neděle 1. srpna 2010

1. závod v dálkovém plavání. Update: bedna v kategorii :-)))

Když jsem zjistil, že v polovině dovolené, již trávíme v Jižních Čechách, se plavou na Lipně závody v dálkovém plavání, hned se mi v hlavě uhnízdila myšlenka konečně vyzkoušet sólo závod v plavání na volné vodě. Střízlivě jsem zhodnotil své možnosti a vycházeje z impozantních plaveckých objemů posledního kvartálu (květen 17,5 km, červen 7,8 a červenec 3,7) přihlásil jsem se na 5km. Trojka se mi zdála málo a desítka se stejnak plavala až v neděli, což už mi časově nevycházelo.
Na víkend za námi do Rodvínova dorazili švagři, z plánovaného výletu všech na Lipno tedy nebylo nic, protože zbytek výpravy vyjádřil přání navštívit Český Krumlov. Ten leží po cestě, takže z Krumlova už jsem pokračoval sám. Prezentace byla plánovaná na 12-13 hodin, závod na 5km v 16:00, vzal jsem si tedy sebou kolo, že se trochu projedu kolem Lipna, abych zabil čas. To jsem ovšem ještě neznal "organizaci" závodu.
Na místo jsem dorazil 11:55 a valil na prezentaci. U stolu stála nedlouhá fronta, takže jsem se zaradoval, jak budu za 10 minutek odbaven a šup na kolo. Jó, prdlačku. Když jsem se za 45 minut posunul o jednu dlaždičku, začínal jsem propadat nervozitě. Nejsem totiž zvyklý na to, že ve frontě stojí trenér oddílu, registruje x dětí a až jsou zapsaní, teprve je začíná shánět v kempu, aby mohly být děti popsány, čímž se postup moc neurychluje, že.
Když jsem po hodině a dvaceti minutách konečně probojoval ke stolu, přiblížil se start závodu žáků a proto dostala přednost registrace i těch, co stáli za mnou, třeba Bohemians, kteří měli dětí jako máku. Nebudu to zbytečně natahovat, za 1:50 jsem byl odprezentován. Do startu mi zbývalo něco málo přes 2 hodiny, kolo tedy padá, půjdu se někam najíst. Cestou potkávám Vl001, který mi radil dojet později a měl recht, Kristýnka už se registruje počítám zcela bez fronty. Chvilku kecáme, pomlouvám pořadatele a tak:-), pak se jdu najíst.
A pomalu je tady start a zase překvapení: rozprava má být 10 minut před startem, začíná ale minutu před plánovaným startem. Není dlouhá, ostatně co povídat k otočkové trati:-). Nicméně po ní ještě následuje druhá prezentace závodníků, kdy je jeden po druhém přečten a přechází za bránu. Pravděpodobně kvůli kontrole, jestli se někdo na trati neztratil:-). Trasa je otočková, 5 kilometrových okruhů, voda by měla mít kolem 20-ti stupňů, tak to bude prima plaváníčko. Start je z vody, stoupám si raději dozadu, protože nemám vůbec představu o úrovni startovního pole. Voda je na povrchu celkem teplá, v metru už to tak slavné není. Triatlonoví gumaři by do toho asi nelezli. A je tady start.
Cíl je plavat pod hodinu třicet, optimálně kolem hodiny dvacet s tím, že první půlku poplavu opatrně a pak to napálím. No strategie bez chyby.
Vyplavávám celkem v klidu, nějaké lidi předjíždím, ale už na 1. otočce je pole řádně roztaženo a plavu prakticky sólo závod. U otočky je také pěkný studený proud, brrr, je naštěstí široký jen pár metrů. Kilák utekl jako voda, druhý studený proud je na otočce u startu. Na začátku druhého kilometru mne dojíždí plavec, za kterého se zavěsím a skoro celý kilometr plavu za ním. To už tuším, že to s napálením ve druhé polovině nebude až tak slavné a zhodnocení objemů nebylo až tak optimální:-). Končím 2. kilometr a na začátku třetího mne bere o kolo vedoucí závodník. Sakra, tak to asi plavu fakt pomalu, nejsem navíc ani schopen dál držet tempa závodníka, kterého jsem se 2. kilák držel. Na otočce v polovině 3. km mě začíná kousat křeč do lýtka, je mi jasné, že dnes to bude na morál. Na konci třetího km už to trošku kouše do obou lýtek a musím přestat kopat. Ruce už mám dost gumové a asi je jenom tak protahuju bez efektu vodou, protože mne předjíždí další závodníci o kolo a to je fakt hukot. Jediným pozitivem omezení kopání je, že se líp čůrá při plavání (při stovce naplno se do vody umí výčůrat jenom opravdový plavec:-)). 