neděle 22. ledna 2012

1500 km s rohlíkem

Dneska (sobota 21.1.) jsem završil 1500 ujetých kilometrů na "zimáku". Pokud někoho zajímá, jak se jezdí na Duratecu Torain s pohonem Gates Carbon drive a řazením Rohloff, teď se o tom může něco dozvědět, zejména tedy s ohledem na jízdu v nepříznivých podmínkách.
Tady je vidět nastrojené v plné nádheře. Blatníky dovoz z USA, u nás dlouhé prostě nejsou.

Nějaký šikula dokonce k blatníkům přidal hliníkové redukce, aby u zadního kola nepřekážely šrouby uchycení kotoučovek
Kdyby někoho zajímalo, kde vzít pořádné blatníky na 29-era, tak tady jedny jsou. Je to ale drahota. 44USD, 35USD poštovné, přátelských 360 si vezme stát za daň no a 180 kaček je manipulační poplatek za proclení. Fakt nechápu, proč to někdo nevozí k nám.
Pojďme ale k věci.
1. samotné řazení
Dá se o něm asi psát dlouho, nicméně skoro všechno už bylo napsáno. Za mne bych řekl, že je řazení opravdu pohodlné, možnost zařadit v klidu je super zejména na křižovatkách, při rozjezdech do kopce, když se člověk musí vyčůrat nebo zvednout telefon atp.
Pro zařazení nesmí být náboj v tahu, čili je třeba povolit ve šlapání. Dá se to naučit, ale v prudkém kopci je to už trochu problém a pro rychlé řazení třeba v závodě to asi není "pravé ořechové", na moje ježdění určitě nevadí.
Demontáž zadního kola je překvapivě jednoduchá. Uchycení řadících lanek je v samostatném segmentu, který je k vlastní nábě přichycen na dvou trnech jedním šroubem s velkou hlavou. Ten po povolení pouhou rukou umožní segment sejmout a kolo vyndat. Operace na pár sekund. To už mám potom větší problém se trefit kotoučovkou do mezery těla brzdy :-).
Co bych viděl jako asi jedinou nevýhodu, tak trochu větší hlučnost na lehčích převodech, konkrétně od rychlosti 7, kdy "sedmička", dělá fakt kravál, pak se to trochu lepší, ale pořád je dost slyšet. Jde ovšem jenom o hukot, žádné mlácení nebo tak něco, čili zvyknout se dá.
2. řemen
Je opravdu na samotnou kapitolu. Oproti řetězu naprosto tichý, nemůže se do něj chytit případná nohavice a protože se nemusí moc mazat, jenom trochu na vnitřní straně, vůbec nešpiní černým neřádem.
Naprosto mu nevadí vlhkost, což je u zimáka paráda, žádná rez či tak něco.
Ještě o něco parádnější věc je ale klecová konstrukce převodníku, díky které má řemen neuvěřitelnou samočistící schopnost. Sebevětší neřád během pár protočení klikama opadá a jedém. Super!
Nedávno jsem narazil na článek, který se vyjadřuje k životnosti řemenu velmi optimisticky. Doufám v podobnou zkušenost.
3. postřehy k ježdění v chladnu
Základem podle mé zkušenosti není ani bunda, ani čapáky, ale pořádné botky, rukavice a čepice. Všechno ostatní se dá nějaký čas vydržet v relativním nepohodlí chladu, ale "periferie" prostě ne. Při teplotách pod nulou (letos jich zatím u nás moc nebylo) se mi skvěle osvědčila kukla pod přílbu.
Boty jsem nakonec zvolil "normální" polokotníkové goretexové pohorky a klasické pedály. Jednak mi na kluzku přijdou bezpečnější, druhak se mi nechtěly kupovat zimní tretry ;-).
Nerozlučným společníkem chladu je také tma. Té čelím následujícím způsobem:
- přední světlo poháněné dynamem, konkrétně SON Edelux. Má úzký kužel, takže svítí pěkně daleko. Na jízdu po asfaltu naprosto dostačující. Jako druhé vozím bateriové (battery pack je v taštičce za představcem) se svítivostí 900 lumenů, tedy ještě výrazně výnnější než SONa, které používám v terénu nebo za horších podmínek.
- vzadu vozím Sigmu Cuberider (svítí i do stran) a Sigmu Tail Blazer. Kromě toho vozím v tašce ještě jednu od Force, kdyby se cokoli stalo, ať nejsem beze světla.
Z pasivních prvků vozím reflexní válečky na špicích (jsou vidět na fotce), reflexní pásky nasazované na ruce a reflexní obal na batoh. Celkově bych řekl, že svítím jak vánoční stromeček :-) a stejně jezdím po prakticky nepoužívaných cestách.
Co se týče pocitů, nejsou asi úplně adekvátní, protože na Hané jaxi zima letos ještě vlastně kromě asi 3 hodin nebyla, každopádně jsem ale nadšen. Jízda v chladu nutí do nízkých intenzit, člověk by neměl moc do kopců, aby se nepřehříval a potom nechládl, hlavně ovšem šetřím životní prostředí, poněvadž nejezdím do práce autem.
Zimní cyklistice zdar!

