středa 9. prosince 2009

Na stará kolena na válce. I to se může s endurainingem přihodit.

Dneska jsem absolvoval 1. tréninkovou jednotku cyklistiky na válcích, které mi v pondělí dorazily z kupkola. Řekl bych, že jsem se jim bránil dost sveřepě, ale s Milošem nebyla moc řeč. To bylo pořád: nejezdíš venku, trenažér nejsou válce, technika atd. Manželka zase: další krám, byt není nafukovací atd. Co já s tím, chudák že? Nakonec jsem manželku zpracoval (za nezveřejnitelné ústupky) a stroj v úterý dorazil. Lehce jsem ho hned v úterý testl a bylo mi jasné, že dnešní kadenční motivy nebudou pravda.
Pod dojmem videí z youtube jsem samozřejmě trpěl značnými obavami umocněnými navíc svou vyhlášenou šikovností a schopností ztrácet rovnováhu i v situacích pro normální lidi naprosto stabilních. Takže jsem válce postavil do nejužší části chodby čelem ke vchodovým dveřím, abych v případě sjetí z nich nedojel moc daleko:-)
Prvních deset minut bylo opravdu frustrujících, lítal jsem od kraje ke kraji, ještěže Elite parabolic rollers mají zvýšené okraje, které kolo zabrzdí a nedovolí mu sjet, maximálně se člověk začne hroutit na bok, kam ho ovšem nepustí zeď:-)
Po deseti minutách už mi to jakž takž začalo jít. Člověk si srovnal fyzikální zákony kolem setrvačnosti, uvědomil si, že je nutno jet aspoň trochu rychle, aby měl stabilitu a začal jet. Objevili se ovšem nové "chuťovky", jako co dělat, když si chce člověk přehmátnou z pák na řídítka (pěkné vlnky), nebo si hodí vlnku jenom tak. Když mi tak příjde, že trochu jedu, mrknu na tachometr a hele, jedu 27kmph, kadence 95 a tepy 165, no to je mazec, asi tak tluču z nervozity. Plánovanou 45minut dlouhou jednotku ukončuji po 30-ti minutách pro naprosté psychické vyčerpání. Jednam čučení na dveře není nikterak zábavné, ale hlavně jestli něco na indoor aktivitách mám rád, je to nepotřebnost věnovat aktivitě pozornost. Na běhátku či trenažéru člověk prostě vypne mozek a běží/jede tak nějak automaticky. To na válcích jsem musel být stále ve střehu a představa, že bych na nich jel v obýváku je zatím na hony vzdálená realitě.
Tak mi, prosím, držte palce, ať to nějak zvládnu. Zatím jsem totiž spíš dost otrávený a bojím se, jestli jsem nekoupil ptákovinu, na které nebudu schopen trénovat. Ale snad jsou těžké jenom začátky.

28 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. No nedokážu si to pořádně ani představit. Tím, že se musíš soustředit ti to rychleji uteče, ne? Peg

    OdpovědětVymazat
  3. Jsi holt levej,no. Na válcích umí jezdit bez držení i můj 5 letej syn. Dej se do kupy a nefňukej furt. Vždyť ten tvuj blog je samý fňukání. Fuj.

    OdpovědětVymazat
  4. tak to tady nečti, když Ti to vadí. Je to můj blog, píšu co chci i jak chci. A aspoň se podepiš, když už musíš rýpat, hrdino.

    OdpovědětVymazat
  5. Na anonyma se vykasli. Mne tvuj blog hodne bavi, na valce kaslu, stale si myslim ze pro me ambice (zhubnout a bavit se sportem) staci v zime behat a plavat, duben-rijen pridat kolo. Co jsem o valcich cetl chce to trpelivost a nakonec se to nauci kazdej - par cyklistu ti urcite povi prihody jak projeli bytem, ale tyhle erga valce co pises maji snad aspon trochu ochranu proti sjeti. Ze se to deti a dorost nauci rychleji nez ty je jasny, pro ne je to s jejich pohyblivosti jednodussi. Dle osrtatnich prisevku je videt ze mas pevou vuli a trpelivost takze to bezpecne das