3,5 km, raději se ani nedívám na čas. Na otočce dám prsový střih, blbec, a chytám křečák do stehna. Rozplavávám ho až skoro do otočky. Poslední kilometr. Přede mnou plavou dvě holky, napálím to a dojedu je. Haha, sice pálím, ale prd jedu, takže až do otočky jsem je stáhl asi o 2 metry z dvaceti. Za otočkou zbývá posledních 500m a fakt to pálím a dokonce jdou i rozkopat nohy. Kočky nicméně finišují taky, takže mi spíš ještě kousek ujedou, než že bych je dojížděl. Už ani nevnímám studenou vodu v prostoru cíle. Konečně cílové molo. Zastavuju stopky a hrůůůůza, 1:41:20. To je šílené, průměr kilák lehce přes 20 minut. Garmin mi ukazuje 5,79 km, tomu bych věřil raději, ale uvidíme podle výsledků a časů lidí, kteří už mají něco za sebou. Každopádně nemám vůbec představu, kde jsem ve startovním poli končil, první polovina to jistě nebyla :-).
Update: s denním zpožděním jsou venku výsledky a já nevěřím vlastním očím: jsem sice 28. z jednačtyřiceti startujících mužů ČP, což je o malinko lepší, než jsem si původně myslel, ale v kategorii masters C to dává třetí místo! Paráda ne? Pro objektivitu je ovšem třeba poznamenat, že v kategorii jsme byli právě 3 :-DD.
Ty jo, skoro šest večer, na barák to mám 111 km a čeká mě večeře v rybím "občerstvení". Takže se ani nesprchuju, jenom utřu a asi 15 minut po vylezení z vody razím z Lipna směr Rodvínov. Před dojezdem volám švagra, který mě z Rodvínova vezme do Jindříše na večeři. Tady se musím chvíli zastavit. Už jsme po Jižních Čechách jedli ledaskde, třeba v Třeboni byl candát na "Rožmberské baště" ucházející, ale sumec byl průser a kapří hranolky byly prostě kousky kapra v trojobale, no slabota, až se zpoždění jsem dostal doporučení na rybu k "Šupinkovi" (nevyzkoušeno). Kamarád z Jindřichova Hradce nám ale doporučil podnik v Jindříši. Funguje jenom v létě a venku, vydávací okénko, Pardál desítka, Svijanská jedenáctka a černá Svijanská třináctka. A všechny smysluplné druhy ryb a všechny ve skvělé jednoduché základní úpravě a neskutečné ceny. Večeře v šesti lidech o x chodech za 800,- kč s pěkným dýškem (orientačně 100g okouna 35 korun, úhoř 65, sumec 50, kapr 25 kousek před vámi, stojíte-li u objednávky u okénka, zváží a udělají, můžete ale i sedět a slečna přijde, není-li člověk netrpělivý). Prostě skvělý večírek a gáblík, doporučuji! Místo činu je zde.
Když se od pochoutek vrátím k závodu: pětka bez tréninku je už fakt dost dlouhá, nicméně i navzdory chladnější vodě je dlouhé plavání výborný zážitek a sport (byť mě ještě teď bolí ramena a dutiny mám hezky plné, protože jsem moudře plaval bez čepičky:-)). Už jsem tady několikrát brojil proti plavání v neoprenu a tento závod mne v tom opět utvrdil. Jak si může říkat ironman někdo, kdo leze do třiadvacetistupňové vody oděn v gumové kvádro, aby se mu plavalo lépe? Já si myslím, že kdo chce být "iron", neměl by se bát ani plavání! Hanba neoprenům i tzv. "plaveckým oblekům":-).
Jo a asi začnu trochu plavat, Vl001-vic holka dala v sobotu pětku a v neděli desítku. To já bych nezvládl sakra. Něco s tím udělám, teda možná :-)