23 komentářů:

  1. Ty jo, Ječmínku, 45$, to si tam přivrtej ohnuté okapové žlábky! K vyčerpávajícímu reportu mi tam ještě chybí informace čím se občerstvuješ.. Mistr Jakubík?

    OdpovědětVymazat
  2. 1500 je paráda, já jsem srabácky na podzim odložil. Super popis :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zkrať si ty vidlice u předního blatníku - blbě to vypadá a může se ti tam do toho něco připlést.
    Jinak ideální měšťák - na opravdovou cyklistiku to bohužel není: od pomalého řazení po váhu kola :(
    Martin

    OdpovědětVymazat
  4. No jo Martine, měšťák. Nesvezl jsi se, ale víš. Gratuluji.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, ne ne: já tohle postavil bráchovi, co chtěl měšťáka - bezchybnej bezúdržbovej provoz. A dokonce i na Duratecu, jen osazení maličko jiný. Na lehký popojíždění a terén v limitech regenerační jízdy to jde, ale pokud to sedlá mtb-jezdec, schází mu 90% vymožeností bajku. Silničář pak cítí, že jede na tanku a musí slézt.
    Jak řikám: měšťák fajn, ale na regulérní ježdění nic moc. To by jsi ostatně viděl, kdyby si jezdil s mtb-kolegy.
    Čest, jedině cyklistice čest!
    Martin

    OdpovědětVymazat
  6. Já Ti pořád nevím, kterých 90% vymožeností bajku? Rozdíl ve váze oproti normální sadě je u Rohloffa s řemenem nějakých 380 gramů proti XTR-ku, kde je tank? Nebo se Ti Torain zdá těžkej?
    Jezdím převážně na silnici a tady s tím prostě problém nemám. Jasně, jede to hůř, ale je to MTB.
    Nicméně já budu klidně jezdit neregulérně :-)

    OdpovědětVymazat
  7. ok - ještě aby si jezdil jinak, než chceš. To by bylo psycho.
    Jen si zařízni ty vidlice u př. blatníku. Vim, co řikám. Něco se ti tam připlete a ...
    M.

    OdpovědětVymazat
  8. jasně, to říznu, ale zatím nejsem úplně pevně rozhodnutej, jak je mít na vidlici přidělané. Jsou chycené páskama ze zadní strany, kdybych chtěl nasadit třeba pevnou vidlici, změní se uchycení a i nároky na délku, případně kdybych vymyslel nějaký adaptérek k vidlici.

    OdpovědětVymazat
  9. Hmm, tak to jsem myslel, že by se s tím i nějaké MTB závody daly odjet, ale s takou tak max. Čekyňák a to jen po silnici :-)).

    OdpovědětVymazat
  10. no já s tím nějaké MTB závody plánuju, ale asi to prostě nebude opravdová cyklistika :-))

    OdpovědětVymazat
  11. Vy si z toho chlapi děláte prcinu. Závody s tim objet jdou, ale na pohodu výletně. Rohlík má zásadní problémy v řazení v tahu a ve stojkách - tim myslim závody nějaký kvality ne mtb-race kolem komína a přes JéZedDé zpátky.
    Jak řikam - měšťák je to výhodnej.
    Zeptám se: jezdíš s tim i ve sněhový břečce-solance, Ječmínku?
    Ahoj, M.

    OdpovědětVymazat
  12. no já jezdím blbě, takže mě nějaký limity řazení fakt netankujou a na Šele asi pojedu crossovou trať, ne MTB.
    Jezdím pořád, zatím ale solanka nebyla. BTW na trase, kudy jezdívám, se ale prakticky nesolí.

