čtvrtek 1. ledna 2015

Garmin Forerunner 920XT 3. část: fitness funkce, notifikace a asi závěr :-)


Ve třetí části recenze 920XT se podíváme vesměs na věci, které jsou zbrusu nové a u žádného z předchozích zařízení jsem se s nimi nesetkal. Vezměme to tedy zgruntu:-)

Power save mod (hodinky) a počítání denních kroků
2 barevná provedení
Tabulka denních kroků
Sice tomu moc nerozumím, ale po této funkci co jsem tak sledoval volali někteří už od časů 305-tky. Proč by chtěl proboha někdo používat jako hodinky obrovské ne zrovna pěkné zařízení? U 910-tky už jsem byl potom trochu na vážkách a dovedl jsem si představit, že takový budík už by se asi skoro nosit dal, no a 920-tka je ještě o krůček dál dokonce v dvou barevných provedeních.
Podle papírů má v módu hodinek vydržet přes 50 dní a nevidím důvod tomu nevěřit. Důležité je vědět, že tomto modu nefunguje ANT přenos a není tedy možno zaznamenávat průběžně třeba data z tepáku, pokud by to tedy někoho zajímalo. Jediné, co funguje, je ukazování času a měření denních kroků díky vestavěnému akcelerometru. Můžou být aktivní i smart notifikace, na ty se ale podíváme zvlášť. Denní kroky mohou být řízeny buď automaticky generovaným plánem od Garminů, nebo si je člověk může plánovat sám. Zároveň s tím je možno mít aktivní nebo neaktivní funkci hlídání pohybu, kdy se hodinky samy ozvou, že už je člověk příliš dlouho v klidu a měl by provést pár kroků :-). Jediným "omezením" je fakt, že je registrován pouze pohyb obsahující kroky. Tzn. třeba tanec ano:), ale jízda na kole ne, plavání ne, posilování atp. rovněž ne. Tady je prostě potřeba buď pustit normálně režim sporttesteru, nebo holt zadat aktivitu ručně.
Denní přehled, jak se člověk přes den hýbe
Můžete i soutěžit v počtu kroků :-)
Na tomto místě musím ještě zmínit jeden detail, který se mi moc líbí. V předchozím díle jsem psal o profilech, ale neuvedl jsem, že pro každý sport je možno nastavit rovněž barvu profilu. Pro výběr samotného sportu na displeji to není zase až tak důležité, ale podle posledního aktivního profilu mají také barvu číslice hodin v power save modu. Člověk tak hned ví, do jakého profilu skočí odemčením displeje.








Další (nejen) fitness funkce
Hodinky samozřejmě neumí jenom měřit kroky. Dokáží je rovněž pro každý den plánovat, když už to někoho zajímá:-)
Pro běh a kolo umí také dopočítávat hodnotu VO2max. Jde sice o počítanou hodnotu, ale jako určitou metriku progresu je možno ji použít.
Po každém tréninku rovněž hodinky nahlásí odhadovanou dobu regenerace. Podmínkou pro toto zobrazení je použití tepáku, po plavání se tedy člověk nedočká.
FR920XT si rovněž pamatuje naše osobní rekordy a pokud některý překonáme, po jeho překonání nám přidělí medaili :D
Chce-li člověk sledovat spánkovou kvalitu, může s hodinkami na ruce lézt i do postele a aktivací spánkového režimu pustit měření jeho pohybu v posteli. Mně ten graf noční aktivity přišel zajímavý první 2 dny, potom už ani ne.

