pondělí 12. července 2010

Grafiman 2010, tudy cesta (minimálně pro mne) nevede

Závody Dušana Kyjanky pro mě byly zatím vždycky srdeční záležitost. Na jeho 1., olympijském triatlonu v lomu v Nové Vsi jsem se v roce 2006 definitivně rozhodl, že bych měl něco dělat, protože když jsem viděl ten svůj metráček na fotkách, bylo to k zblití.
Když v následujícím roce zařadil na konci května HIM, rozhodl jsem se tam definitivně jet ještě ten rok Otrokovice a na olympijském v červenci jsem si pak zajel osobák, který asi jen tak nepřekonám. Už v tomto roce jsem ale brblal, protože závod se přesunul do Litovle na náměstí a dvě depa mi nějak nepasovala a nepasují dosud. Aspoň to ale bylo docela blízko.  Vize pořadatele přinést závod k lidem a dotáhnout publikum se za 3 ročníky naprosto nepodařilo, ostatně kdo by v červencových vedrech marnil čas na náměstí sledováním totálně zplavených zoufalců, že :-)
Když se loni začaly vést řeči, že lom v Nové Vsi je na hranici kapacity, začal jsem tušit změnu a ta se letos skutečně dostavila. Názor na to, jaká ta změna byla, si nechám až po vylíčení mého prožití závodu, nicméně nedomluvit už v předstihu "After Grafiman party", na závod bych už podle nástřelu tras nejel. Takto mi to ale bylo hloupé:-)
Pojďme tedy k závodu. Ráno jsem naložil Aldamana  a v pohodlném předstihu jsme vyrazili na místo, tím bylo "olomoucké moře" pískovna u Nákla. Vodní plocha je to obrovská, vodá krásně čistá, místo k parkování už po deváté ráno celkem daleko od prezentace. Než se regnem (fronta, moc rychle to nešlo), popakujem, pozdravíme se známými, je tady pomalu start. Ještě 10 minut před ním si vzpomenu, že nemám čepičku, tak bos utíkám za Hankou pro klíče od auta, do auta pro čepku a zpět. Uff, start stíhám s odřenýma ušima a protože se mi nechce mezi 177-ti závodníky "vařit", stoupnu si úplně vlevo a šup, plavem. Do závodu jdu se záměrem se moc nehonit a u plavání to taky dodržuju. Plavu na techniku, vysoký loket, nádech na 4-té tempo, prostě prima. Dobře jsem si vybral stranu, 1. "bójka" je dost daleko, pole se poměrně roztahá už před ní, čili žádná mela. Onou první bójí je pěkná loď, je skvěle vidět, orientace výborná. Bohužel, na 2. už asi loď nezbyla a tak je tato "normální" a je ji pro změnu vidět mizerně. První kolo plavu v klidu sám a je to fakt paráda. Voda má ideální teplotu kolem 22-ti stupňů, je mi líto gumařů, přicházejí o prima pokoupání:-). Někde u lodi docvaknu skupinku, za kterou se pak pěkně vezu až do cíle plavání na 44-tém místě. To není zlé na těch 650 červencových odplavaných metrů na Oseckém TT:-).
Na kolo se docela těším, má být rovinaté, moc nefouká, to by mi mohlo svědčit. Začíná se pár kilometry na otočkový úsek, který je uzavřený a s novým asfaltem. Vyreklamovaný Zipp dorazil v pátek v poledne a teď mi hezky zpívá. Chvílemi to fouká do ksichtu, chvílemi do zad, přestože jedu kolem 34kmph, jede přeze mne jeden pilot za druhým. Hned v úvodu otáčkového úseku mě předjíždí oddílový kolega Jarda Zdráhal, kterého pak vidím před sebou celé kolo. Stejně tak vidím celé kolo Tomáše Langhammera, chvíli jede vpředu on, chvíli já, samozřejmě čistě, na rozdíl třeba od závodníka, který sotva projede rozhodčí, už visí za někým. Místy mi přišlo, že jezdí regulérní balíčky, kterým rovinatá trať sváděla. Fádní, skoro bych řekl nudnou, rovinku zpestřují dvě krátká stoupání na nadjezdy kolejí, jinak pořád rovina a jedna prudká zatáčka. Snažím se držet výkon kolem 200 wattů, tepy kolem 150-ti, otáčky přes devadesát. Poctivě jím, piju (aspoň myslím), nicméně kolem 50-tého km mě začínají bolet nohy. To moc neznám! Dolů jde výkon i kadence a tím pádem, samozřejmě i rychlost. Jak jsem zpočátku na Aldamana najížděl, tak už nenajíždím, dokonce ani Petra Vabrouška s Martinem Matulou nesjíždím, divné :-).
Na poslední otočce už toho mám celkem dost a (nesmyslně) se začínám těšit na běh. Občerstvovačka se po 3-tím kole už jenom projíždí a začíná nejbrutálnější část cyklistiky, stoupání před cílem. Není prudké, ale ve vedru ty 2-3 kiláky do kopce stačí a zapomínám na čas po 2:50, ve který jsem původně doufal, když Dušan sliboval trať na osobáky. Možná by i byla, kdyby neměřila bezmála 93km i tak jsem byl s časem 2:56:53 celkem spokojen, přestože byl až 108-mý.
V depu nikam nespěchám, čas je zatím dobrý, takže v klidu roluju podkolenky, obouvám se, lelkuju, až vedle mne usedá Aldaman a dokonce vybíhá dřív než já. Beru si pití a vycházím na trať. Hanka fotí, tak pro fotografku popoběhnu a chvilku to i vydržím. Z Prachárny je to do města z kopce, zdá se mi, že to jde. Mrknu na budíka, 170 bpm, tempo 6:15 a to jdu z kopce, kuva fix, to nevypadá dobře. Po 1,5km mám definitvně dost, hučení v uších, mžitky před očima, moták. Na večer je plánovaná Labuť, raději si nechám divy udatenství ke krůtě a pivu. Poprvé v životě tedy balím závod. Jestli něco cítím, je to úleva, ani zklamání, ani frustrace, ale úleva. Cestou zpět potkávám borce, kteří do toho jdou a vůbec jim nezávidím. V cíli vrátím chip, Hanka je ochotná mne zavézt pro auto, čímž se vyhnu očekávaném pozávodnímu blázinci a stíháme to zpět ještě před doběhem Petra Vabrouška. Můžeme tedy vyhlížet další závodníky. Na lavičce potkám Šewyho Katku a jak se mně zdálo, kterak je Pavel odhodlaný, Kačce se zdál odhodlaný méně i podle ubíhajícího času bylo zřejmé, že prožívá očistec. V depu potkávám Jirku s Henrym III, Jindra dokončil, Jirka dopadl podobně jako já, jenom na trati vydržel déle. Těsně před 6-tou hodinou závodu dobíhá Alda, do skoku mu moc není, tak mu aspoň posbírám věci a vyzvednu kolo včetně instalace na auto. Labuť je objednaná od sedmi a já pomalu začínám propadat nervozitě. Šewy pořád nikde, Vavis taky, dorazí aspoň Téčko. Oba kluci podle něj mají problémy. No na aspoň na Šewyho počkám, abych se ubezpečil, že jsem se zabalením udělal dobře a skutečně, vypadá výborně, správně jsem se rozhodl.
Rozdám ještě poslední pokyny kudy jet do Přerova a k Labuti a jedu domů. Nejdřív odevzdat Aldu, pak domů, rychlá sprcha, taxík a honem ať jsme na místě. Stíháme jen taktak, ale nikde nikdo. Nikdo nebere ani telefon a kolem půl osmé už pomalu propadám panice docela.
Slézat se to začíná až před třičtvrtě na osm. Aldovi první, Jirka s manželkou a pak už šup sestava se zaplnila. Jako poslední dorazil Šewy, když se zrovna začínalo porcovat:
 a hladoví strávníci netrpělivě očekávali naložené talíře s hladem vesměs umocněným konzumací výtečného přerovského kvasnicového ležáku:
 někteří hladoví byli již tak zesláblí, že ani nebyli schopni zadávat objednávky na pití:
 Bezprostředně po jídle už ovšem tváře účastníků kromě výživné stravy sestávající z grilované krůty (viz. obrázek číslo 1), bešamelové omáčky s nakládanými cibulkami a čerstvě pečenými bagetkami jako přílohou, napínal i úsměv:-))