    OdpovědětVymazat
  6. Hele ty sportovče. Sám píšeš že se hejbáš sotva rok a kus a přitom dáváš všude okolo rady jako profi-trenér. Postav si válce doprostřed místnosti. Až z nich spadneš možná se ti rozsvítí v hlavě a dáš se trochu do kupy. Podle toho fňukání ti neni 38, ale sotva 14... Martin Kusý

    OdpovědětVymazat
  7. z čeho soudíš na sotva rok je mi záhadou, vždyť jen tento blog existuje od roku 2007....
    Jméno si zapamutuji, kdybychom se někde potkali. Jenom je mi záhadou, proč citíš potřebu sem psát. Nečti to a máš klid.
    Máš-li pocit, že někam napíšu nekompetentně, reaguj tam a nepiš sem.

    OdpovědětVymazat
  8. Zdar Martine, na ty nejapné poznámky se vykašli... já si naopak vždycky rád ten tvůj blog přečtu... Ondra (Trimanos)

    OdpovědětVymazat
  9. "Jím, co mi chutná. Co mi nechutná, na to aspoň plivnu."
    Přeju míň kusých martinů.
    Machy

    OdpovědětVymazat
  10. Ale fakt by ses nemusel tolik litovat a fňukat, že je bedna pořád daleko :D Já vim, lahvinka Rulandu to spraví, to je jasná věc.
    Machy

    OdpovědětVymazat
  11. já nefňukám kvůlivá bedně, tak daleko mé ambice nesahají, ostatně mi přijde, že vůbec nefňukám:-).
    Jsem levej, vím to, na válcích se určitě naučím, jenom si dovolil podělit se o zážitek z toho, jak to na poprvé moc nejde no.
    A stejnak si budu psát, co budu chtít:-)

    OdpovědětVymazat
  12. 13:09: Jedna věc je nepodepsat se vůbec, druhá věc je podepsat se cizím jménem. Pořádně se Martine vyspi, třeba se ti potom uleví a nebudeš trpět potřebou používat mé jméno pod svými výlevy.

    Machy

    OdpovědětVymazat
  13. Sakra tady uz to vypada jako na triatletu nebo etriatlonu :-) Fak nektere chytraky nechapu :-)
    Jinak Marto drzim pesti at ty treninky hlavne ve zdravi prezijes. Kdyby sis nahodou joo zvykl a chtel prodat tvuj ergometr tak dej vedet :-) Rad ti pomuzu zbavit se nepotrebnych kramu :-D Peca

    OdpovědětVymazat
  14. Ječmínku, Tvůj blog je perfektní, rýpaly ignoruj. Nevím ale, proč si všichni myslí, že když sjedou z válců, tak že pak projedou obývákem. Na válcích se kola sice točí, ale nemáš žádnou dopřednou rychlost, tedy ani energii. Pokud sjedeš z válců a přestaneš šlapat, hodíš tlamu na bok dopředu ani náhodou. Znám z vlastní zkušenosti. Richard

    OdpovědětVymazat
  15. Valce mam tiez Elite parabolic. Na osvojenie si techniky sa mi viac vyplatilo trenovat jeden tyzden kazdy den 15-20min - na konci uz som isiel aj bez ruk. (nie ze by som bol nejaky kanon, ale uz nemam az taku hrozu z valcov).
    Mne pomohlo par cankov od p. Vojtechovskeho o valcoch, myslim ze za precitanie a pouvzovanie o technike to stoji.
    Hodne zdaru a malo padov. Vlado

    OdpovědětVymazat
  16. Na blogu jecminka je sympaticky hlavne to ze si na nic nehraje a nedela ze sebe kdovijakyho superhrdinu. Proto jsou tydle stranky tak ctivy, jsou opravdovy, a nejde jen o nejakou nalestenou fasadu. Kazdemu ale podle jeho gusta, ze? ;)

    OdpovědětVymazat
  17. tak to jsi mě Richarde celkem uklidnil. Já jsem totiž viděl nějaké video na youtube, kde chlapík sjel z válců a fakt vrazil do zdi před sebou. Je asi také otázkou, jak moc roztočená kola měl a jestli třeba při tom sjetí ještě automaticky nešlapal. Každopádně ještě nějaký čas budu blbnout v předsíni, než mi naroste sebevědomí:-)

