středa 21. července 2010

Poprvé na kolečkových bruslích, jejda.

Tak si to představte, nemám nijak moc v lásce psy a jednoho máme doma. Nesnáším hlodavce a máme 2 morčata no a nikdo mi na cestě nevadí víc než "inlajnisti" a co jsem dělal dneska v podvečer? Jezdil na bruslích:-)
Asi už jsem tady mockrát psal, jak jsem neobyčejně sportovně nadaný s bohatou historií, což se projevuje zejména tím, že na bruslích v zimě jsem jako dítě stál asi 3x a skončil vždycky domlácený, podobné je to s lyžemi a v podstatě ani na kole to moc neumím, vždyť ani neumím jezdit bez držení....
Jenomže Maruška už jezdí, krátce po ní si brusle pořídila manželka a jako poslední projevil minulý týden Matýsek. Poslední hřebík jsem tomu dal já v neděli při výletě na Karlov, kde má Jirka před hotelem obrovský vyasfaltovaný plac a děcka tam na blbnula právě na bruslích.
Maruška začala vymýšlet, jak by to na dovolené bylo super, kdyby jezdili všichni a já blbec (podotýkám, že střízlivý:-) pronesl ta slova "že si teda brusle koupím".
A už jsem byl pod tlakem, řekl jsem a tak by to mělo být na dovolenou (razíme v sobotu) atd. No a tak jsem si dneska pořídil v Heliasportu na doporučení model Rollerblade Crossfire. Přišly mi jako rozumný kompromis mezi slušnou kvalitou, rozumnou (snad) cenou a určením pro spíše slabší bruslaře díky 84mm velkým kolečkům. Teda hlavně tak se tak jevily prodavači (když jsem mu vylíčil svou značnou neschopnost i stejně značná očekávání:-).
A v 19:00 už jsme stáli na cyklostezce u Brodku. Moc popisovat to nemá cenu, k velké radosti Marušky jsem 4x spadl a 2x to zachraňoval poskoky na trávě vedle stezky. Narozdíl od manželky, která umí bruslit na ledě a na inlinech tedy nepadá, což Marušce, která zpočátku padala, přišlo od maminky nespravedlivé nespravedlivé, to tatínek napravil:-) Matýsek si taky pobojoval, je šikovný po mně, takže stejná válka s rovnováhou i odrazem. Po necelé hodině toho máme fakt dost a já vynechám i plánovaný večerní běh, raději si dám pivko a nechám omlácené hnátky odpočívat.
Jsem fakt zvědav, jestli se z této aktivity stane koníček :-P, asi budu muset někam na kurs. Nevíte o nějakém třeba pro celou rodinu?

13 komentářů:

  1. No vidíš, ještě se do koleček zamiluješ a budeš jezdit jako drak. A má to tu výhodu, že většinou u rybníka je asfaltka vhodná pro in-liny. Třeba na Pilmanovi je parádní, novoučká stezka. Po závodě si místo vyjetí dáš tak 30km na kolečkáčích a my Ti budem s Aldou mávat zpod slunečníku s pivem v ruce. Ale abys neřekl, tak Ti budem měřit časy. Petrhal

    OdpovědětVymazat
  2. Psychiatrická Léčebna Bohnice. Tam mají kurz ušitý přímo tvým potřebám :-)))
    Ale jinak supet, ať se ti kolečka točí a nezadřou. Jen škoda, že není na zveřejnění malé "videjko". Znaš mě. Škodolibost, jediná má kladná vlastnost ;-)
    Téčko

    OdpovědětVymazat
  3. Kurz je na nic. Nejlepší je jezdit, ono to pak příjde samo :-) Pokud máš vedle sebe zkušenějšího bruslaře (ve tvém případě manželka), tak je to o něco jednoduší...
    Ale hlavně doufám, že si se kromě bruslí vybavil i náležitými chráničemi. Pokud ne, tak šupej pro ně. Nejdůležitější jsou ty na zápěstí :-)

    OdpovědětVymazat
  4. 2 Petr: Pilmana nejedu
    2 Téčko: na video je čas, zatím Ti bude muse stačit grotesky s Lupino Lanem:-)
    2 Medvěd: díky za péči, chrániče jsem samozřejmě pořídil s bruslemi a použil je stejně jako přílbu. Musím být opatrný a taky příklad dětem ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Né že se to naučíš a pak to budeš tajně používat v poslední disciplíně triatlonu... :) Vlastně se to nauč, sem přehodnotil tu poslední disciplínu. Takže Marťas sjeď nám pro pivo... :)))