 Tomáš přemýšlel po jídle o tajích úplného ponoření, zatímco Šewy, který pěkně ladil barvou tváře s barvou trika tušil, že Canon jeho nazelenalé líce trochu vyretušuje a smál se tomu:-)

 Návštěvou na poctil rovněž špičkový manažer, hráč pingpongu, uživatel Sporttracks i ironman TomX, který taky zabalil, ale piva se nebál :-D
 Solidní rozpoložení s plným břichem vykazoval i železný úředník Alda s manželkou i kolega balič Jirka rovněž s manželkou
 Laďa s Téčkem a Vavisem zařadili vážnou debatu:-)
Někde v těchto místech fotoreportáž končí, protože jsme si dali s Peťou vítězný doutník a pak už jsem nějak nefotil a raději se věnoval konzumaci, kterou jsme úspěšně ukončili v jen lehce zmenšeném kruhu těsně před druhou hodinou ranní. Prostě pěkný večírek, na kterém neshledávám chybu. Kdo nepřišel a byl pozván, zaváhal. Doufám, že se nám akci podaří v podobné sestavě zase někdy zopakovat.

Na závěr si dovolím poznámku o celkovém dojmu ze závodu, který nebyl vůbec dobrý. Nemám prostě rád dvě depa, ale i tak byla výrazně hůře vybraná než v Litovli. 1. depo je asi jedno, byť prostředí v novoveském lomu je daleko příjemnější než na Nákle, obavy z počtu závodníků ale ještě beru. Ovšem zázemí hotelu Prachárna bylo podle mého názoru normální malér. Velkoryse prostorově připravený prostor zel v průběhu závodu prázdnotou, protože ani doprovodu se většinou moc nechtělo tvrdnout na place před hotelem pár metrů od dálnice. Běh městem moc komentovat nemůžu, ale nicméně z pohledu doprovodu dojel tento na koupaliště, kde viděl svého závodníka plavat a odjet na kole. Kolo by mohl sledovat, kdyby si jako masochista šel stoupnout 8km daleko na silnici, uff. Normální asi přejeli na Prachárnu, kde kromě stanu s lavicemi nebylo nic, asi i proto tam doprovodu působilo poskrovnu a navzdory snaze Vlada Barona (občas ulítaval, ale to se v tom zmaru absence publika dá pochopit) si nezatleskali ani závodníci sami. Vyjadřovat se třeba k nedisciplinovanosti řidičů, kteří v klidu parkovali na příjezdové komunikaci k hotelovému parkovišti, takže se na ní potom nemohla vyhnout auta snad ani nemá smysl. Tady pořadatel selhal totálně.
Pokud se bude příští rok závod konat na stejných tratích (zejména tedy depech), bude tentokrát již beze mne. Nebýt společenské části, hodnotím sobotu 10.7. jako nevydařenou, takto můžu jenom říct: konec dobrý ale začátek.....

71 komentářů:

  1. Kladně hodnotím pouze večírek. Ten neměl chybu. Závod samotnej považuju za organizační úlet, kterej bych očekával ještě tak před 10ti lety, ale dneska jsme snad dál. Taky nehodlám příště absolvovat podobné projekty "ambiciózních" jedinců.Pro mně tudíž vyhrála v sobotu hlavně krůtička konzumovaná v intelektuální společnosti :-)

    TomX

    OdpovědětVymazat
  2. Ječmeňu, v pátek bude zub venku, já už mám barvu taky v cajku, takže bez toho závodu můžem krůtičku kdykoli směle zopakovat... Moc nás to mrzelo, že jsme to tak časně zabalili, příště tak skromní nebudem. :))

    Jinak doufám, že se Dušan poučí a vydá se cestou jednoho depa a přizpůsobí se počasí. Těžko předpokládat, že by se počasí přizpůsobilo závodu. :))

    OdpovědětVymazat
  3. No tak priste teda u nas ne ;) Mame podobnou restauraci s luxusni stravou jmenem u Dousu :) IM

    OdpovědětVymazat
  4. No jo no, vydařený víkendíček. Trenky jsme vyvětrali, teřichy naplnili, žízeň uhasili a hlavně družně a "odborně" podebatili:-) Ještě jednou díky Máselníku, úžasná afterpárty ;-)
    Téčko

    OdpovědětVymazat
  5. Marťo jednoznačně hodnotím večerní akci na jedničku s hvězdičkou :-). Rozhodně se posezení povedlo daleko více než samotný závod. Tvé organizační schopnosti se osvědčili a laťku jsi dal hodně vysoko :-). Ještě jednou dík všem za příjemně strávený večer :-)))).

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji za vše říkající report a fotografie, též si z večírku trošku odnáším :) (za pár let si nebudu moci vzpomenout jestli jsem tam byl nebo jsem o něm jen slyšel :) )
    ...slibovaný společný osmihodinový doběh Téčka a Šewyho jsem si představoval nějak takto http://myrunnersworld.ning.com/video/sian-welch-wendy-ingraham

    OdpovědětVymazat
  7. Martine, s tím závěrem úplně souhlasíme - Prachárna bohužel neměla co nabídnout... Jinak obrovské díky za večerní posezení, krůta a kvasničák byli vynikající, Alda, kterému se nechtělo domů také :-) Prostě bezvadná akce!

    Jirka a Hanka

    OdpovědětVymazat
  8. Obdivuji, že si se v tomhle počasí do závodu vůbec pustil. Cokoli kromě plavání je šílenost :-) Každopádně za ten mejdan potom, to určitě stálo :-) Peggy

    OdpovědětVymazat
  9. Maňa říkala, že by jste neměli být k panu Kyjankovi tak krutí. Na našem území není žádný závod, který by toho moc poskytnul pro diváky a doprovod závodníků. To se pořád točíme v kruhu, o triatlon se veřejnost nezajímá, ta snaha přitáhnout do centra města je hezká, ale efekt nulový. Jako závodník bych měl samozřejmě taky 3 připomínky: 1) Druhá bójka nebyla vidět, 2) Nasedání na kolo nebylo označené, a ta panelovka po které se muselo cupitat mohla být zakrytá kobercem, 3) Na běhu bylo jen 6 občerstvovaček (např. mělice jich mají 12). Ale jinak příště přijedu rád. Pořád mějte v potaz, že startovné bylo necelých 30 Euro.