Smart Notifikace
Tady samozřejmě nejde o fitness funkci, vliv na kvalitu tréninku ale může být docela velký. Představte si běh v zimě, mraze, větru, máte třeba zrovna pohotovost, kromě ní taky teplé rukavice a telefon v kapse na blbě rozepínatelný zip a víte, že když sundáte rukavice, během pár minut budete mít zcela zkřehlé prsty. Vytáhnete telefon a zjistíte, že vám volá někdo s totální kravinou, koho jste vůbec nemuseli řešit. Tak ho zase zabalíte do sáčku, vrátíte do kapsy, zmrzlými prsty zapnete zip, natáhnete rukavice a sotva se rozběhnete telefon zvoní znova..... (toto není vymyšlená historka, ale den blbec, který se mi stane každou zimu několikrát. Vůbec nejlepší je to na běžkách, nebo i v teple ve sjezdu na kole a tak :)).
lze přidat libovolné aplikace
A tady to přichází (teda pokud vlastníte iPhone 5 nebo novější, nebo telefon s androidem podporující Bluetooth verze 4, přesněji smart low energy profile. Dále popsané se týká androidu, přesně spolupráce se Samsung Galaxy Note 3): FR920XT umí ukázat na displeji notifikace libovolné aplikace, jež notifikace systému poskytuje, přičemž zobrazení je doprovázeno rovněž vibrací. Můžete se tedy rozhodnout, zda třeba hovor přijmete, nebo ho necháte být.
Má to jenom několik háčků:
- smart notifikace musíte v hodinkách povolit
- párování hodinek s telefonem je potřeba dělat v aplikaci Connect nainstalované do telefonu. Pokud spárujete hodinky v nastavení bluetooth v systémovém nastavení, párování se podaří, ale synchronizace nebude fungovat. Je nutno odpárovat a provést znovu v aplikaci
základní nastavení
- kromě strany telefonu musí být i hodinky přes nastavení bluetooth zapnuty v pair modu
- občas dojde k rozpadu spojení mezi hodinkami a telefonem. Většinou postačí vypnout a zapnout bluetooth v telefonu, velmi zřídka se stane, že je nutno provést párování znovu. 2x se mi při potřebě nového spárování stalo, že před ním bylo nutno restartovat telefon.
- nastavení notifikací se provádí opět v aplikaci Connect ve spárovaném telefonu (v nastavení systému telefonu musí být povoleno předávání notifikací správci Garmin Connect) a kromě základních funkcí lze přidat notifikace libovolné aplikace. Zajímavou možností je přidání budíku, kdy při vypnutí tónu budíku jenom vibrují hodinky. Máte-li je přes noc na ruce, nevzbudíte partnera, ale sebe celkem spolehlivě ano.
- notifikace se zobrazí na displeji v reálném čase a po několika sekundách zmizí. Je možné se k ní dostat ze základní obrazovky šipkami a enterem na na konkrétní notifikaci si přečíst její obsah. Člověk tak není jenom informován, že měl hovor, ale i kdo mu volal a je tak možno dokonce přečíst sms či email. Pro mne velmi šikovné, nemluvě o tom, že dosah bluetooth je pro tento typ přenosu pravděpodobně ještě vyšší než udávaných 10m, takže mi funguje v celém bytě a na bazéně dokonce dokonce chytám notifikace už ve sprchách dobrých 20m od skříňky :-).

Přenos dat do Garmin Connect
Zde jsou novinky naprosto zásadní a samozřejmě také korespondují s výše uvedenými smart notifikacemi. Máte-li tedy spárovaný telefon s FR920XT, můžete mít i aktivní automatický přenos dat do Garmin Connect. Ten funguje zcela automaticky, takže stačí mít v mobilu nějaké datový tarif a data jsou na webu.
Druhou možností, kterou máte k disposici a je k ní rovněž nutný spárovaný telefon, je přenos dat via Wi-Fi. Nastavení Wi-Fi se totiž provádí v aplikaci v telefonu, nikoli v hodinkách, což je pohodlnější, ale kdo nečte detailně manuál hned na poprvé, může se chvíli vztekat, že nemůže nastavení Wi-Fi najít jako třeba já :-).
Poslední možností je staronově kabel. FR920 se po připojení kabelem tváří jako USB mass storage device, máme tedy konečně kulturní přístup přímo k souborům v hodinkách bez nutnosti stahování do nějaké aplikace. Tento nový typ připojení sebou ale nese jedno zásadní mínus pro "ultras":-). Předchozí modely bylo možno dobíjet za chodu, stačila k tomu záložní baterie a kabel, protože hodinky po připojení napájení normálně dál fungovaly. V aktuální verzi firmwaru je FR920 úplně fuk, jestli jste připojili jenom napájení nebo kabel z PC, vždycky dojde přepnutí do USB režimu, odpojení interního úložiště od software v hodinkách a tím pádem k vypnutí měření. Mají ovšem ultratrac mod a těch 40 hodin už by na většinu akcí snad mohlo stačit :).

Výdrž na baterie
Velmi často diskutovaná záležitost podobně jako u mobilních telefonů a stejně jako u nich závislá na způsobu použití.
Moje postřehy jsou následující:
Uváděné časy pro jednotlivé typy použití opravdu sedí a dá se jim věřit. Co je už trochu alchymie, tak kombinace jednotlivých režimů plavání, GPS, power save s měřením kroků, automatický uploat přes bluetooth a smart notifikace. Co se týče bluetooth, je jistě důležitá i skutečnost, jak si vede s výdrží spárovaný telefon. Tím můžu klidně začít: nepozorují žádný zásadní vliv na výdrž Note 3 ani při aktivních smart notifications. Velmi příjemné překvapení.
Co se týče zkušeností s vlastními hodinkami, mám ze smart notifikací a přenosu dat hodně podobný pocit, vliv na baterii jistě je, ale není nijak zásadní.
Z reálného použití je to asi takto: při 8 hodinách aktivní GPS, 3 hodinách plavání, stále aktivního přenosu i smart notifications, měření denních kroků a spánkového režimu (tedy hodinky zapnuté 24 hodin denně), vydrží stroj na baterie týden, což je dle mého názoru skvělá hodnota. Proti výdrži nemůžu říct ani ň.

