sobota 19. ledna 2008

Hulmenská desítka 2008

Další závod po Silvestrovském běhu, kam jsem si jel pro osobáček. Pravda, účastnil jsem se poprvé, nicméně závazek to stejně byl:-)
Z celého TTS Osek jsem jel sám, oddíloví kolegové pravděpodobně mají tak sofistikované tréninkové plány, že mohou řadit závody pouze přesně zapadající do jejich přípravy. Původně měla běžet silná skupina známých, Balda (antibiotika), Juraman (hospitalisován), Aldaman, Ondra. Nakonec ovšem běželi pouze ti bez poznámky v závorce a já. Hulínský oddíl Aspot je velice agilní a sympatická parta, která kromě hulmenské desítky pořádá i triatlon Hulmen. Loni jsem si ho testl a byl nadšen, letos si ho tutově zopáknu.
Do místa startu jsme dorazili krátce před ukončením registrace v poměrně intenzívním dešti. Ten ostatně už od noci dával najevo, že to nebude žádná legrace, nýbrž těžký souboj se živly. Od cca 4:00, kdy jsem se poprvé vzbudil a zjistil, jak leje, jsem si připravoval hrdinské fráze do blogu o překonávání překážek, nevypočitatelnosti přírody, vlastním boji se živly a tak. To bude popsáníčko:-) Sympatické slečny nás regly, nafasovali jsme startovní čísla na prima gumách s brzdičkami, takže žádné rezavé "sichrajsky" a šli se převléct do šaten na stadionu. Následoval rozklus na tartanu (snad prvně v životě) a přesun na start. Ten byl kousek od šaten za kolejemi. Důvodem této lokace je veselá historka z předminulého ročníku, kdy krátce po startu spuštěné závory zastavily celé pole borců:-).
Start a razíme. Přestalo pršet, himlhergotdonrvetrkrucajselement, nebudou žádné fráze o boji s deštěm. Strategicky zůstávám vzadu. Přede mnou je malá skupinka cca 4 lidí a před nimi pár dalších lidí. Držím rozvážně tempo kolem 4:50, protože se nechci zatavit jako na Silvestrovském běhu, kdy mi po 2km došlo. V zásadě se mi dařilo držet rovnoměrné tempo a v závěru dokonce malinko zrychlit:
Ve skupince přede mnou začali někteří pomalu odpadat, ale dopředu šla zezadu velmi sympaticky vyhlížející běžkyně s číslem 40. Její pozadí bylo mimořádně příjemné pro oči a i lehký krok pohledu lahodil. Cca 2km jsem za ní sbíral inspiraci, než jí bylo tolik, že jsem přidal a předběhl ji. Moje pozadí pro ni, bohužel, evidentně výhodu nepředstavovalo, takže jsem jí utekl. V zásadě celou cestu jsem se snažil doběhnout staršího běžce přede mnou. Připadal jsem si jak v bajce o zajíci a želvě. Želva má náskok, zajíc ji stíhá, než doběhne tam, kde byla želva, ta zase kousek uteče.... Pán tedy neběžel jako želva, nicméně dostihnout ho se mi nepodařilo, ač jsem dokonce v závěru dokázal i trochu přidat. Velmi dobré jsou na tomto silničním běhu dlouhé rovné úseky, kde jsou vidět běžci i daleko vpředu a člověk má dlouho pocit kontaktu se špicí:-D.
V zásadě sice na závodech moc nezávodím, protože takových lemurů jako já na závody moc nechodí, nicméně čas mi udělal docela radost. 48:25 na prakticky přesně změřené trati je na moje podmínky prima a depka ze Silvestrovského běhu tímto definitivně končí v propadlišti dějin. Za 80-ti korunové startovné na nás čekala kromě bezva závodu v cíli i teplá sprška, párečky a pivko. Kromě jedné desítky ze startovného se točí i plzeň a jelikož neřídím, 3 tam po párečcích zařadím jako kompenzaci ztracených tekutin minerálů. Odjiždím z Hulína velice spokojen, hřejí mne párečky se solidním časem, chladí pivko, zkrátka ideální rovnováha. Tak za rok zas.

6 komentářů:

  1. peknej zvladnutej tempac si rozhodne zaslouzi pochvalu. Cili chvalim, IM

    OdpovědětVymazat
  2. Gratuluji k super vysledku....omlouvam se, ze jsem nakonec odolal a nepripojil se, ale nejak mi to nezapadalo do treninkoveho planu:-D Dnes jsem si dal 9km vyklus a radeji sem nebudu psat v jakem case a pri jakych tepech. Asi by tu vsichni cubrneli jake muzou byt tepy pri takovem plouzeni:-) Kazdopane vim, ze jsem udelal dobre, ze jsem se nazucastnil nejakeho zavodu. Predpokladam, ze bych se tam pekne zatavil. Tak sportu zdar a at ti to slape ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. pochvala od trenéra potěší:-) Kdybych se dostal pod 50 i na Rohálovské desítce na konci února, budu spokojen. Tam jsou ovšem celkem kopečky.
    2Peca: teď musíš bouchat, je teplo, nemůžeš se vymlouvat na zimu a občas se zatavit je taky potřeba:-)

    OdpovědětVymazat
  4. To je zajímavé, jak povedený závod, člověku změní náladu. Když jsem tě viděl po Silvestru nebyla s tebou řeč a teď úplně jiný člověk :-). Vidíš to, trochu pohodovější týden před závodem a hned se výsledek projevil :-). Jen tak dál :-).

    OdpovědětVymazat
  5. Nezaběhl bych to líp. Ale hůř bych to jistě dokázal:-)

    OdpovědětVymazat
  6. hehe, osobák na desítku máš 36 minut a prý nezaběhl lépe:-)

    OdpovědětVymazat