    OdpovědětVymazat
  10. Aspon, ze s vecirkem byla globalni spokojenost :-) Jen skoda, ze uz ve trictvrte na pet bylo plno :-).
    Pro Tecka: mam pro Vas uprenou galusku z Oseckeho triatlonu. Za zmatky losovatelu se omlouvam :-) Predam kdyztak v Huline. Peca

    OdpovědětVymazat
  11. Proč krutí? Mně se to tak nelíbilo, tož to na svém blogu klidně napíšu. Když jsem před lety psal na etriatlonu komentář, že 2 depa jsou nešťastná, byl jsem obviněn, že mařím propagaci závodu.
    Můj názor je už x let stejný: na závodech je v první řadě potřeba se postarat o zábavu doprovodu. Třeba s Hulmenem otravují děcka už půl roku, kdy zas bude a přitom stačí, že celé zázemí na pěkné plovárně a aby viděli svého běžce na části trati, nemusí z ní ani odejít.
    V Nové Vsi se jim líbilo koupání, ale ze závodu neměli prostě nic. Vím, najít lokalitu není asi snadné, ale těch prvozávodníků, kteří si potřebují něco dokazovat, pořád přibývat nebude a ti, co už mají něco za sebou, chtějí přece jenom víc, když se mají nějam vracet.

    OdpovědětVymazat
  12. Závěrečná párty byla vskutku vynikající - skvostná krůtička, vybraná a správně (pro mě) postižená společnost masochisticky se vyžívající dlouhými hodinami v brutálním vedru na kole a na běhu. Díky, Martine, za pozvání a všem za super večer. Už kvůli tomu na Moravu zase rád zavítám. Ať se daří, TomV

    OdpovědětVymazat
  13. Závod mi připadal uspořádaný dobře, standardně. Na to, kolik lidí vzdalo a jak málo na trati odevzdalo, byl uspořádán až až. Těch "problematických míst" tam vidíš tolik, že by sis ten závod měl uspořádat vlastně sám, ve vlastní režii,včetně finanční.Dětské koutky a hry pro doprovod se konají na jiném místě (aquaparky, specializovaná sportoviště) a za úplně jiné peníze. Jak tu bylo řečeno:pokud bude startovné 150 Éček,mohlo by to být na závodu i znát.Jinak ne.
    Závodu dávám hodnocení 99%.
    Ríša

    OdpovědětVymazat
  14. Jsem rád, že někomu se závod líbil, byť nesouhlasím s tím, že tam mnozí málo odevzdali, to je snad každého věc ne, potažmo že by se služby pro ty domněle málo si dávající měly nějak ponižovat? To snad ne. Mně tam věci vadily a napsal jsem je. Neřeším cenu, když budou služby na úrovni, klidně zaplatím trojnásobek. Můj názor je, že spokojený doprovod značí minimálně 50% úspěchu pořadatelské práce, protože rodina chce závodníka vidět a nějak trochu zajímavě strávit čas mezi tím.

    OdpovědětVymazat
  15. Nevím, slabý sportovní výkon je přeci všude na světě odrazem nízké návštěvnosti. A uvidí-li lidi s trochou nadsázky ploužící se sportovce, asi je to napříště moc nepřiláká...
    A s tou rodinou. Přiznám se, že neznám příliš kolegů, co by i na delší vzdálenosti brali rodinu, bojují-li např. ve 200 členném poli o 150. místo. Ano, jsem-li připraven na top 10 nebo na bednu, pak to chápu, jinak je to vcelku mimo mou představu. Ale to je konec konců věc vkusu a názoru.
    Btw: cena amatérských závodů musí sedět i lidem, co normálně poctivě pracují, a tak by i závod za 30E měl být uspořádán podle nějakých standardů, což tenhle byl.
    Všem Zdar do dalších akcí!
    Ríša

    OdpovědětVymazat
  16. Maňa říkala, že teď je zase dost krutý Ríša k Ječmínkovi. Každopádně jsem se nechal inspirovat a do deníčku jsem si na příští týden zapsal HULMENa, ať tedy vidím i závod se zázemím pro doprovod. Akorát, že tam rodinu nikdy nedostanu, protože začátek je krutě brzo. A Ječmínku mám prosbu. Mohl by ses s námi podělit o zkušenosti s tretrami Lake. Sliboval si to v článku, když si je kupoval. Díky

    OdpovědětVymazat
  17. Milý Ríšo, myslím že ti může být úplně jedno kolik kdo na trati odevzdá či jestli vůbec dokončí. Nemáš vůbec žádné právo to hodnotit. I ten poslední (ten, který toho dle tebe odevzdal z dokončivších nejmíň) má právo na stejný servis a podporu jako ti na prvních místech (kde jsi pravděpodobně dokončil ty).

    Stejně tak ti může být jedno, koho si ssebou na závody vezmu jako doprovod. Máme přece svobodu né? Že ty jedeš zdaleka neznamená že my co to máme za rohem si svoje fanoušky vzít nesmíme. Navíc právě pro ty co bojují na chvostu startovního pole je to možná důležitější než pro vás na prvních místech. A vzhledem k popularitě triatlonu mezi veřejností a "obrovskými" špalíry diváků na většině závodů, tak buďme rádi za každého člověka, který se k závodu nachomýtne.

    A že by cena amatérských závodů měla sedět i lidem, co normálně poctivě pracují? Když vynechám narážku na "poctivě pracují", tak cenu přece buď akceptuješ nebo ne. Tečka. Můžeš pouze porovnávat, jestli jsi za ty peníze dostal podobně jako na jiných závodech.

    Jirka

    OdpovědětVymazat
  18. 2 Ríša: myslíš? Máš pocit, že ty davy fandících v Rothu, na Hawaii či městských maratonech jsou tam až do konce kvůli hvězdám? Nemyslím.
    Já těch lidí (a patřím mezi ně) co rádi vezmou rodinu sebou, protože v týdny se moc nevidí, znám zase celou řadu. BTW já taky poctivě pracuji:-), akorát představu o standardu mám jinou. Jestli chce jít někdo cestou masového závodu (a ty ambice classic cup má) je jasné, že v průměru sportovní úroveň půjde výrazně dolů, protože těch výkonnostních závodníků je prostě málo a peněz, které můžou pořadateli přinést je velmi omezené množství.

    2Richard: článek jsem asi slíbil, ale už je to tak dávno, že si to nepamatuju:-) a hlavně co psát o tretrách:-). Mám je nějaké 3 sezóny a zatím spokojenost. Používám je jako jediné tretry, čili i trénink i závody a zatím nepozoruju známky nějaké únavy materiálu. Čili jestli nad nimi uvažuješ, rozhodně můžu doporučit, navíc je Pavel Baběrád zlevnil a karbonová verze (kterou mám) je teď za 3099,- http://www.shopsport.eu/e-shop/triatlonove-tretry
    Za ty peníze bych řekl skvělá koupě.

    OdpovědětVymazat
  19. Jo a ještě k Richardovi: Ty tretry Lake vozí poměrně dost lidí a vím minimálně o dvou, kteří jsou stejně spokojeni jako já a nevím o nikom, kdo by je kritizoval. Hulmen se Ti bude určitě líbit a asi se tam potkáme.