    OdpovědětVymazat
  13. Jo jo, ta pravá cyklistika je jet skoro celý závod v balíku, pak kilák před cílem zaspurtovat a říká se tomu individiuální sport. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Jojo, mit tak v praci sprchu, taky bych jezdil ekologicky. Pekny a zajimavy kolo, ktery se jentak nevidi. Zda se na nem da nebo neda provozovat prava cyklistika je prece ukradeny...

    OdpovědětVymazat
  15. člověče advide, nezdá se mi i z tvých výsledků, že by zrovna pro tebe bylo např. 150km, 2700m up s avs. 42km/h a závěrečným špurtíkem v délce 1km a převýšením 13% něčim, z čeho by si mohl mít srandu jako děcko z maňáska :-D Ani já z toho legrandu moc nemam, spíš stres. Přeci jenom jsem se přes vánoce vyžral na úděsných 64kg.
    Pro lidi na konci balíku a pro ty, který i v závodech typu UAC odpadnou po prvním kilometru je cyklistika individuální sport - to by si se možná i divil.
    Ten Rohlík je fakt fajn, ale jak jsem psal, větší terén s kopci a stojkami řazení špatně snáší, a kde ti v kopci ujedou o 10m, bejváš obyčejně k.o.
    to majk: kýbl s vodou a umejt se před fabrikou = nejlepší příprava na chladné vody při TT.
    M.

    OdpovědětVymazat
  16. M.: Nechtěl jsem zlehčovat výkony amatérů, jen mám takový pocit jak jsem psal z velkých závodů typu Tour.

    OdpovědětVymazat
  17. Davide nic si z toho nedělej. Jestli Martin fakt váží 60 kilo, tak si jinde než na netu pusu moc otevírat nemůže :-))

    OdpovědětVymazat
  18. Dejve, vždyť to můžeš zkusit i u profíků: trénink se Spartou, Duklou nebo Hradcem, nebo teď zjara na Kanárech s nějakou elite-stájí, co bere i nás amatéry do háku.
    Pak napiš po 6h tréninku jak si se vezl v balíku a poslední kilometr spurtoval.
    M

    OdpovědětVymazat
  19. To, že na něco nemám, neznamená, že se k tomu nemůžu vyjádřit.

    60kg s tretrama nebo bez? :)

    OdpovědětVymazat
  20. Tak při 160km tréninku v balíku nebo při 230km závodu v balíku to je pořád "individuální sport", ať si to tom myslíš, co si o tom myslíš. Jeden cyklista za druhého nešlape, neni to na silničních kolech dost dobře možné :) Proto ti říkam: jeď se do takového balíku schovat a užít si "radosti" kolektivní cyklistiky.
    M.

    OdpovědětVymazat
  21. "Je to tak a tak, ať si o to tom myslíš, co si o tom myslíš."

    Tomu říkám argumentace. :)

    Jeden cyklista za druhého nešlape, neni to na silničních kolech dost dobře možné :)

    První jede 400W, druhý 200W a jedou stejně rychle. Ale jeden za druhého nešlape. :D

    OdpovědětVymazat
  22. jj, je to tak. Jeden jede před druhým 230km komplet a nevyleze mu z háku. :-D
    Prostě klasickej obraz silniční cyklistiky - 100 jezdců jedoucích 200km na špici točících 400wattů, zbylých 100 jezdců jedoucích 200km točících 200wattů.
    To je mi hrome divná cyklo-demogracie :)
    Dík Davide za prima večer!
    P.S. To těch druhejch 100 kluků může jet těch 200km vlastně i na Rohlíku :D
    M.

    OdpovědětVymazat
  23. Jak správně naznačuješ, cyklisté se střídají = pomáhají si. A za individuální sport považuji takový, kde je výsledek jedince ovlivněn jen jeho vlastním výkonem. Někdo třeba nestřídá, protože nemá s kým, někdo zase jede více v háku a tedy nemají všichni stejné podmínky a ve výhodě jsou spolupracující jezdci.

    Příklad individuálního sportu je třeba vrh koulí, tam se v háku jet nedá. :-D Na druhou stranu v háku se dá i běhat a atletika je taky individuální sport (i když... :). Takže to asi ukončíme, ne?

    OdpovědětVymazat