neděle 6. ledna 2008

První týden roku 2008 (31.12. - 6.12.)

O silvestrovském běhu jsem už psal, o tom, že jak se mi nechce do bilancování taky. K běhu se už vracet nebudu, toho bilancování se jenom dotknu.
Loni jsem celkem naplaval 136 km a strávil touto aktivitou necelých 44 hodin, což dává průměrné tempo na kilák 19:46. Co se týče běhu, neváhám loňský rok označit za tréninkově přelomový, protože jsem naběhal 2207 km za nějakých 228 hodin, tedy průměrné tempo 6:11. Zajímavým údajem může být i celkové převýšení, které činí 21,5 nastoupaných km (slušné 2 Mount Everesty s rezervou:-)). Loni jsem tolik nenajel ani na kole, na kterém jsem se vrátil opět k číslům přes 5000km ročně, což se mi nepodařilo posledních asi 5 let. Konkrétně to dalo celkem 6050km, 224 hodin a průměrnou rychlost kolem 27kmph. Zajímavé je převýšení 23km, které je skoro stejné, jako u běhu při skoro trojnásobné kilometráži.
Letos bych rád apoň trochu tyto objemy využil a trochu dost se zlepšil ve všem, na co sáhnu:-). Uvidíme.
Po silvestrovském běhu jsem měl původně v plánu odpočívat, cosi se o mne pokoušelo, cítil jsem se na pytel, což spolu s frustrací z výkonu vedlo k tomu, že jsem poptal u Michala nějakou trochu koncepčnější běžeckou přípravu. Sice jsem ještě horší cyklista než běžec, ale tak otrávený z kola jako z běhů nebývám. Následkem této žádosti je to, že budu zase dostávat týdenní běžecké tréninky, ke kterým se asi budu snažit ostatní 2 aktivity, půjde-li to aspoň trošinku. Snad mne Michal nezničí tak, jako se mu to podařilo v srpnu a září :-D.
Prvním výsledkem nové přípravy je to, že jsem po Silvestrovském běhu odpočinku moc nedal.
Pondělí: silvestrovský běh, pěkné obrázky z něj jsou na stránkách TTS Osek
Úterý: Novoroční volno. Po Silvestru jsem byl unavený, po novoročním obědě ještě mnohem více:-)
Ve středu jsem už plánoval jít do práce, ale když jsem v 7:00 vstal a v 7:40 zjistil, že ještě pořád ležím, vzal jsem si dovolenou. Protože mne ze silvestrovského běhu bolel celý člověk, vykašlal jsem se na běh a odkroutil si 2 hoďky na trenažéru.
Ve čtvrtek jsem se už do práce dokopal, ale nevstal ráno na běh, který jsem tím pádem musel absolvovat až večer. První dávka od Michala byla desítka na 145-ti tepech, kterou jsem si dal v terénu a nebyl to po tmě moc dobrý nápad...
V pátek se opakovala situace ze čtvrtka, nevylezl jsem z pelechu, takže běh až večer. Stihl jsem ale přes poledne trochu odplavat. Večer předepsaných 12km na 150bpm, ve výsledku to bylo 152...
V sobotu už nebylo potřeba chodit tak brzo, měl jsem tam nějakou abecedu, což mi moc nejde, a 10x100-100. Protože se mi nechtělo zase běžet kolem Bečvy, šel jsem na druhou stranu, tzn. přes kopec a do toho ty stovky bolely.
Na neděli jsem měl předepsaný delší běh (18km) na 135bpm. Hned jsem začal smlouvat o aspoň 140, ale uhádal to na max 138. Stejnak to bylo k ničemu. Sice jsem se držel prvních asi 7km pod 140-ti, ale pak mi začalo docházet a i přes zoufalé tempo přes 7:00 se tep šplhal přes 150bpm. Domů jsem dorazil totálně hotový. A to jsem netušil, že místo snídaně pojedu s malým do nemocnice. No naštěstí nic vážného...., ale protivného to jo.
Z odpočinkového týdne se vyklubal týden s naběhanými čtyřiašedesáti kilometry. Doufám jen, že to ironman při skládání programu na příští týden zohlední. Třeba ho přesvědčí náhled to tabulky:-)

19 komentářů:

  1. Nebyl jsi sám kdo byl rád, že se dopajdal v neděli k domovu. U tebe to ale vypadá, že čím víc km, tím jsi pomalejší, to je nějaký divný ne ? Hlavně se šetři na Hulmenskou desítku ať si uděláš osobáček :-).

    OdpovědětVymazat
  2. na hulmenské desítce si osobák zaběhnu tutově:-)

    OdpovědětVymazat
  3. No jo aby ne, když jsi desítku ještě neběžel :-). Ale aby ti v závěru opět "nedošlo". Už se taky těším :-). Doufám, že budu zdravotně fit.