    OdpovědětVymazat
  20. to Jirka:
    1. Samozřejmě že mám právo hodnotit, kdo jak závodil a co do toho dal. Jako divák očekávám výkony, ne flákačku. Proto se dívám a proto i závodím. Kdyby měli závodníci "vzadu" zhoršené servisní podmínky, možná by je to donutilo popoběhnout, popojet... Kdo ví.
    2. Na závody ať si každý bere koho chce. Nevím, proč mi to vkládáš do úst. Absolvuju-li ale ročně cca. 50 závodů po celé republice plus pár v zahraničí, netroufnul bych si na ně tahat rodinu, kdybych se plácal na konci startovního pole. Na jeden dva závody ročně možná ano, ale jinak mi to přijde zbytečné.
    3. Ne, suma startovného není o "akceptaci/odmítnutí". Má být určená tak, aby si pokud možno co nejméně lidí mastilo kapsy a bylo umožněno závodit i lidem, kteří tolik financí nebo je ad hoc nemohou uvolnit.
    4. Co se ti nelíbí na "poctivé práci"? U mě je to práce, kde se tvoří hodnota a pozitivita, pro někoho jiného je "poctivá práce" např. být exekutorem, poslancem, advokátem, bankovním úřadou, policistou. Proč ne? Říkám snad něco pejorativního?
    Ať se všem daří!
    Ríša

    OdpovědětVymazat
  21. no, tak jsi se nám tady Ríšo pěkně vybarvil a očividně vůbec nechápeš, o čem pořádání závodů je a že je to business jako cokoli jiného. Čili
    1)Kdo zaplatil startovné, musí stejné služby první i poslední. Nastavíš-li to podle Tebe, ti slabí nepřijedou a bude Ti závodit 20 lidí
    2)Jestli jezdíš 50 triatlonů ročně klobou dolů, nic to ale nemění na mém požadavku z pohledu člověka, který jich jede do 10-ti.
    3)Závod není sociální služba. Čili organizátor nastavuje cenu tak, aby vydělal, ale byla ještě akceptovatelná cena. Pokud je poptávka po lepších službách za vyšší cenu, může vyhovět. Taky proto píšu, že si toho někdo všimne.
    4)Tvoje definice poctivé práce je skutečně zarážející a jenom podotknu, že i poctivou prací se dají vydělat peníze na pár závodů se startovným 100EU.

    Shrnuto: každý máme jinou představu o závodech a až se nabídka závodů rozšíří i o ty zabezpečené podle mých představ, nebudeme se holt potkávat.

    OdpovědětVymazat
  22. Chtěl bych mít, Ječmínku, tvoji v nejlepším slova smyslu agresivitu a odhodlání. Škoda, že je neinvestuješ taky v závodech, v tréninku.
    Vždyť vůbec nevíš, kolik závodů pořádáme a spolupořádáme. Třebas se právě vozíš na závodech, kde platíš směšně nízké startovné a dostáváš - za svoji odvedenou námahu - špičkové zázemí. Nám nepřinášíš nic, dokonce ani výkon ne :( Pro nás, pořadatele a bývalé závodníky - jsou závody prostě měřením sil, nikoliv hollywoodským filmem pro "rodinu". Jestli chcete závody, na nichž byste si připadali jako na Havaji, stejné odměny, dresy, slávu a pompu, pak ano, ale připravte se na jiné zápisné. Chcete-li ale opravdu bojovat se sebou samými a s ostatními borci, závoďte a co nejméně kritizujte.
    Ostatně jak vidím, přední věcí pro vás, zvlášť borce na fotografii, je udělat si závodem tzv. "žízeň". Jen je škoda, že pro tu žízeň nejsou mnozí schopni a ochotni dokončit i tak nenáročný závod.
    Na zdar!
    Ríša

    OdpovědětVymazat
  23. Ríša: Myslím, že do Ječmínka zbytečně šiješ. Nevím, na jakém místě jsi se umístil ty, ale i kdyby v první desítce, stejně busou lidi před tebou a ti by tobě mohli říct to, co ty Ječmínkovi. Tj. že ses dost nesnažil. A nedokončila i velká jména, jako třeba Jana Candrová. Závody nejsou pro všechny středobodem vesmíru, i když pro některé ano. Připomínáš mi ten typ lidí, kteří si stěžují, že na běžecké závody jezdí i pomalejší běžci. Jako by závody byly určeny jen těm, kteří mají časy pod tebou "schválenou" hranici.

    A že pořádáš závody a nejsi spokojen s výkony závodníků na nich? To tady asi nevyřešíme...

    OdpovědětVymazat
  24. to Advid: Jo, omlouvám se. Příště to nebudu tolik hrotit. Každý jsme stáli nebo stojíme na jiné straně barikády.
    Ať to všem sportuje!
    Ríša

    OdpovědětVymazat
  25. Richard (Coufal, aby bylo jasno)15. 7. 2010 20:23:00

    Maňa říkala, že se nám to tady trochu přiostřuje. Milý Ríšo (je-li to tvé pravé jméno, pokud ne tak to ani nečti dál a já tuto debatu ukončím) Dvořáku, závod jsi dokončil za cca 5:46 (žádný jiný Ríša ve výsledcích přede mnou nefiguruje). Tož to není žádná hitparáda na to, aby jsi znehodnocoval výkony nás hobíku od rodin. A nazvat Halfironmana nenáročným závodem? NO COMMENT.

    OdpovědětVymazat
  26. Ríšo, tak jak ty máš právo hodnotit z pozice diváka závodníky, mám já právo z pozice závodníka hodnotit pořadatele a závod jako takový. K velmi novátorskému názoru "kdo pojede poslední tak nedostane ani vodu, no moc nekoukej, měls víc trénovat" se nemá cenu ani vyjadřovat...

    To druhé vidím prostě jinak, i kdybych jel třeba sto závodů tak pokud rodina bude chtít jet se mnou, rád je vezmu. To že ty ne, ti neberu.

    "závody se pořádají jako měření sil" "platíš směšně nízké startovné a dostáváš ... špičkové zázemí" prosím napiš jaké závody jsi pořádal a jaké budeš pořádat, rád se přijedu podívat, jak ty spolu s dalšími bývalými závodníky měříte síly na kolbišti :-D

    S tvou definicí poctivé práce nesouhlasím...

    Podle výsledků moc Richardů nezávodilo. Našel jsem dva, jednoho znám (Richard aka Maňa říkala, kdysi jsme spolu závodili na Chřibském hnědákovi) druhého neznám. Už se těším jak "Ríša" vystoupí z anonymity a my konečně prozříme :-D

    Jirka

    OdpovědětVymazat
  27. Richard Coufal15. 7. 2010 20:31:00

    Maňa říkala, že by Richard chtěl poznat Jirku z Chřibského hnědáka.