25 komentářů:

  1. Krasně napsaný Martine:-), klobouk dolů před tvým výkonem;-). Moc hezky jsem si početl a rád budu tvůj blog sledovat;-).

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že ti to Garmin změřil skoro přesně.

    Škoda, že Kiki není po dvacítce ve formě, mohla si s tebou víc zazávodit:-) Podle nedělních výsledků to sice zdánlivě vypadá, že desítka jí už šla líp, ale v neděli posunuli kousek obrátkovou bójku, takže to pro změnu 10km nemělo.

    Jinak ironmana na Lipně bez neoprenu si nějak neumím představit, tak daleko moje fantazie nesahá :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Maňa říkala, že s tím neoprénem to vidím dost podobně. Sám jsem si ho pořídil až "pod nátlakem" loni den před Mělicema. Voda atakovala hranici 16°C, takže hrozilo že budou povinné. A když už ho mám, tak ho používám, ovšem hranice 23°C mně osobně přijde ujetá a v takém kafi se skoro vařím. Ovšem ani ty Ječmínku, ani já nepatříme mezi vysekané vytrvalce s podkožním tukem pod 10% (normálně mám pod 15%, když se móóóc snažím, tak pod 12%).

    OdpovědětVymazat
  4. Dík za uklidnění vláďo, měl jsem z času trochu depku:-)

    S podkožním tukem máš Richarde pravdu, ale Ti kluci, co to plavali rychle, vypadají jako oni vysekaní triatleti. Spousta holek, které to plavaly, taky nejsou nijak oplácané, naopak. Čili v podkožním tuku to není. Potíž je v tom, že většina triatletů jsou plavci kachličkáři, kteří na otevřenou vodu prostě trénovat nelezou a z kryťáků mají standard 26-28C, to je pak kosa i ve 23C.

    OdpovědětVymazat
  5. No jo, ale když děláš triatlon, tak přece nezabiješ třeba celý víkend tím, že jedeš někam plavat na volnou vodu. Tento čas musíš použít na dlouhé kolo nebo běh. Co nestihnu odplavat v kachlíkové fabrice od 6 do 7:15 ráno, tak to nikde nenaženu. Maximálně pokud jedu na dovolenou třeba na Lipno (což se povedlo loni). Ale i tam jsem to musel stíhat před tím než vstane zbytek rodiny.

    OdpovědětVymazat
  6. ani dálkoví plavci neplavou většinu tréninků venku, drtivou většinu kilometrů je potřeba nadrdit v bazénu přesně z těch důvodů, o kterých píšeš. Na adaptaci se ovšem stačí trochu otužovat klidně studenou sprchou a v sezóně jednou týdně (když se nezávodí) na půl hodiny, hodiny venku do vody vlézt. Kdyby se v neoprenech neplavalo, bude holt z trochy otužování další disciplína, což mi přijde "železnější", než si oblíkat gumu. Chápu, že se můj názor nebude většině lidí líbit, ale prostě to tak vidím.

    OdpovědětVymazat
  7. V sobotu jsme dorazili na Lipno, v neděli rano jsem vlezl do vody a vyletel z ní jak čert z kostela. Zpátky do ní vsoukat se mi podarilo az kolem poledne. Nechápu, jak jste v tom mohli uplavat tu nalož :-)
    A tu rybárnu vyzkouším na zpáteční cestě. Dík za tip ;-)
    Téčko

    OdpovědětVymazat
  8. Železnější by to bylo a dokonce bych s tím souhlasil. Kdyby to nebylo nebezpečné. Viděl jsem z vody vytahovat i zkušené plavce z předních balíků. Pravda, to už podmínky byly dost specifické, ale naházet takto do vody triatlonové hobíky, no nevím. Nejsem si jist, zda to je při větším počtu účastníků uhlídatelné...

    OdpovědětVymazat
  9. Pěkný...
    K neoprénům přidám svůj zážitek z 1. ročníku Bigmana - voda 13°C, nezkrácená trať. V životě jsem v něčem tak studeném neplaval (když pominu, že jsem se probořil při bruslení v 20°mrazu, ale vody bylo max po pás). Bez neoprénů pro většinu nemyslitelné (Venclovsští a spol. neberu do úvahy), i tak odpad při plavání obrovský a podle vyprávění někteří vytažení z vody nevypadali zrovna dobře.
    Takže podle mě neoprény své místo v triatlonu mají, ale mohlo by se asi diskutovat o těch 23°C.
    L.P.