    OdpovědětVymazat
  4. To je zvláštní, já když nemůžu, tepy jdou okamžitě dolů...
    Trochu se mi nezdají tvoje běhy 10 a víc km čtyři dny po sobě, ale snad víš co děláš:-) A trenér:-)

    OdpovědětVymazat
  5. nevylučuju, že to dělám špatně:-) Zatím jsem od Michala žádné konkrétní tréninky neměl, byť ty poslední 4 po sobě, které se Ti nelíbí, jo. Podle programu pojedu od dalšího týdne, tedy ode dneška s jasným důrazem na běh a třeba mě už na HIM Grafilitu nedoženeš:-)

    OdpovědětVymazat
  6. No jestli budeš plavat zase tak pomalu, tak to tě asi doženu :-)))

    OdpovědětVymazat
  7. Jasný důraz na běh to myslíš jak?To chceš ještě víc běhat ? Vždyť jsi teď měl 5 dní běžeckých to stačí ne ? Někde jsem četl, že je důležitá i regenerace. To jsem zvědav, na tvou tabulku z tohoto týdne :-).

    OdpovědětVymazat
  8. Tři dny po sobě minimálně hodinový běh a čtvrtý přes dvě hodiny. To je pořádný hřebík.
    Mě se zdá ta TF strašně vysoká. Když mám při 120 minutovém běhu přes 140 TF (TFmax.190), tak už to pořádně cítím.
    Nešel dát mezi jeden rege běh?

    OdpovědětVymazat
  9. já mám na 140-ti tepech v podstatě rege běh:-), protože níž už prakticky chodím, resp. na to, abych mohl zařadit běh jako rege aktivitu prostě nemám výkonnost. Spíš je to tak, že jsem doháněl málo běhu ze začátku týdne. Ten delší trénink jsem právě začínal fakt zvolna, ale tepy i při tempu přes 7:00 na km prostě lezly přes 155. Pomaleji to nešlo a kdybych šel, tak nejspíš zmrznu. Možná to bylo kumulovanou únavou, ale už jsem to takto provozoval vícektrát a v zásadě bez následku. Je ovšem pravda, že při sobotní abecedě a stovkách jsem si dal do těla.

    OdpovědětVymazat
  10. Možná je to nemístná otázka, ale kolik máš vlastně TFmax? Jestli není lepší při takové unavě zařadit raději 120 minut rotopedu na nižších tepech.
    Rozhodně nechci radit (chraň bůh :-) ),jen mě zajímá zda vyvolání takových stavů je nechtěné nebo naopak cílené. V tom případě mě zajímá následný efekt.

    OdpovědětVymazat
  11. no rozhodně je nechtěné, ale čas od času se mi to přihodí. Svoji tfmax. neznám, ale odhaduji někde kolem 180-ti bpm, anp někde na 170-ti. S trenažérem máš pravdu, ten teď zařazuji opravdu spíše jako kompenzační aktivitu do 125-ti bpm. Ale holt ty kiláky odběhat musím, když se chci v běhu zlepšit a 35 let jsem běh podceňoval ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. k akademicke debate, ocekavam, ze po cca mesici az mesici a pul jecminkovi tepy "sjedou" o cca 10 za minutu, cili se pak nektere jeho behy skutecne stanou regeneracnimi. Pet behu za tyden neni nijak vysoke cislo, jecminek je v pohode zvladne :). IM

    OdpovědětVymazat
  13. tak to jsi mne fakt potěšil Michale:-). On je tam proti loňsku nějaký pokrok už teď (s výjimkou tedy běhů v hypoglikemickém stavu:-).
    Když se dívám na leden 2007, vidím tam např. 13km běh na 153bpm v tempu 7:11, 6km na 151bpm v tempu 6:40, nebo první výběh s Aldamanem 14km v tempu 6:12 při 162bpm. Když mrknu na konec prosince 2007, tak tady mám na stejné trase jako s Aldamanem tempo 5:32 na 158bpm....

    OdpovědětVymazat
  14. Že jsi se zlepšil, to je jasná věc. Jen jestli je rozumné běžet 5x za sebou? Nebylo by lepší 3x volno 2x volno atd.

    OdpovědětVymazat
  15. to aldaman: nebylo :) IM

    OdpovědětVymazat
  16. Aha tak to je jiná :-). Já se snažím spíš běhat, tak abych to bylo 3dny po sobě běh, volno, 2dny po sobě běh, volno atd. Naštěstí Ječmínek je nezničitelný, takže žádný problém, kdy má vyběhnout :-).

    OdpovědětVymazat
  17. to aldaman, to jedna z mnoha cest.IM

    OdpovědětVymazat
  18. myslím, že to stejně můžu plánovat jak chci, ale dodržet totální pravidelnost stejně nezvládnu. Příjde neplánovaná služebka, příliv operativy nebo tak něco a rázem je den volna mimo plán. Nějakou flexibilitu člověk potřebuje, že jo:-)

    OdpovědětVymazat
  19. Přesně do puntíku dodržet plán mi taky nejde. To snad nikomu. Já na služebky nejezdím, ale stačí nějaká nepředvídatelná rodinná záležitost a je to v pytli :-). Už se těším na další společný výběh :-).

    OdpovědětVymazat