    OdpovědětVymazat
  28. Tato diskuze o tom, že i hobby sport je "byznys" je pro mne příjemným překvapením. My to vždycky brali jako službu kamarádům, závodníkům. Člověk aspoň ví, že mezi lidmi jsou velké peníze a že se bude napříště kde napakovat, aby se třebas pustily peníze mládeži a juniorům. Přeju všem, aby si vzali tuto ideu za svou a následné závody nasadily alespoň rakouské, když ne americké ceny.
    Ríša
    P.S. Na závody se přeci berou odjakživa jen milenky, ne? :D

    OdpovědětVymazat
  29. Richarde, potkat se můžem buď v sobotu v Morkovicích nebo příští týden v Hulíně ... a pochopitelně i na letošním Hnědákovi, budeli :)

    Jirka

    OdpovědětVymazat
  30. Ríšo, já tu energii věnovat tréninku nemůžu, protože ten čas fakt nekradu. Dostal jsem se ke sportování poměrně pozdě a mé limity jsou velké. Pro Tebe asi překvapivě vidím závod spíš jako možnost ověřit si vlastní silý a vidět se se spoustou známých. I proto je pro mne významnou částí zábava pro doprovod, protože rodiny se spolu často znají stejně jako závodníci.
    Chápu Tvůj náhled na závodění, ale já ho mám prostě jiný. A ujišťuji Tě, "mezi lidmi" je celkem dost těch (a jsou to dnes už desítky, možná i nějaká ta stovka), kteří na delší závody u nás nejezdí právě kvůli lepšímu servisu za hranicemi.
    Nechme to být ano? Je ti 30, vidíš svět jinak než o dekádu starší člověk. Ať se Ti vede.

    OdpovědětVymazat
  31. Koukám Martine, že se Tvůj fanclub úspěšně rozrůstá. Jednoho takového už jsi na blogu měl. Vždycky se najde nějaký chytrolín, který všechno zná nejlíp. Jako jedna z osob, kterých se to týká (nedokončil jsem, zásadně se ploužím, bojuji o 150.místa z 200 stratujících a dovolím si ten luxus vzít si s sebou doprovod) se ptám ctěného a velezkušeného Ríši: Co jsi pořádal a jak se jmenuješ, když jsi tak skvělý závodník, který se nikdy neplouží? Rád bych před Tebou smeknul a vyslovil Ti své upřímné poděkování. V hodnocení závodu vesměs souhlasím s Martinem a rozhodně nejsem sám. Všem kritikům a teoretikům zdar Petrhal

    OdpovědětVymazat
  32. to Petrhal: nesmekej, neděkuj, nikomu se neklaň. Ušetřenou energii věnuju poctivému tréninku, ať se mám jako divák na trati na co dívat a těšit a jako pořadatel slíbit divákovi opravdu pěkné závody.
    S klaněním a smekáním dojdeš nejdál možná v politice, ve sportu ne. Tam se zkratkami doběhnout nedá.
    Buď zdráv!
    Ríša

    OdpovědětVymazat
  33. to anonym Ríša: zkus se někdy i nějakého závodu zúčastnit i jako závodník, ne jenom jako pořadatel nebo divák, třeba ti to otevře oči ... jo a stěma milenkama máš pravdu, akorát já jich mám tolik že bych na ty závody musel jezdit minimálně mykrobusem aby se mi tam všecky vlezly... čest práci soudruhu! karel

    OdpovědětVymazat
  34. Ríšo, pořád nevím, s kým mám tu čest a kdo je tak mým přísným kritikem. Nicméně na Grafimanovi jsi toho jako divák moc vidět nemohl - nejspíš plavání a potom většinu jak se plouží z Prachárny a hlavně zpět do kopce. Pár borců ze špičky se neploužilo, to máš pravdu. S politikou naštěstí nemám nic společného. Jedno je na sportu krásné - kolik tomu dáváš, tolik z toho dostaneš spět, je naprosto spravedlivý. Ale dělat soudce, kdo kolik trénuje a jestli je tragéd, nebo není, bych si nikdy nedovolil. Každý má své limity a různou výkonnost. A dlouhý triatlon se bez poctivého tréninku jezdit nedá - ani ti, kteří se plouží v závěru startovního pole. Takže, buď jseš takový pašák, jezdíš super časy, pořádáš mraky akcí a vůbec děláš toho hodně pro ostatní a pak máš právo na kritiku. Nebo jsi pouhý divák, který kritizuje něco, čemu vůbec nerozumí. Zkus nějaký závod absolvovat a pak piš fundované komentáře panáčku. Petrhal

    OdpovědětVymazat
  35. Petrhale, nechci Ječmínkovi zaplevelit web, ale nevím, proč mě nazýváš "soudruhem" a "panáčkem". V době rudého moru, kdy byl soudruhem kdekdo, já nebyl; a v době, kdy se rudý mor převlékl do moru modrého s vývěskou modrého ptáka, ani tam jsem nebyl. A panáček, po moravsku řečeno "kněz či farář" taky nejsem.
    Jak jsem psal: příjemným zjištěním pro mě je, že i amatérský hobby sport je či spíš může být byznysem. Tomu se přizpůsobíme a změníme "politiku" závodů.
    Měj se fajn.
    Ríša

    OdpovědětVymazat
  36. pánové, klid:-)
    Ríšo, přiznám se, že když jsem četl Tvé formulace o "poctivé práci" a nutnosti nízkého startovného "pro každého", slovo soudruh se mi taky přikradlo na mysl.
    Pokud výsledkem naší "rozepře" bude závod, kde bude bezchybně postaráno o doprovod i slabší závodníky, rád se na něm s Tebou seznámím.
    Tak hezké léto, ještě nás nějaká ta akce čeká:-)

    OdpovědětVymazat
  37. Už poslední reakce. Nauč se číst - nikoho jsem soudruhem nenazval. A Martinův web jsem také nezačal zaplavovat neopodstatněnou kritikou. Takže asi tak, jinak se také těším na nějaké "Tvoje" závody. A o penězích také nepadlo půl slova. Šlo o jedinou věc, že letošní Grafiman byl pro diváky naprosto nevhodný, nic víc, nic míň. A nelíbí se mi, když nějaký "pouze divák" kritizuje závodníky se slabší výkonností. Třeba za účastníky pozávodního večírku může říct, že každý se snažil tomu dát docela dost a nejen na tomto závodě. Rozhodně se nedá říct, že by Aleš, nebo Jirka poctivě netrénovali. Petrhal

    OdpovědětVymazat
  38. Petrhale (potažmo Jirko), jedna věc se ti upřít nemůže: na závodech v povídání a v besedování u piva a internetu bys byl možná i té TOP 10.
    Odpusť to malé rýpnutí.
    Mně se letošní ročník líbil velice co do organizace. Co do kvality závodníků už méně.
    Zdravím tě!
    Ríša

    OdpovědětVymazat
  39. No já zírám, fakt jsem si myslel, že Ríša je nějaký závodník ... a ono to je jenom jakýsi přiblblý kibic, co všude byl (tedy kromě rudého a modrého a černého moru), pořádá desítky závodů ročně (zcela jistě pro stovky lidí se špičkovým zázemím za směšně nízké startovné), zároveň se stihne zúčastnit dalších desítek závodů (kde měří síly s ostatními závodníky a přináší pořadatelům nebývalé výkony) na které ovšem jezdí bez rodiny, zato s milenkami. U toho poctivě trénuje a odvádí poctivou práci (tedy tvoří hodnotu a pozitiva a sociální jistoty).

