středa 2. června 2010

Přerušení přípravy a omezení příspěvků na blog

 S nekončícím deštěm na mne padl nějaký splín. Utíkají týdny a měsíce, kdy člověk ne úplně snadno hledá čas pro trénink, který navíc s blížící se sezónou pěkně houstne. Do toho padají časově náročné projekty, které ještě zvyšují už tak dost operativou ovlivněnou „entropii pracovní doby“ a ze sportu přestává být radost.
Konkrétně poslední skoro 2 měsíce trvale sleduji matematické předpovědní modely, podle kterých nechávám Miloše předělávat trénink, abych ho nakonec stejně nebyl schopen dodržet z důvodů ať už časových, nebo častěji počasí. To mě prostě fakt nebaví.
Původní představa letošního roku byla diametrálně jiná. Nejsem samozřejmě blázen, abych si myslel, že plány půjdou realizovat na 100%, ale fragmenty, k nimž jsem byl dotlačen letos, mě fakt neuspokojují. Trénink od endurainingu navíc také není zadarmo a přestože je placený, vadí mi, když Miloše nechávám jednotky předělat a pak je stejně nedám, čímž se efekt zaplacených peněz výrazně snižuje (a to mou vinou, jednoznačně)
Zvládnu ještě trápit se s kalendářem pracovním, ale abych si dával s plánováním koníčku ještě větší pakárnu, než je plánování pracovní, to je fakt na houby. Při sportu si potřebuju hlavně orazit, ne se stresovat počasím a jeho vlivem na tréninkový rozpis.
Nebaví mě plavat. A to fakt hodně nebaví, taky to podle toho vypadá. Tady si vůbec nerozumím.
Další věc, která mě letos nebavila, jsou závody a abych řekl pravdu, do ničeho, na co se nebudu vyloženě těšit, nepůjdu. Zrušil jsem tedy Mělice a s vysokou pravděpodobností nepojedu ani do Otrokovic. Nějak necítím po těle předpoklady pro zlepšení pod 12 hodin a mořit se někde celý den za účelem pokroku nebo i zhoršení o pár minut, nemám chuť.
Taky jsem nezhubl. V zásadě jsem váhu pořád řešil (a řeším), primární důvodem ovšem nejsou hlediska estetická, ale omezení při závodění, kde mě váha limituje. A ono je to vlastně opačně, protože sportovat jsem začal, abych si i s mými dědičnými sklony k nadváze mohl dopřát dobrého jídla bez nějakého extrémního tloustnutí, takže na co se trápit.
Jaký je tedy závěr? Opouštím na nějaký čas plán endurainingu. S Milošem jsme se domluvili, že posunout předplacené měsíce o kus v čase není problém a já si budu pár týdnů/měsíců dělat, co budu chtít a kdy budu chtít. Můj „plán“ je, že tomu nebudu dávat žádný řád, prostě na co bude čas a chuť, to odjedu/odběhnu. Rozhodně ořežu závodění na možná lokální pouťáky s tím, že kam se mnou nepojede rodina, nepojedu ani já a zrovna tak nepojedu, nebude-li předpověď počasí vyloženě optimální. Přemýšlím taky o tom, že bych si zkusil nějaký závod v dálkovém plavání (trochu paradox při nebavení plavání že? Ale mě hlavně nebaví plavat v bazéně. Na otevřenou vodu se nehorázně těším).
Omezím také příspěvky na blog. V poslední době jsem ho primárně využíval jako tréninkový výkaz, ze kterého čerpal i Miloš. Tato potřeba teď padá, systém taky, nic zajímavého v mém „tréninku“ nebude, tak na co to sem psát.
Přeju všem motivovaným čtenářům/závodníkům hodně zdaru v sezóně. To, že se s vámi letos nepotkám, je asi jediné, co mě na nezávodění mrzí.

21 komentářů:

  1. Uplne te chapu, tady v UH je to uplne to same bud chcije a nebo se vracim pozde z prace, ze se me uz fakt nechce a hlavne nezvladam delat nic dalsiho nez chvili vystridat zenu u decka a pak to zalomit taky... A jit sportovat rano, to nejak nezvladam :(

    OdpovědětVymazat
  2. Sice nechápu, proč je potřeba kvůli účasti na závodech trénovat, ale budiž:-)

    Takže je jasné, že tento týden do Mělic nejedeš. Inu, já taky ne. Tak ahoj v Mělicích o týden později. Začínají tam závody dálkového plavání. Já tam budu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavé, podobným vývojem jsem nedávno také prošel.
    Nechci po bitvě dělat generála, ale popravdě řečeno jsem něco podobného očekával od samého začátku. Nechtěl jsem ale demoralizovat, tak jsem držel hubu a tiše záviděl, jak ti jde trénink a roste výkonnost.
    Tak přeji hodně radosti při sportu a hodně sportu pro radost, až se někde potkáme pokecáme u piva (třeba na Bečvomanovi nebo Grafimanovi).
    L.P.

