepropadej depresi. Na kole zkoušíš kadenci na kterou ještě nejseš zvyklej (a možná ani nebudeš :)), tak to jede pomalejc. Toho bych se nebál.
    TomX

    OdpovědětVymazat
  6. Nevím, jestli je to pozitivní motivace, ale teď sedím a popíjím šedou rulandu 2008 pozdní sběr od Šomana. Nevím, ale mám ti pocit, že po vyvětrání trenek a pokecání s příjemnýma lidma mi vínko víc chutná. Tak nazdraví ;-)
    Téčko

    OdpovědětVymazat
  7. :) to je více reakcí než na etriatlonu :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ty si s tim neoprenem nedas pokoj :-) Ja bych ten vcerejsi zavod v tvem podani tak cerne nevidel. Plavani si mel urcite lepsi, horsi kolo bylo urcite zpusobeno dodrzovanim treninku (na 26km nechapu, proste se jede jak to jde). No a beh byl podle me proti lonsku o neco delsi. Peca

    OdpovědětVymazat
  9. Jo jo, mně ukázalo běh cca o 500m delší
    Téčko

    OdpovědětVymazat
  10. Jj mas recht. Me nenapadlo to nejak premerovat. Kolega to projizdel na kole a tvrdil mi, ze je to presne 5,8. Vcera jsem podle casu usoudil ze neni mozne aby to Celda bezel pomaleji naz Franta loni. Ted jsem to premeril na mapach a ma to cca 6,2. Peca

    OdpovědětVymazat
  11. Tak sorry s tema casama nejlepsich jsem se spletl :-) Peca

    OdpovědětVymazat
  12. tak mně loni garmin napsal 6,15 stejně jako letos. Zajímavé je, že jsem letos podle něj dokonce běžel rychleji než loni, což moc nekoresponduje s oficiálními výsledky:-). Jsou věci mezi nebem a zemí:-).
    Ale jinak díky Téčko za Tvůj optimismus, s Tebou stačí chvíli kecat a hned je veseleji. Tož v Litovli zdar.

    OdpovědětVymazat
  13. Zase maluješ čerta na zeď. No tak holt se taky podívaš jak se závodí v druhé polovině startovního pole se mnou :-). Ale jak ty to děláš, když víc běháš jezdí ti to na kole a když jezdíš víc na kole běh je taky lepší.
    Mně Garmin naměřil 6,20 km ve ST a na motionbased to napsalo 6,08 km :-).
    Téčko:Mě taky po závodě to pivo nějak víc chutná a ten gulášek taky neměl chybu. Škoda, že jsi jel tak brzo domů :-).

    OdpovědětVymazat
  14. Máš vylézat později z vody a ne se honit s prvníma. Se nediv, že ti mlaďoši jezdí na kole jak draci:-) Dřívější Bečvoman měl rovinatější kolo, ne? To ti bylo víc šité na míru. Pomalu se přeorientuj trošku dozadu, zhruba tam, kde jezdím já. Tam je klídek a pohoda, dobré pocity a prima žízeň potom:-)

    OdpovědětVymazat
  15. máš recht Vláďo, akorát já byl teď v Oseku autem, takže na žízeň neoptimální konstelace:-)

    OdpovědětVymazat
  16. hele, ještě jednou napiš něco o prodeji kola a dostaneš na zadek... :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Nejdřív zavzpomínej na první Bečvoman++ a pak piš něco o zhoršení resp. o zlepšení... :-)

    OdpovědětVymazat
  18. na ten vzpomínám často, vždyť jsem na tom stále dost podobně.

    OdpovědětVymazat
  19. Ječmínku neštvi ma. Ja idem do Litovle vlastne iba na pokec a ty si jednoducho povieš, že tam neprídeš. Tak to by to proste nešlo. Trošku potrénuj a pooddychuj a Grafiman sa vydarí. Keď ty chceš závodiť na šprintérskych závodoch. To už nie je pre nás - pánov v rokoch.

    OdpovědětVymazat
  20. Pepo, já samozřejmě do Litovle pojedu. Ten článek jsem schválně napsal rychle, dokud jsem byl plný emocí, abych se nad tím potom mohl pozastavit, případně zasmát, nebo ho přičíst důvodům, až se budu přeorientovávat na jiný sport, jako třeba šachy, taroky, nebo tak něco:-)

    OdpovědětVymazat
  21. Zdravím,
    Ječmínku, píšeš, že v Litovli je kopec. Jak moc velký, mám se obávat? Je to horší než na Krušnomanu? Letos do Litovle jedu poprvé, tak jsem zvědavý, na co se těšit nebo čeho se bát :-).
    Předem díky, Tom

    OdpovědětVymazat
  22. horší než Krušnoman určitě né. Kopec je to pro mne, pro normální závodníky je to vlna, kterou jde jezdit na velkou.

    OdpovědětVymazat
  23. No tak to mě uklidnilo, už takhle to bude dlouhé trápení :-).
    Tom

    OdpovědětVymazat