    Bohužel pro nás všechny právě touto diskuzí objevil, že i v triatlonu jsou peníze, a od teď nám nasadí na všechny jím pořádané závody (nezapomeňte, jsou jich desítky ročně) ne rakouské, ale emerické startovné. A z toho se pánové všici pos*reme (teda kromě Ječmínka, páč ten si nevydělává poctivou prací:-D

    Jirka

    OdpovědětVymazat
  40. P.S. Berte to tak, že kdybyste dávali za startovné v zahraničí obvyklých 100-200 euro, tak byste si žízeň dělali podstatně levnějším a méně namáhavým způsobem. Nic víc, nic míň. A diváci na závodech moc dobře vědí, že zízeň bývá i po vyjití 10 schodů. Zamyslete se nad tím.
    Ríša

    OdpovědětVymazat
  41. prosimtě vídeňská půlka stála letos 70 éček, půlka v podersdorfu 95 éček a půlka v moritburgu taky pod 100 éček... ve srovnání s těmato závodama by za letošního grafimana spíš měli závodníků platit za účast

    jinak můj soukromý tip je, že ríša = olda (a nebo dušan)

    karel

    OdpovědětVymazat
  42. Prudič Ríša si nedá pokoj. Tak polopaticky. Kecáš u netu akorát Ty, u piva nevím - žízeň si na závodech nedělám. Znovu se ptám - kde je těch Tvých 50 závodů ročně? Umíš také něco předvést, nebo se bavíš pouze kritikou ostatních? Kolik jsi odjel závodů v zahraničí, že máš takový přehled? Můžem klidně vypsat nějakou sázku - přece se nebudeš bát konfrontace s nějakým ubohým ploužičem a bezvýznamným závodníkem? A jak jsem vzpomenul v příspěvku výše - jeden takový "machr" už tady na blogu byl. A krom keců nepředvedl vůbec nic. Petrhal

    OdpovědětVymazat
  43. Petrhale, prosím, neurážej.
    Nedělá-li ti dobře horko, zchlaď se. Tohle už není ani důstojné, ani obvyklé, ani hezké číst.
    Ríša

    OdpovědětVymazat
  44. Ríšo, Tvůj náhled na věc je prostě jiný, tak to zkus akceptovat, třeba běžci už na to dávno přišli. Pokud chceš mít na závodě lidi, potřebuješ tam i ty, jejichž sportovní výkonnost Tobě nevyhovuje.
    Handrkovat se o ceně startovného považuji za celkem nedůstojné, ale Karel má pravdu v tom, že startovné venku na půlkách je přibližně jenom dvojnásobné proti tomu u nás, zatímco zajištění je opravdu hodně daleko jinde.
    Tobě se závod líbil, jiným ne, tak už to na světě chodí.
    Tvůj despekt k výkonům, který zde opakovaně uvádíš, by jistě byl nazírán zcela jinak, kdybys uvedl, jak jsi na Grafimanovi či jinde dopadl Ty.

    OdpovědětVymazat
  45. Teda tu se, ale rozrostla diskuze. Nemít tu diskutéra "Ríšu" tak bych zase přišel o důležité informace.

    Kritizovat výkonnost i toho posledního závodníka je snad trochu silný kafe. To si nedovolí jiný esa než jsi ty.
    A jsem rád, že takový jako jsi ty na závěrečné párty nebyl.

    OdpovědětVymazat
  46. Hosi,hosi, takovy velky kluci a jeden trumbera, kterej si z vas evidentne dela srandu a nikdy nic neodjel, tak vas rozhodi. Radsi bezte potrenovat, to vam da vic :) IM

    OdpovědětVymazat
  47. A sakra, to abych měl strach se vůbec na nějaký závod vůbec vydat!! Jestli se najde i na běžeckých závodech nějaký takový blbec, tak potěš koště:)))
    Asi bude běhat jen kolem Bečvy, aby mě nemohl nikdo kritizovat, že běžím pomalu:))) PS. Jo a četl jsem to až jsem potrénoval:)))

    Juraman

    OdpovědětVymazat
  48. Teda jste dablove... Gratuluju, dikz plavani je tato cinnost pro me bohuyel uzavrena, o to vic ji pro jeji vsestrannost ocenuju. 12:)

    OdpovědětVymazat
  49. Honzo, plavání se dá naučit, dávám rok, max. 2 :-)))

    OdpovědětVymazat
  50. to Aleš: nevím chlape kde bereš tu jistotu, že jsem tam nebyl :-)
    Ríša

    OdpovědětVymazat
  51. Ríša nepochopil jednu zásadní věc. Zákazníkem na závodech nejsou pořadatelé, ale závodníci, kteří zaplatí a požadují za to odpovídající servis bez ohledu na svou výkonnost. Jo, kdyby pořadatelé platili hobby sportovcům startovné, jak se to děje ve světě vrcholného profesionalismu, mohli by si pak stěžovat, že závodníci nic moc nepředvedli...
    Rovněž tak pochybuji, že přihlížející byli rozčarováni tím, že poslední hobík dojel X hodin za vítězem nebo že někteří vzdali.
    Luboš

    OdpovědětVymazat
  52. To Luboš: ano, servis je možné mít na profesionální úrovni, ale je třeba ho zaplatit. Současný stav je neudržitelný. V diskuzi se často objevují tyhle 2 body, jak by měl hobby-TT vypadat:
    1. Hollywoodský styl - co si zaplatím, to dostanu. Kompletní servis, atraktivní doprovodný program, vodiči, vakace medailí, tj. zlatou dostávají všichni atp. Nejde o sport či výkon, ale o zábavu. Vypisování kategorií typu "šnečí muž", "o nejlepší gumu", "jedu, abych nespadl z kola", "Brad Pitt mezi hobbíky" atp.
    2. Hobby-TT typ "reál" - jako se v reálném životě a zaměstnání udělují malusy, resp. člověk je odpovědný za to, co zkazí a nezvládne, udělovaly by se malusy i v TT, a to nikoliv ani tak časové, jako finanční. Není to špatný nápad: kdo si dneska nechá v ČR sáhnout na peníze, že? Peněžní malusová motivace se mi zdá jako jeden z nejlepších způsobů, jak přimět k účasti sportovce znalé tréninku, limitů odvozených z praxe trenérů a fyziologických možností a sportovce soudné. Získané prostředky použít na zlepšení dosavadních nesnází a nedodělků.
    Ríša

    OdpovědětVymazat
  53. A ty malusy by jako platil kdo, pořadatel, když to nezvládne, nebo závodník, když není dost dobrej?
    Jinak si myslím, že jsi fakt dost mimo. To, co popisuješ v tzv. hollywoodském stylu nikdo nechce, jde o sport, ale nejen o sport pro nejužší špičku.
    Něco uspořádej, dej sem vědět, na co se připravit a určitě Ti to některý diskutér přijede zkontrolovat.
    JM

    OdpovědětVymazat
  54. No, on sice každý říká, že "hollywoodský styl" není nic pro něj, ale v soukromé diskuzi pak často padají velmi dobré a atraktivní připomínky. A po najetí na "TT via byznys" nevidím jediný důvod, proč nezkusit jít tímto směrem.
    Jak to myslíš "uspořádat"? Kdybys měl za sebou tolik závodů v různých pozicích (nechci se tě nijak dotknout), tak bys tohle nemohl napsat.
    Malusy by platil závodník. Tahle motivace by určitě přilákala ohromné množství lidí, kteří jinak bezděky "investují" peníze do nesmyslných věcí: cigarety, doping, zbytečně abundantní technika atp. Zkrátka se mi zdá, že by finanční motivace mohla přinést ohromný skok zlepšení kupředu. Už bychom se nesetkávali s tím, že lidé jedou na TT jen na jednu disciplinu a zbytek vzdávají. Součástí klání by byla i jakási kvalifikace etc. Dost věcí je už promyšlených a minimálně na papíře a v průzkumu mezi lidmi vypadají dobře!
    Ahoj, Ríša