    OdpovědětVymazat
  10. Kdyz chcete byt tak zelezni, tak proc to konci u plavani. Nechcete si treba zakazat kolo pod 15kg a na beh treba boty od vonga?;-) Nevim proc jsou vase uvahy tak kratkozrake. Peca

    OdpovědětVymazat
  11. Tak trochu jsem čekal, kdo se chytí na háček a už je to tady. Ano jasně, technický vývoj nezastavíš, klidně bych se tady mohl pustit do Ječmínka, že si dovolil utratit strašné love za spoustu karbonu a já chudák ho honím jenom s hliníkem (no vlastně karbonovou mám vidlici a pedály). Pro Pecu jen připomínám, že jsme jednou z mála zemí, kde se letos nezakázaly plavecké kombinézy (Poinzero apod.), takže jsme asi jedni z mála, kteří nebrání pokroku :-))) Ale pokud je použití neoprénu zdůvodňováno ochranou proti chladu (proto ty teplotní limity vody), tak mně osobně limit 24°C resp. 23°C prostě přijde neopodstatněný. Samozřejmě, že jiná věc je bezpečnost plavců, ovšem Hawaii byla vždy bez neoprénu a teď už i bez kombinéz.

    OdpovědětVymazat
  12. Maselnik ty ses kus vola...nedkoncis zadni delsi triatlon nebo se pred startem odhlasis...vymluvy, jedna za druhou a Ty budes definovat co je a neni cisty ironman...je mi z tebe na bliti vole

    jirka

    OdpovědětVymazat
  13. 2 Jirka: Grafiman je první závod, který jsem kdy nedokončil a pár půlek i dva ironmany už za sebou mám, takže trochu kompetentní k vyjádření se cítím. Určitě více, než urážlivý anonym jako Ty.

    2 Peca: sem čekal, kdy se někdo ozve:-). K tomu bych jenom podotkl, že spíš než povinně 15-ti kilové kolo mi neopren přijde z kategorie třeba možnosti použít lehokolo, nebo nějaké kapotované, případně si vzít na běh pneumatické chůdy. S tím to jde přece taky lépe a rychleji.
    O bezpečnosti není sporu, já mám spíš na mysli situace, kdy před závodem polovina závodníků propadá panice, kolik se naměří a když se zakážou neopreny, několik jich k závodu vůbec nenastoupí (toho jsem byl svědkem osobně). Prostě má-li voda přes 20C, jsou dle mého názoru neopreny zbytečné i u IM o kratších tratích se vůbec nebavím, uplavat 500m jde bez neoprenu i v chladnější vodě. Už tak je význam plavání jeho krátkostí vzhledem k ostatním disciplínám výrazně snížen, proč ho tedy ještě dál snižovat gumou, která rozdíly mezi závodníky při plavání výrazně stírá?

    OdpovědětVymazat
  14. Jura to včil pokazil! Ať si to Ječminek vzdává kdy se mu zachce, jenom dyž o tem napiše. Dyť to je spisovatel lepši jak ten dezident Pavel Kohót! To je po něm takovy čteni, že noviny letijó do kóta! Tož mu nebrbléte nebo si ty plky nechá pro sebe a hdo má hledat ty zahozeny noviny. Ječmeňu, drž se!

    OdpovědětVymazat
  15. No me neva, ze jsem se chytil :-) od toho je diskuze. Souhlasim s pouzitim jen ve studene vode. Ja sam nejsem tak urputnym zastancem, abych v gume plaval za kazdou cenu. Jen bych byl opatrnejsi v definici co je pro koho studena voda ;-). My co nemame plavani nejak zazracne se koupeme dele a tim padem i vice prochladneme, takze asi tak;-). Je jasny, ze plavec, ktery zaplave 1500 za 18min je v poho, ale co ten chudak co se tam cachta pul hodky :-). U ironmanu jsou ty rozdily jeste vetsi, ze jo. Jinak o zakazu poinzero vim.
    Naoplatku ja zase znam zavodniky, kteri treba propadaji panice pri zakazu hrazdy a rekl bych, ze by se to dalo srovnavat s neoprenem ;-) Peca

    OdpovědětVymazat
  16. :-) prezidente, ale ti závodníci propadají kvůli hrazdě panice ne proto, že by bez ní nemohli jet, ale že by museli vzít do ruky šroubovák:-).
    A půl hodinka ve dvacetistupňové vodě by měla jít vydržet ne? Potíž je i v tom, že neopreny jsou holt kšeft. A závodník, když už utratil a guma mu dává výhodu, v ní chce plavat.