To je tak asi o novém budíku všechno. Původně jsem sice sliboval i něco o Garmin Connect, ale to už bych měl asi fakt strašně dlouhé a nikdo by to tak dlouhé nečetl. Navíc jsem connectu konečně přišel trochu na chuť, tak o něm časem vypotím zvláštní článek, možná ;), protože zatím se opravdu nemůžu rozhodnout, jestli náhodou neopustím sporttracks a runningfreeonline.
Pojďme tedy ke zhodnocení, kde se nesnažím o objektivitu, ale hodnotím ryze dle svých priorit ve vztahu k předchozímu modelu 910:

Výhody:
- skvělá rychlost fixace satelitů
- integrované měření kadence kroku a denní krokoměr
- drill mod pro plavání
- smart notifications
- nové technologie pro přenos dat do webové aplikace
- zlepšení výdrže na baterie a ultratrac mod
- podpora pásu HR Run
- barevný displej s vyšším rozlišením a se skvělým kontrastem i čitelností na slunci
- power save mod
- design a váha
- predikce VO2max
- automatické generování denních kroků

Nevýhody:
- cena, tak je už fakt brutální
- stále není možné definovat tréninky pro plavání a to ani podle času
- jiné rozměry pásku než u předchozího modelu, takže nuntost pořízení jiného bike mount, který navíc zatím není na trhu
- červený pásek po měsíčním používání trošku zašel. To se ovšem dalo čekat, černý model tento problém mít logicky nebude ;-)

Podtrženo sečteno: jde o jednoznačně nejlepší zařízení svého druhu na trhu. Co se týče funkcionalit, plně hodnotná konkurence neexistuje, každému z konkurentů se něčeho nedostává, kluci garminí si ovšem nechávají řádně zaplatit a, bohužel, tato politika jim zatím očividně vychází. Když jsem viděl penetraci přístrojem na plaveckém kempu Jardy Hýzla 3 týdny před Vánoci, kdy sotva začal prodej, jenom jsem mrkal. (pro objektivnost je ovšem třeba říct, že 3 z těch přístrojů byly přivezeny z IM na Hawaii, kde měl Garmin předprodejní akci).
FR920XT v sobě spojuje v zásadě všechno, co Garmin nabízí ve specializovaných přístrojích: obsahuje kompletní funkčnost FR620, běžeckého top modelu, rovněž kompletní Garmin Swimm, plaveckého specialisty i funkčnosti cyklistické řady Edge 5xx, přičemž do nejvyšší řady mu chybí jenom podpora mapových podkladů a navigace. K tomu ještě navíc přidává věci z jeho fitness náramků. Suma sumárum, když to člověk počítá jako bundle (a to garminí cenotvůrci jistě počítají:), je cena ještě dobrá. Pro fandu technických novinek jednoznačně must have záležitost. Jestli od 310XT k 910XT byly důvody reálně 2: podpora plaveckých funkcí a design, tady je jich hromada, řada z ních ale nemusí být zajímavá pro každého.
Na závěr musím poděkovat panu Steinerovi z českého zastoupení Garminu za velkorysou nabídku, díky níž mohla tato recenze vzniknout.

13 komentářů:

  1. Hrošík: Ahoj Ječmínku, prosím tě, mohl bys mi popsat, jak dostanu věci z hodinek do garmin connect přes wifi? Já jsem asi natvrdlej a nikde to nemůžu najít. Dle návodu se mi to nedaří. :( Prosím nějak v bodech, co postupně mám udělat. Jinak přes bluetooth jsem bez šance, v mobilu mám jen verzi 3.0. :( Jinak ty jejich návody jsou téměř k ničemu, popisují tam logické věci, které zvládne běžný uživatel bez návodu (jak zapnout hodinky, jak smazat aktivitu apod.), ale důležité věci se tam nedozvím. Třeba nikde se nedočtu, že bluetooth je verze 4.0. Nebo že mám nainstalovat do pc nejprve garmin express. Ten přenos přes wifi funguje jen mezi mobilem a hodinkami? Nebo lze nějakým způsobem poslat aktivity přes wifi z hodinek do pc? Díky moc za pomoc a díky i za super recenzi. ;-) Včera jsem je poprvé vzal na plavčo, až na to, že mi to dva úseky prsama počítalo jako znak, tak super. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Je to úplně jeduché, jenom ten 1. krok musíš najít v manuálu:). WiFi musíš nastavit na v expresu a to nastavení se Ti potom přenese do hodinek. Potom už jenom stačí podržet levé dolní tlačítko na hodinkách, zapnout wifi a po připojení k ní se data automaticky přenesou. Telefon nepotřebuješ.