    OdpovědětVymazat
  55. P.S. To podstatné jsem nenapsal: podstatný moment takové závodění by byla vlastně sázka "na svoji dobrou kondici". A podíváš-li se, jak obrovské množství lidí je přitahováno sázkovými hrami a jak je to přitažlivé, tak věřím, že bychom se dočkali na trati skvělých amatérských nebo hobby výkonů. Jsem o tom přesvědčen. Ostatně, zkus si dát s tréninkovými kolegy např. nedělní švih 100km pod 3h s převýšením alespoň 1000m a vsaďte se třebas o 20 tisíc. To nikoho nezruinuje, ale vítěze potěší. A uvidíš to kmihání :)
    Ríša

    OdpovědětVymazat
  56. sto pod tři? včera sem to jel, teda ne přesně to, ale dalo to 108km za 2:56 a ňáké drobné, up byl 1250m. po dojezdu sem si ještě odběhl stupňovanou dvacku po pěti, začátek na 4:20 na kilák, poslední pětka za 3:40. zítra du plavat s plavcema, v plánu je motiv 60x 100K se startem v 1:10...

    napiš kolik dáš když přijedu na ty tvoje závody, ale levný to nebude...

    T.O.

    OdpovědětVymazat
  57. Ríšo, tak nejdřív sociální startovné, pak malusy pro závodníky a nakonec trénink o 20k. už to fakt nehul, očividně Ti to nedělá dobře.

    OdpovědětVymazat
  58. Ríšo, chtěl jsem původně něco odpovědět. Ale pak jsem si řekl, že to nemá cenu. Buď nerozumím tvému stylu humoru, nebo to všechno, co píšeš, myslíš vážně. Ani na jednu variantu nemám odpověď.
    Luboš

    OdpovědětVymazat
  59. To Luboš: dokaď to, Luboši, nezkusíte, budete trčet u toho, dělat si "závodem" žížeň. Ne, opravdu, zkuste to, nechte ten placebo efekt vejít do hry spolu s tou sázkou a uvidíte, jak půjdete nahoru.
    Na závodech, až tam budete s rodinou, se pak nebudete bát vsadit na sebe třeba 200 tisíc. A to už bude i při tom sportu trošku cítit opravdový život, opravdová námaha, opravdový boj. Realita, ne plácání po ramenou, když vzdám do 5 minut po plavání, abych stihnul ještě horké klobásky a pívo :)
    Ríša

    OdpovědětVymazat
  60. Podle toho co píšeš máš nejspíš problém se sázením, doporučuju ti se obrátit na nějakého specialistu, tady ti nikdo nepomůže...

    OdpovědětVymazat
  61. Já si myslím, že by se dalo s Ríšou v lecčems souhlasit a najít společnou řeč.
    On to všechno trochu "přehání, dramatizuje", ale zdá se mi, že jen proto, aby upoutal pozornost na podstatný problémy.
    Toť můj názor.
    Mirek "mimi"

    OdpovědětVymazat
  62. Mirku, četls to celé? Rozveď to, v čem by se s ním dalo souhlasit. V tom, že pokud nepodáš výkon (kdo rozhodne o tom jestli je výkon ještě dostačující nebo už ne) tak nic pořadateli nepřineseš (přece pořadatel určuje výši startovného, tak mu můžeš přinést alespoň nějaký ten groš)? V tom že by měli závodníci končící v "horších" časech být nějak omezováni např. na občerstvovačkách? V tom že tahákem pro lidi (diváky) jsou jen vynikající výkony sportovců (vezmi si závody "koncernu" PIM, kolik přidružených akcí k jednomu závodu pořádají, jaký hype kolem toho je a kolik mají diváků či závodníků)? Navádění k jakýmsi sázkám? To není přehánění či dramatizování, to je prostě mimo. Jirka

    OdpovědětVymazat
  63. ufff, tak jako naprosty hobby TT zavodnik musim rict, ze pokud si Risa nedela legraci, potom je to presne ten typ cloveka, ktery muze za to, ze TT je u nas tak nepopularni. Delani z tohoto sportu jakousi elitni zalezitost uzavrene skupiny (obcas namyslenych a arogantnich sportovcu) je prave to, proc na zavodech potkate za divaky pouze nahodne kolemjdouci, kteri se jeste divi, co ze to vlastne je za sport...podivejte se, co se stalo za par let s behem? stacil prave jen "otevreny pristup" ve stylu: klidne pojd behat k nam na zavod, vidime radi kazdeho. no a kolik lidi stava dnes treba na startovni care akci PIMu (ne ze bych byl fanda techto akci, ale je to prijemne probehnout se plnymi ulicemi fanousku se spoustou nadsenych sportovcu, kteri davaji vykony silne pod elitnimi pozadvaky). A navic si na sve prijdou i ti divaci, co chteji videt vykon - i ti profici jsou totiz tam. Ale spis bych podotkl, ze mnohem vice je atraktivnejsi koukani na ty "normalni lidi", co to bezej - je to takovy ten dnes popularni reality show syndrom. Lidi chteji videt, ze to zvladaji stejni lidi jako oni. A pak se treba taky jednou pridaj. Proto si myslim, ze pocit Risi je naprosto mimo realitu-to co chce on, je ze par nejlepsich si udela zavody, aby si zmerili sily. hmmm tak to u nas budou muset byt zavody o 15 zavodnicich a jiste je vsechny bude tesit to, ze na ne bude koukat tak mozna pet lidi. a vlastne ani ty rodiny - protoze ty s sebou nevozi. Pricemz 30 procent z nich odpadne, nebot budou muset zacit poctive pracovat, nebot se zadluzi pri placeni malausu... no a my co nedame pulku od 4:40 nemame na zavodeni narok... hmm Riso, Riso... uvedom si, ze sport je pro kazdeho a o to tady jde... to neni nic pro vyvolenou skupinku lidi...a klobouk dolu pred temi, co se snazi delat tyto zavody prave pro vsechny!byt souhlasim s tim, ze rezervy jsou leckdy nemale, ale vsichni se ucime a pokud se z nekterych nedostatku poradatele pouci a priste to zlepsi (coz se vetsinou deje), jen dobre... Zdravi poctive pracujici Honza

    OdpovědětVymazat
  64. Poctivě pracující Honzo, zdravím tě též! Říkáš to skvěle: "sport je pro každého", to ano, ale "závodění není pro každého", potažmo je, ale právě v tom stylu: pojďme změřit síly - je jedno, jakou máme výkonnost - ukažme si gumy, stroje, ponožky, garminy - pojďme se pobavit - buďme happy, cool - ukažme se - dnes děláme TT, zítra rybaření, pozítří šachy a popozítří napíšeme článek do Lidovek, že sport je krutý a kdo jej dělá, není psychicky zdravý.
    Já tě chápu velmi dobře, ale až zažiješ organizaci závodů, kam se ti přijdou lidi vpodstatě vysmívat a bavit s tím, že plánovitě počítají s nedokončením, tak tě to taky přestane bavit. Proto hovořím o absolutní potřebě toho, co nazývám "hollywoodskými závody".
    PIM není dobrým příkladem, pokud nemáš statistiku toho, kolik lidí ve sportu pokračuje. Paušálně jsou časy na tomto závodě tragické, jde jen o show, vyjma pár desítek lidí, kteří sport učinili bytostnou součástí svého života.
    Ať ti to běhá, jezdí, plave, ale věz, že i na poslední z posledních závodů prostě musíš přijit 100% připraven.
    Zdraví
    Ríša

