neděle 29. srpna 2010

Snad konečně po nemoci a co tak nějak s tréninkem dál?

Tak mám za sebou 17-tý den práce i skoro všeho ostatního neschopnosti spojené s pojídáním rozličných antibiotik a od zítřka jsem dotkorkou z plicního puštěn (nijak závratně ochotně tedy, vyhrožovala ještě týdnem, ale to už by mě asi fakt švihlo) do pracovního procesu. Ještěže jsem kancelářská krysa se stolem mimo průvan, protože jinak by se ukecat nenechala :-).
Sice jsem byl "houmofisák", ale i tak má člověk doma spoustu času na přemýšlení o hovadinách. Zejména tedy ve druhé polovině domácího pobytu, kdy povolily záchvaty kašle, ze kterých mě bolely i prsty na nohách. Venku krásně, doma vedro, kolega syn Matýsek se zápalem plic, manželka ještě s prázdninami, no prostě báječná ponorka. Kolem řada sportovních blogistů bojuje s demotivací, nechutí a já mám problém přesně opačný. Čím déle jsem doma, tím větší mám cukání. A musím si je nechat zajít, protože po dobrání ATB je mi nařízeno ještě minimálně 14 dní bez pohybu. Celé to asi nevydržím, ale na nějakou lehoučkou aktivitku minimálního rozsahu si stejně dříve než přespříští týden netroufnu. Přece jenom asi bude lepší nechat tělo trochu orazit, když už si tak razantně řeklo o pauzu. Protože má ale člověk ve všem zlém hledat něco dobrého, vidím, že přípravu na příští rok budu moci zahájit dříve než kdykoli před tím a hlavně opravdu odpočatý. No pánové, kdo z vás (kromě Aldy:-)) to má?
Tím se ovšem dostávám k jádru pudla. Přípravu sice zahájím, už se na to těším, ale v čem tedy nemám naprosto jasno, je, k čemu by ona příprava měla vlastně směřovat. Jediný závod, který mě letos opravdu hodně bavil, bylo dálkové plavání. Logicky se tedy nabízí možnost prioritizovat plavání. Jenomže: rozumně (tzn. jednotka aspoň hodinu a ve skupině) plavat se dá jenom ráno a aby to mělo smysl, chce to minimálně 3-4x týdně. Při minimálně jedné, častěji dvou dnech na služebce týdně to znamená, že v pracovním týdnu nebude ráno prostor na běh, což mě žádným obzvláštním nadšením taky nenaplňuje. Zejména s ohledem na nadváhu, která už teď je po bezmála třech týdnech marodění nepublikovatelná  a za dalších 10 dní skoro určitě neklesne, je omezení běhu vyloženě nežádoucí. Velkou neznámou taky je, jak dlouho by mě plavání vydrželo bavit, protože když jsem loni kvůli kotníku nemohl nic jiného dělat, stačilo pár týdnů na to, aby se mi nechuť k drcení bazénů získaná v dorosteneckém věku opět vrátila. Jako mírně obměněná alternativa se nabízí kombinace plavání a posilky, která by přes zimu asi jako úplný indoor až tak nevadila, ale start outdoorových aktivit na jaře by asi byl náročný a kdo ví, jestli bych se k němu v nějaké trochu větší míře odhodlal.
Druhou variantou je zkusit ještě jeden rok enduraining. Mám tam nějaké předplatné, stačilo by trochu "dosypat"  a budou opět plány jako letos. Aspoň v této variantě mám zcela jasno s cimrmanovským "tudy ne přátelé". Denní rozpisy jsou něco, co až na řídké, krátkodobé a speciální případy nebudu v dohledné době absolvovat. Mám rád věci dobře zorganizované a když realizace pokulhává z důvodů vnějších, vnitřních či kombinovaných okolností, jsem z toho nervózní. Takže detailní plán předem zavrhuji. O nějaké volnější možnosti spolupráce se budeme s Milošem ještě bavit.
Třetí varianta je zopakovat si rok 2008, kdy jsem na tom byl aspoň na začátku sezóny objektivně nejlépe za poslední roky. Princip byl jednoduchý: spousta naběhaných vytrvalostních kilometrů přes zimu. Těch bylo letos výrazně méně a myslím, že to nebylo dobře. Tady je ve hře ještě nějaké zpestření, třeba naučit se trochu na běžkách, pořídit si hole na nordic walking, nebo se po letech ukecat a občas vyjet na starém biku i v zimě. Každopádně to byla příprava bez denního plánu a bez z toho plynoucího stresu.
Všechny tyto tři možnosti sebou nesou jednu "potřebu", kterou je stanovení nějakých cílů, tedy nejspíše závodů. A to je kámen úrazu. Letošní běžecké jaro bylo vyloženě tragické (důvody jsou nasnadě), cyklistika je další kapitola sama o sobě a potupné zkrácení Mamuta je toho dokladem. No a triatlon, to je pro mne největší otazník. Na letošek jsem se hodně těšil a to těšení mě přešlo. Nezávodil jsem skoro vůbec a mám-li být upřímný, vůbec mi to nevadilo a ani dneska nemám pocit, že by mi něco uteklo a mělo chybět.
Čtvrtá a poslední uvažovaná varianta je vůbec nic neřešit, dělat něco podle chuti, k ničemu nesměřovat (tedy samozřejmě směřovat k duševní hygieně, která je primární posláním sportu v mém případě) a o případných závodech se rozhodovat na poslední chvíli podle aktuální chuti s tím, že když žádné nebudou, nic se neděje. Tato varianta je asi "nejzdravější", jenom nevím, jestli bych se v takovém případě až moc neflákal.
Každopádně mám ještě asi týden na to, abych se válel, pak se musím trochu rozběhat, abych Grymovskou desítku aspoň v kuse uběhl, když už to letos nebude o žádném útočení na osobák a od půlky října budu snad už mít rozmyšleno, co si se zimou počít.