    OdpovědětVymazat
  4. Laďo v Oseku si pivko tutově dáme:-)

    OdpovědětVymazat
  5. myslim, ze prave ten styl trenovani podle nejakeho radu je pri tvem (mem) pracovnim tempu narocny. Podle me pokud budes trenovat dle chuti a moznosti s tim, ze proste nechces pribrat, tak ti stejne nezbyva nic jinyho nez tam denne neco soupnout aono te to prinuti. Podle me to neres, obcas te nekdo vytahne, obcas neco odtrenujes sam a realita bude takova, ze i tak se budes zlepsovat, inu roky se scitaji. IM

    OdpovědětVymazat
  6. tak nějak si to Michale maluju. Trochu systém se samozřejmě budu snažit mít, ale nechci být otrok tabulky. Konec konců už jsme to jednou řešili i spolu, že jo ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Tabulky si mohou dovolit dodrzovat jenom profici jako Pepa a nebo zamestnanci statni spravy jako Ales :D IM

    OdpovědětVymazat
  8. Zřejmě jsi již rozhudnutý, ale já řeším s počasím a trénovaním podobné trable a stejně zřejmě jako více tribláznů, jsem opustil zavedený systém tréninků jednotlivých sportů v týdnu a bohužel se musel přizpůsobit počasí. Tzn., běh v dešti mi nikdy nevadil - plavání brzo ráno je sice opruz, ale ty 3-4 měsíce v roce to vydržím - kolo pouze ty dne kdy zrovna neprší. I tak jsem sice v květnu najel podstatně méně, ale mám zaplacený Regensburg, tak se chci naposledy pokusit... :o). Myslím, že toto je cesta i pro tebe, který jsi furt rozlítaný po práci atp. Depka je hlavně z těch sraček co padají ze shora, jen co bude normální počasí se nabiješ a zas to bude OK. Měj se. Martin K.

    OdpovědětVymazat
  9. Hmm, tak to musíš být ve velké depresi, že to tak řešíš :-(. Ale při tvé práci se ani nedivím a holt počasí poručit neumíme.
    A stejně něco dělat budeš, ale asi bude pro tebe lepší, když ti to nikdo nebude plánovat a váha zase nepřehoupla přes metrák.Nepočítám s tím, že by jsi omezil jídlo, když ti manželka tak dobře vaří :-).
    A jestli ti to nebude vadit na kolo a běh tě rád vytáhnu :-))

    OdpovědětVymazat
  10. Z meho pohledu si dospel k nejlepsimu zaveru jakemu si mohl. Osobne ti to jen schvaluji. Presne jak si psal, ze to chces delat pro radost a pro relax je to proc to dela vetsina lidi. Myslim, ze uz si nemusis nic dokazovat, IM si dal a ted uz se muzes jen bavit :-) Treba ted najdeme vice spolecnych treninku, kdyz nebudes vazany presne stanovenym zatizenim, objemem a kdo vi cim jeste. Uz se tesim jak s nama objedes poutaky :-) Peca

    OdpovědětVymazat
  11. Asi budu jen opakovat to, co zaznělo v předešlých komentářích, ale udělal si správné rozhodnutí... cílem je mít z tréninku, resp. závodu radost a ne se užírat tím, zda si splnil trenérem nařízený počet ujetých či naběhaných km... to prostě nejde, pokud nechce člověk totálně zanedbávat rodinu a má i práci, která není jenom o osmihodinové pracovní době... Když ten trénink začneš dělat bez stresu z nějakého "plánu", možná budeš překvapen, jak se zlepšíš :-)
    Ondra S. (Trimanos)

    OdpovědětVymazat
  12. Koukám, že to bude zřejmě nějakej tréninkovej syndrom vyhoření napříč celou republikou. U nás sice moc neprší (teda teď zrovna tři dny ano, ale to je vyjímka ;-)), podmínky jsou dobrý, ale já jsem se po maratonu v Praze nějak nedokázal rozjet do další tréninkové etapy. Takže si jen tak poklusávám a když se sejde hodně pozitivních faktorů, tak vlezu na kolo. Sice jsem morálně silnej a chodím ráno plavat, ale to jen proto, že je tam dobrá parta. Jinak ty spánkový deficity mi nedělaj vůbec dobře :-). Prostě to absolutně nehrotim a spoléhám na to, že stačí jen udržovat plamínek pod kotlem a není potřeba pod ním fajrovat jak o zivot. Mělice dám čistě pro zisk zkušeností a abych taky někam vyvezl rodinu. Snad mě to nakopne a začnu zase trochu víc makat směrem k Regensburgu.