    OdpovědětVymazat
  18. Třeba Tě Ječmínku ještě víc uklidní, že pokud si vzpomenu na svoje válcovací začátky, tak první 3 pokusy asi o délce 15 minut jsem nenašel odvahu pustit se skříně :-) Loňskou zimu už to bylo jenom s jedním tygrem. A to jsem jako správný železňák zalehával na hrazdu a občas šlapal jen jednou nohou. Jízdu bez držení nemám důvod zkoušet, není nám už 17, že... Richard

    OdpovědětVymazat
  19. přesně něco takového jsem potřeboval číst:-). Po hrazdě zatím jenom šilhám, jako náročné se mi jeví i přehmátnutí na řídítkách, ale to už jsem v závěru taky zvládl bez zastavení.
    2Vlado:Zkoušet to chvilku každý den zní docela nadějně, testnu to podle Tebe.
    Všem díky moc za podporu.

    OdpovědětVymazat
  20. Fnukej, proto sem pravidelne lezu, potesi to :D IM

    OdpovědětVymazat
  21. taky jsem po nich "pokukoval". Co hlučnost? musí k tomu mít člověk ještě vlastní dům nebo se dá i v bytě se sousedy okolo?

    tak ať ti to hezky šlape :-)

    žula

    OdpovědětVymazat
  22. provozuji je v bytě a řekl bych, že jsou tišší než trenažér.

    OdpovědětVymazat
  23. No teda blbý válce a kolik k tomu je blbých komentářů to jsem nečekal.
    Ale věta "A stejnak si budu psát, co budu chtít:-)" hovoří za vše.
    Tak hlavně ať se nějak blbě nezraníš, přeji hodně zdaru :-).

    OdpovědětVymazat
  24. Ahoj Ječmínku. Taky jsem pořídil válce po rozhovoru s Milošem. Rozhodně sis krám nekoupil a můj první den byl hodně podobnej. To bylo cca 3 týdny zpět. Včera jsem jel poprvé v obýváku (jinak jezdím v sušárně) a koukal se na havajského ironmana. Takže přepokládám, že do 3 týdnů už taky budeš jezdit v obýváku před telkou. Drž se :-))
    Drny

    OdpovědětVymazat
  25. Ječmínku,Ječmínku. Ty sa dáš tiež nahovoriť na každú blbosť :))). Držím palce, nech ti to po týždni už krásne fičí. A píš ako doteraz, tvoj blog bol a je pre mňa inšpiráciou.

    OdpovědětVymazat
  26. Martin Kusý to vidí moc černě. Každý máme chuť se předvádět - před ženami, před kolegy v práci, furt. Co je na tom špatného? Moje zkušenost ale je, že lidi, který ve sportu dost dokázali, prostě potřebu webové exhibice nemají, ale to je každého věc.
    Mně se líbí Ječmínkovo zaujetí pro moderní techniku. To mně spíš pěkně štve, že pro nákup kol, komponentů a věcí na triatlon musím zadírat svoje zaměstnance a rodinu, protože těch cca. 200 000,-Kč ročně vyčarovat neumim :). Vyžaduju totiž super techniku, ať má ten tréninkový čas, o který okrádám rodinu, nějaký smysl. Jak to máte vy? A válce jsou good, jenže na pořádný trénink nic moc.
    Jerry

    OdpovědětVymazat
  27. tak toto mám celkem jasně loženo: nikde nezadírám. Triatlon a hračky jsou koníček, takže ty se pořizují až jako poslední v řadě z toho, co zbyde. Asi proto to u nás není 200k ročně, ale o něco méně:-).
    Nemyslím, že většina bloggerů píš blogy kvůli tomu, aby se předváděli. Můj důvod je ten, že okolí nemám moc lidí, se kterými se můžu na téma sportování nějak velice bavit. Blog mi dává fajn prostor psát co chci a bavit se na dálku s kým chci.

    OdpovědětVymazat
  28. To je neuvěřitelné, že se ti škorohlídi dostali i k Tobě, nějak se nám to rozmáhá... Myslím, že můžeš být v klidu: máš super blog, plný humoru i inspirace, většina nás sem chodí právě proto. Držím palce

    OdpovědětVymazat