    OdpovědětVymazat
  65. doufal jsem, že tato konfrontační diskuse už dožila, ale jak vidím, nikoli. Ríšo, Ty jsi fakt mimo. Dokonce i špičkoví závodníci jezdí na některé závody tréninkově, mají nějaké cíle (třeba zajet ostře kolo) a potom vyklusat nebo zabalit.
    Nesmíš vidět svět černobíle t.j. výkonnostní závodníky vs. Tebou popisovaný hollywood, který v podstatě neexistuje, protože všichni přicházejí v první řadě sportovat. A Tvé urážení závodníků nižší výkonnosti je vůbec ubohé. Znám spoustu hobby běžců s výkonností i horší než mám já, pro které je běh silným koníčkem a o jejich času věnovanému tréninku se řadě závoďáků nezdá

    OdpovědětVymazat
  66. Tak, Martine, za
    1. Pokud přijede na takový oblastní závod profík potrénovat a vyklusávat, je to ctí pro všechny, kteří ho mohou okouknout a něco se naučit, protože i takový jeho trénink za to stojí. Učit se musíme všichni. Ty také, nebo ne?
    2. "Hollywood" samozřejmě existuje, ale je finančně podhodnocen, a tak nefunguje a lidi proto na závody a jejich zázemí nadávají, brblají, zapíjejí primární neúspěchy u piva. Nevím, proč se tomu bráníš (bráníte). Např. ztrojnásobení poplatků by přineslo tebou velebené doprovodné akce pro rodiny s dětmi: hry, manykýru, holiče, tombolu pro děti, dětské závody, cílená reklama a nákup někdy potřebného, někdy nepotřebného zboží, prodej pojištění, gastronomické slavnosti, špičkový mediální servis atp.
    3. Žádný výkon nesnižuju, ale činím rozdíly mezi sportováním a závoděním. To že někdo típne cigáro a jde si dát PIM je samozřejmě jeho věc, ale s mým pojetím sportu ani závodů to nemá nic společného. Kdybys třebas někdy potkal nějakého asistenta nebo profesora z FTVS, tak by ti rád vysvětlil, že těch "mizerných časů", kterých dosahují někteří aspiranti přespolních závodů, dosáhne tzv. "z voleje" asi 70% naprosto netrénovaných, ačkoliv zdravých jedinců.
    4. Pamatuju dobu českých "Železných mužů". Kdo některé účastníky a jejich výkony konané při tvrdé, opravdu tvrdé práci znal, nemůže být s aktuálním stavem dnešních závodů spokojený.
    Vzpomenu-li např. F. Boudu, tak představa, že by někdy kolem r. 1980 vzdal pro pícháníčko v bříšku, nebo se přišel do vody jen opláchnout a jak jinde píšeš taky vyčurat, je nemyslitelná.
    Prosím, přestaň myslet negativisticky. Věř, že mám tenhle sport určitě o moc raději, možná stejně rád, brachu, jako ty.
    Ríša

    OdpovědětVymazat
  67. toto nemá cenu. Ty vidíš lidi, kteří típnou cigáro a jdou dát PIM za 7 hodin. Já vidím lidí, kteří běhají 7 hodin týdně a dají ho za 5:30.
    Na jedné straně tvrdíš, že na závod musí přijít závodník na 100% připraven a odvést takový výkon, na druhé straně pro vrcholáky to podle Tebe neplatí.
    Uveď jediný závod z té veliké spousty, kterou pořádáš a můžeme konfrontovat Tvé teorie s realitou, jinak nemá cenu se bavit.
    P.S.: Realita dneška je taková, že 80% populace není schopno prakticky žádných vytrvalostních výkonů jako třeba uběhnout v kuse 10km, ale možná ti Tví asistenti vycházejí z průměrného vzorku studentů FTVS...

    OdpovědětVymazat
  68. Martine, já nemluvím o studentech FTVS, ale o normálních lidech s určitými tělesnými dispozicemi.
    Víš, já si myslím, že zrovna ty bys ten "hollywoodský styl" možná i uvítal a bez problémů zaplatil, ale že se tak nějak stydíš to přiznat. Promiň, jestli se mýlím.
    Prostě jsem vyrostl na Železném muži, kde jsme se klaněli chlapům jako bohům - tehdy oni byli jedněmi z mála pozitivních vzorů ve společnosti, mimo disent a humanitní vědy těch nejlepších lidí (často jsoucích mimo fakulty).
    Už té diskuse nechám, opravdu. Možná nastane ta doba, kdy budete chtít závodit. Měřit si časy a posouvat vlastní hranice lze i mimo závody. Ale v hospodách a na webu se prostě natrénovat nedá, promiň.
    Ríša

    OdpovědětVymazat
  69. Člověče Ríšo, krásně se vyhýbáš už několikáté výzvě na prozrazení alespoň jednoho závodu, který pořádáš. Nejdřív velká huba a pak kličkovaná, co? Jirka

    OdpovědětVymazat
  70. Jiříku, nebuď agresivní a sprostý, prosím.
    Opravdu reaguju naposledy (doufám).
    Je úplně zbytečné, abych se tu prsil závody, v jejichž realizaci mám prsty. Nemám potřebu se chlubit ani blogem, ani fotkami debužírujících chlapců z pivních závodů :)
    Dokud se nezvýší startovné trojnásobně až pětinásobně, uvidíme rok za rokem závody v podobném duchu: jednoduché tratě, více méně nezáživné, které právě motivují snad jen pivní sportovce jdoucí si udělat tzv. "žízeň", a pak opravdu dobré sportovce, kterým nic jiného nezbývá, nechtě-jí se vydávat za hranice.
    Až se zlepší finanční saldo, bude lépe.
    I když na "mých" závodech už nyní špatně není :)
    Buď dobrý, Jirko.
    Ríša

    OdpovědětVymazat
  71. Soudě podle všech komentářů je Ríša prostě zapšklý komouš, který nostalgicky vzpomíná na dobu, kdy na závody směli jen organizovaní, prověření sportovci. Nějak se neumí smířit s tím, že dneska už může každý, kdo zaplatí startovné, a přitom neusiluje o to dostat se do reprezentace.

    Mezi špičkou a těmi, kdo dávají PIM za 7 hodin, je dost velké spektrum sportovců s různými cíli a různou motivací, které ale Ríša hází do jednoho pytle jménem "Hollywood". Ano, sportují a závodí i snobové, ale proč jim to nedopřát?

    A jak by Ríša chtěl kádrovat na startu, kdo smí na závod a kdo ne? Pokud začneš lidi vyhánět z tratí, stane se z triatlonu elitářská disciplína, o kterou bude ještě menší zájem, bude ještě méně populární a poteče do ní ještě méně peněz. Něco na způsob sekty. Nikoho to nebude zajímat, u trati bude stát ještě méně diváků než teď, ale Ríša bude spokojen, že závodí jen "opravdoví" sportovci.

    OdpovědětVymazat