    OdpovědětVymazat
  17. Pěkný výkon Martine, já bych se snad utopil :-)

    OdpovědětVymazat
  18. :-) neutopil, pořádali to záchranáři a měli to pevně pod kontrolou...

    OdpovědětVymazat
  19. Ječmínku, dovolím si nesúhlasiť. Ironman je každý, kto ironmana dokončí v limite a sám vieš, že je to úplne jedno, či je to v neopréne alebo bez. Proste ironman vôbec nie je o plávaní a celkové výsledky preteku použitie neoprénu, alebo plávania celkovo, takmer vôbec neovplyvňuje. Každý má právo pri teplote vody okolo 22 stupňov rozhodnúť sa, či sa do gumy oblečie, alebo nie. Ak je to nad 24 stupňov, tak plávať v gume je doslova vražda a na celkovom výsledku preteku sa to prejaví skôr negatívne, lebo sa doslova človek utaví.
    Druhá vec je, že pri hromadnom štarte 2500 ľudí a poriadnej bitke, som šťastný za neoprén, lebo mám akú-takú istotu, že keď ma niekto kopne do hlavy a stratím vedomie, aspoň nepôjdem ku dnu.
    Ale v žiadnom prípade nemôžem súhlasiť, že ten kto pláva v gume je menejcenný ironman ako ten, ktorý to odpláva v plavkách :)

    OdpovědětVymazat
  20. sice jsi Pepo někde úplně jinde než já, přesto si dovolím nesouhlasit;-) Právě kvůli gumám, pointzerům a dalším hejblatům, není ironman v zásadě vůbec o plavání. A to je z mého pohledu škoda, protože takový jistě záměr původně nebyl.
    Prostě si tak nějak myslím, že prokázat odolonost vůči vodě k "iron" by tak nějak mělo patřit. Jo, souhlasím, bezpečnost masovek, toť otázka, ale i to by šlo jistě organizačně ošetřit. (starty ve více vlnách, dle výkonnosti atp.) Prostě plavání v kontaktu těla s vodou je plavání. Plavání v neoprenu (jak psal blogový nestor Vl001 před x lety) je koupání na matraci :-)

    OdpovědětVymazat
  21. to je len dobre, že nie vždy musí každý s každým súhlasiť :)
    Sám vieš, že pre dobrých triatletov, napríklad top 300 na svetovom ironmane nie je žiadny problém plávať bez gumy - je im to v podstate úplne jedno, nikto kvôli tomu nehysterčí
    Gumy sa používajú viac menej pre ľudí, ktorí to idú dokázať.
    Potom štart vo vlnách. To je práve niečo, čo úplne kazí pretek, taký pretek je úplne nanič, nepoznáš svojich súperov a nevieš kde si, vlny nikdy!!!

    OdpovědětVymazat
  22. no jo no. Tak holt ironman bude víc o plavání, o tom to celé je. Ale je to stejně akademická debata, šprckopříznívců je několikanásobně více než nepříznivců, takže si tady stejně jenom vylívám srdce bez reálné možnosti výsledku. Když ale třeba na hulmenovi, kde se plave 450m v bazéně!!!!! odplavou fešáci v neoprenu, tak je mi z toho na blití. No nic, necháme gum:-) Oraz si z regensburgu a dej pořádnou dovču. Ta moje, bohužel, pomalu ale jistě končí :-(

    OdpovědětVymazat
  23. Jasné. Uži si záver dovolenky a snáď saniekedy zase uvidíme. My odlietame v nedeľu, už sa tešííím, konečne 12 dní veget ...

    OdpovědětVymazat
  24. Hlásím, že letos na Hulmenovi do 9té rozplavby nebylo v neoprenu nikoho, pak už nevím bo sem měřil síly se závodníci a podával mimořádný výkon...

    OdpovědětVymazat
  25. Souhlasim s Pepou, ze zavody startovane ve vlnach jsou na nic. Je to stejne jako rozplavbove zavody s povolenym hakem. Domluvi se rozplavba cyklistu neplavcu a je po srande :-) O neprehlednosti pozice ani nemluvim.
    Jinak hlasim, ze na Hulmenovi opravdu neopren videt nebyl. Voda 26°, takze teplejsi nez vzduch. Bohuzel letos tam Jecminek nebyl :-)Peca

    OdpovědětVymazat