9 komentářů:

  1. Já myslím, že to zbytečně dramatizuješ. Ráno si půjdeš s náma zaplavat, odpoelden občas vyběhneš, nebo dáš kolo, vše na pohodu a ono to půjde samo a v létě si dáš s chutí nějaký ten trialton.
    Navíc, tak známá postava jako ty, nemůžeš na závodech chybět.

    OdpovědětVymazat
  2. nějak jsem se nepodepsal:-).

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Martine, nebudu radit, ale mě osobně vyhovuje varianta poslední. Snad jen lehce říznutá jedno až dvouměsíční přípravou na nějaký nový, neokoukaný závod. Hlavní jsou zážitky. Milan

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Ječmínku. Tiež som o tom tvojom športovaní dosť rozmýšľal po tom čo si oznámil, že sa chceš na to vysr.. .
    Ja osobne by som to asi v tejto situácii riešil tak, že by som si hneď zohnal koliečkové korčule, palice na nordic walking a neriešil by som nič, iba by som sa bavil práve tým, na čo mám chuť.
    Máš veľa nabehané a tak by som na nejakú dobu odložil Garmina a behal bez záznamu, behal pomaly a tak aby ma to netrápilo, ale bavilo, to znamená pomaličky, zastaviť sa pochodiť si, ale behať. Ak máš chuť kľudne 80km za týždeň ak nie, tak napríklad iba 20. 80 sa zdá veľa, ale nie je, keď si to dáš pomaly, ide to aj je to zábava. Určite by som skúsil ten nordic walking v kopcoch a korčule, poprípade skombinované s tými palicami. Ak ťa to osloví tak v zime sú bežky bomba. Určite by som nešiel do skejkoviek, ale do lacných turistických klasík s rybinovou sklznicou, aby sa to nebuselo mazať a dá sa na tom jazdiť všade aj na 2cm snehu. Podľa mňa to chce trošku "chaosu" do prípravy a keď budeš mať chuť na posilku a plavčo, tak si ho daj. Hlavne žiadny stres s natrénovanými hodinami, číslami a pod ... človeku z toho postupne začne hrabať v hlave a prečo sa stresovať, keď nejde o nič viac ako o zábavu. Tým sa tvoja kondícia určite nezhorší a budeš schopný, keď ťa to bude baviť hocikedy prepnúť na vyšší level ...

    OdpovědětVymazat
  5. Pepo, já už brusle mám, dokonce jsem tady i o nich psal, nicméně než na nich budu schopen nějakého náznaku tréninku fyzičky, bude potřeba ještě mraky technického pilování, zatím jsem rád, že nespadnu hned, jak si je obuju:-). Ale jinak to líčíš přesně tak, jak jsem to tak nějak myslel, akorát garmina neschovám, čísílka mám rád :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ječmínku, můžeš mi na sebe poslat mailový kontakt? Díky. Witold (skoba@email.cz)

    OdpovědětVymazat
  7. Koukam a nestacim se divit :) Hele podle me ten beh je dobry tah, nemusis ho extra planovat, potrebujes zhubnout, obecna fyzicka jde pres beh nejvice nahoru.
    No a bezky v zime nemaji take chybu. Ja tedy radsi skate. Proc premyslet o cili uz v srpnu, vzdyt si jo muzes zvolit klido az v dubnu, podle toho, jak se ti bude chtit. IM

    OdpovědětVymazat
  8. Moje zkušenost je taková, že alespoň nějaký řád trénink chce. Když moc povolíš a budeš to dělat jen podle chuti, tak můžeš také zjistit, že máš chuť na zcela jiné věci a trénink najednou není vůbec. Mě nejvíc motivují dlouhodobé soutěže. Např. přes zimu brněnský běžecký pohár. Víc Tě to donutí něco dělat. A na plánování sezony je času dost, to má Michal pravdu. Stejně termínovky vyjíždějí většinou až po novém roce. A někdy je cesta důležitější než cíl. Tak makej Marťas, ať to na jaře některým tréninkovým tipům ukážeme. Petrhal

    OdpovědětVymazat
  9. Sháním jednoho borce do profi teamu - odvětví kuličky. ;) :))

    OdpovědětVymazat