    Stejně si myslím, že jak vyleze sluníčko, tak se zase všichni zblázníme a budem do toho bušit jak blázni hlava nehlava :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Jak vidiš všichni tě chápem a Tvým pocitů naprosto rozumíme.....ale přeci jen , zkzus přehodnotit účast v Mělicích. Otrokovice jsou jasný, tam by to bylo trápení , které by ti tu radost na konci nepřineslo. Ale Mělice odplaveš ( výpadkem tréninku se třeba zhoršíš o zanedbatelný minuty), kolo taky není úplně špatný (na Mamutovi bys dojel, kdybys nebloudil apod. někde s Aldamanem) a teprve běh by ti ukázal, jak bídně na tom jsi nebo , že to celkem jde. Vzhledem k profilu jsem si jistý , že Mělice bys měl rychlejší než loňský Grafiman,který nebyl špatný...teď jsi zklamaný díky svému očekávání a řešíš to radikálně. Jsem přesvědčen , že právě Mělice by Ti přinesly tu radost , která Ti nyní chybí.

    OdpovědětVymazat
  14. myslím že ne Sokolíku. Mně se prostě závodit nechce, nemám do toho chuť, tak na to peču. Raději se v sobotu řáno v klidu hezky projedu na kole a oslavím narozeniny, než abych se hnal do Mělic a hned po závodě zpět, jak jsem to původně plánoval. A ještě proti plánu získám body, protože pomůžu s přípravama, což v plánu nebylo.

    OdpovědětVymazat
  15. Vidím Martine, že jsme na tom podobně. Mám pocit, že čím víc času, úsilí a i peněz tomu člověk věnuje, tím je to horší. Jak v tom není radost a pohoda, jde to do kytek.
    Přesto si myslím, že Otrokovice bys měl jít. Už jsi ušel celkem dost dlouhý kus cesty a škoda to balit. Ale to si musíš rozhodnout jen ty sám. V každém případě budu rád, když někde na nějakých závodech zkřížíme zbraně a pozvedneme číše.
    Drž se
    Téčko

    OdpovědětVymazat
  16. Určitě, sport za takový nervy nestojí, a to současný počasí je depresivní snad pro všechny. Prostě si dej nutnou pauzu a budeš vidět. Když se pozorně porozhlédneš po české triatlonovské "obci", tak zjistíš, že fluktuace lidí je velká a přirozená. Prostě nejsme profíci a na světě není jen jeden sport.
    Trochu teď závidim lidem, co sportujou "pod střechou" nebo někde v Austrálii. Od ledna 11 slunečních dní, nedivim se, že je z toho člověku ouvej.
    Měj se fajn a výhledově se do nějakého sportu určitě zažer!
    Někdo ti tu někdy psal, že jsi prototyp silového sportovce. Já si myslím to samé. A v posilovně je otevřeno, sucho a vlídno každý den. Tak proč váhat? :)
    Držím palce!
    Milan

    OdpovědětVymazat
  17. brrr, jde na me depka jen z toho jak to tu ctu. Lidi neblbnete, zitra uz ma zas vysvitnout slunicko, snad a bude lip! :-) Nicmene neochotu skakat tak jak trener piska hodnotim naprosto kladne...:-))

    OdpovědětVymazat
  18. možná jsem to napsal špatně, ale já nejsem neochotný skákat, jak trenér píská, naopak. Bohužel, okolnosti mi to neumožňují a v tom případě to pískání jenom znervózňuje. Ale na slunko se těším i tak:-)

    OdpovědětVymazat
  19. Ale jo, ja to jen zlehcoval... Me taky bylo rano do breku, prcek mel naky prdy a naspal jsem necely ctyri hodky, este ne souvisle. Ranni pohled z okna naladu taky moc nespravil. Tak mi nezbejva nez se snazit vtipkovat...;-)

    OdpovědětVymazat
  20. Maňa říkala, že je to velká škoda. Každopádně jsi celé přípravné období určitě motivoval spoustu čtenářů, kteří se s tréninkem prali podobně jako ty, takže za všechny díky. Natrénováno máš dost na to, aby jsi v Mělicích jel jen na pohodu a stejně z toho mohl být dobrý čas. Ale už si asi rozhodnutý na 100%. Co na to manželka?

    OdpovědětVymazat
  21. manželka souhlasí, konzultoval jsem to s ní. Do Mělic už jsem postoupil slot, takže fakt nejedu.

    OdpovědětVymazat