    OdpovědětVymazat
  3. Hrošík: Rozběhal jsem to, díky moc. Mohu mít ještě dotaz? Když chci nahrát data do SportTracks, tak jde to i nějak přes wifi? Nebo se musí přes kabel a natáhnout to ze složky Activity? Existuje v PC nějaký soubor, kam se ten FIT. soubor nahrává? U 310xt mi blblo tahání přímo z hodinek, tak jsem to řešil tak, že jsem ty data do sporttracku tahal ze souboru FIT, který byl někde zahrabaný v PC. Existuje nějaká taková složka, kde by ty soubory FIT byly v PC? Díky ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Na PC data přes wifi nedostaneš. Nemusíš je ale ani složitě hledat (jsou hluboko v program data, takže jinde, než 310), protože 920 se připojuje jako disk. Fit soubory tak najdeš na tom disku v adresáři garmin.

    OdpovědětVymazat
  5. Hrošík: Jo, to vím, že jsou na tom disku. Šlo mi jen o to, jestli jsou pak někde i v pc, jestli dostanu data do sporttracksu bez drátu (wifi). Takže ne, stejně musím připojit drát... :( To se nedá nic dělat. Díky za rychlou odpověď. ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Na dotažení dat do PC (->SportTracks) bez připojování kabelu používám Tapiriik.com. Umí propojit kdejaké úložiště/formáty tréninkových deníků mj.GC a taky DropBox - a ty automaticky synchronizovat. Takže já jsem si propojil GC s dropBoxem - přiběhnu před barák, stopnu a uložím aktivitu, ta se hned přes chycenou WiFi stáhne do GC a než se vysprchuju, mám Fit file v DropBoxu. Když si pak pustím PC, než se pustí ST a natáhne si logbook, fit file mám v lokální kopii dropboxu, ze které to natáhnu do ST.

    Ten tapiriik to ale stahuje automaticky myslím jednou / 30 minut, takže když je člověk nedočkavej, musí ho na webu popohnat.

    Jinak silně uvažuju o napsání pluginu GC import do SportTracks. jen se k tomu časově dostat....

    OdpovědětVymazat
  7. Myslíš Tapiriik.com nebo GC-import plugin?

    Docela by mě zajímalo, kolik lidí aktuálně používá SportTrack desktop a nepřešlo na (ročně) placený SportTracks.mobi nebo na teď už poměrně dodělaný GarminConnect.... a nevím jak to zjistit :)

    OdpovědětVymazat
  8. Taipiriik, byť kdybys napsal plugin, bude to ještě lepší :).Já jsem si ST mobi koupil, protože jsem se bláhově domníval, že když jde mobi aplikace propojit s connectem, bude umět i posílat data do desktopu, což ovšem neumí. Jinak se mi ten jejich web moc nelíbí.
    Aktuálně jsem tedy na Connectu, ale nadšený z něj nejsem.

    OdpovědětVymazat
  9. No pozor - to je právě to hezký na ST.mobi - že to napojili on-line na GC a to dost dobře! Vyzkoušel jsem to v nabídnuté zkušební době (která mi pozítří končí :( ) a funguje to fakt skvěle - nová aktivita v GC je okamžitě i ve ST.mobi. Ale jen tímto směrem. Viz:

    http://www.dcrainmaker.com/2014/10/sporttracks-connect-automatic.html

    Do koupě ST.m ale nejdu. Pořád se mi zdá desktop tak nějak přehlednější (možná jsem konzerva) ale hlavně by mi chyběly mnou používané pluginy včetně českých map.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A propojení mezi ST desktop a ST.mobi funguje ještě líp - krásně obousměrně. Do desktopu se to refreshuje při otevření logbooku a z desktopu do mobi při jeho uložení - včetně použitého vybavení.
      To mají udělaný moc hezky, ale jen jako můstek mezi GC a mým ST desktop je to za cca 900Kč/rok přeci jen dost.

      Vymazat
    2. máš pravdu! Ale ta obousměrná výměna koncem listopadu, kdy jsem začal experimentování s 920XT fakt nefungovala, byl jsem kvůli tomu docela zklamaný. Takto je to super :-), byť další roční předplatné si asi taky rozmyslím, hlavně pokud tedy napíšeš ten plugin :-)

      Vymazat
  10. Mockrát díky za recenzi. Já teď dost přemýšlím nad tím, že bych manželovi koupila nějaké hodinky jako dárek k narozeninám. Moc ale nevím jestli nějaké chytré nebo spíš normální. Já se právě trochu bojím toho, že by ty chytré moc nevyužil. Na druhou stranu třeba ano... Nevím no, budu to ještě muset promyslet.

    OdpovědětVymazat