    OdpovědětVymazat
  6. Tak prvni hodinu si prezil ve zdravi. To zni pozitivne :-). Snad se vratis celej i z dovolene at nas je v Morkovicih vic :-) Peca

    OdpovědětVymazat
  7. Bohužel se brusle z fyziologického hlediska moc nepotkávají s během a cyklistikou jako "primárními sporty". Mám za to, že nic nekončí tak často a tak brzo zaprášené ve skříni, jako právě inlajny :)
    Tys je neměl rád a teď máš. Já tak daleko ani nedošel. Nesnáším tuhle umělou aktivitu :)
    Ať ti to frčí.
    Petr

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Marťo,našla jsem Tě na netu úplnou náhodou - tak jak to většinou bývá - alespoň posílám tímhle způsobem velký pozdrav Tobě i Tvé rodině. A malé doporučení pro in-line, které třeba pomůže :-) (sama bruslím už 10 let v průměru 20 km denně v sezóně), zkus pro začátek použít lyžařské hole nebo hole na nordic walking, ale lyžařské úplně postačí - zajistí Ti v začátcích oporu a stabilitu a pak už to chce trochu cviku a trénink a za pár týdnů budeš jezdit naprosto zkušeně a bezproblémově. Přeju hodně sportovních zážitků a úspěchů a deníčkového psaní. Moc zdraví Lada z Troubek, bývalá účastnice soustředění H2O.

    OdpovědětVymazat
  9. 2 Petr: rozhodně bych se neodvážil tvrdit, že mě to už baví a varianta, že brusle zůstanou ve skříni je celkem pravděpodobná. Jinak si ale myslím, že inline jsou dobrý doplňkový sport k cyklistice i běhu stejně jako třeba běžky.

    2 Lada: teda koho tady člověk nepotká, ahoj ahoj! Máš se fajn? Kdybys chtěla pokecat, napiš mi na mhrazdira(zavináč)gmail.com, nemám na Tebe kontakt, akorát nějaký příšerně starý mobil, který už asi stejně neplatí.
    Jo a díky za tipy, ale hole kvůli dětem zatím nepadají v úvahu, chtěli by je taky:-) a času na bruslení asi taky moc nebude, už tak dostává kolo s během pěkně na p...l.

    OdpovědětVymazat
  10. Ja naopak myslim ze brusleni a cyklistika museji mi aspon trochu neco spolecnyho, protoze jak jinak by to Martina Sablikova prakticky bez cyklistickyho treninku letos na silnicce vsem natrela? Jinak ja brusleni taky nemusim, nejde to provozovat kdekoliv a tam kde to (v Praze) jde, byva vetsinou dost narvano.

    OdpovědětVymazat
  11. Kdepak, Míšo. Martina Sáblíková je absolutně výjimečná. Jako trenér bych tento způsob přípravy cyklistovi až na výjimky nedoporučil. Neni tu možné psát detaily, ale v kostce lze říct tolik, že je to stejné, jako bych cyklistovi nebo běžci nedoporučil - ani v obdobě - silový nebo kompenzační trénink vzpěrače nebo kulturisty. Jde o 2 "svalově" naprosto odlišné discipliny.
    Nesmíš věřit všemu, co slyšíš v televizi, Majku :)
    Milan

    OdpovědětVymazat
  12. Pro začátečníka je lepší mít brusle se starými a ojetými kolečky, které tolik nejedou. 84 mm jsou už méně ovladatelné a rychlejší, spíše pro zdatné bruslaře.
    Myslím, že pro rozvoj metabolických a svalových vlastností in line pro triatlonisty nejsou příliš významné. Ale zase rozvíjí výborně koordinaci, smysl pro rovnováhu a také i stabilizuje posturální svalstvo (drží nám páteř v potřebné kondici) a to je významné jak s přibývajícím věkem (sám to pociťuji), tak pro jednostranně zatížené sportovce a lidi se sedavým způsobem života. Zdravím TonBar

    OdpovědětVymazat
  13. Tondo díky za podporu, přesně tyto důvody byly podpůrnými argumenty mé ženy při bruslotlaku:-)

    OdpovědětVymazat