pondělí 31. prosince 2007

Silvestrovský běh Přerov 2007

Na tento závod jsem šel s jediným jasným cílem, kterým bylo zaběhnutí osobního rekordu. Nebyl to ovšem cíl nikterak náročný uvážím-li, že jsem se ho účastnil poprvé:-) Ani ve snu mne ovšem nenapadlo, jak nízko si pro příští rok nasadím laťku.
Očekávání:
Tak nějak jsem si říkal, že tempo 4:45 na km by nemuselo být zcela nereálné. Trať je dlouhá jenom 8,5 km, něco naběháno je, čas pod 40 minut by byl prima.
Výmluvy:
Pravda, dneska jsem celkem brzy vstával, abych poslední předsilvestrovský nákup zvládl bez front a stihl závod. Tím pádem jsem pozdě snídal, byť jen lehce. Navíc mne přepadla nějaká nevolnost, takže jsem se zdržel na toaletě a místo rozklusu na start pěkně valil. No a v neposlední řadě mám za sebou měsíc s naběhanými 265-ti kilometry. Sice nijak závratnými rychlostmi ani na mne, ale celkem to cítím a mám lehký pocit, jakoby na mne něco lezlo (potvrdí nebo nepotvrdí se to v následujících dnech). Jo a samozřejmě váha na metráku.
Průběh:
Dorazil jsem na poslední k chvíli k lávce u tenisu, kde byl start. Protože mi číslo vyzvedl Ondra, mohl jsem doklusat rovnou z domu (necelé 3km). Jelikož mne při odchodu zdržely střevní potíže, až tak pomalu jsem klusat nemohl. Na startu byla řada známých včetně Ondry, Juramana, Aldamana, kolegů z TTS Osek a dalších.
Hned po startu mne zradil Garmin. Jako už jednou, seklo se mi tlačítko mode, takže nešlo pustit stopky. Viděl jsem tedy jenom tempo a tepy. Jak bylo tempo mizerné (i když v prvním okruhu ještě celkem solidně pod pět), tepy švihaly jako o život skoro od začátku přes 170 bpm. Možná skutečně vlaštovka nějakého zdravotního problému. Z 1. okruhu (běžely se celkem 4 od lávky u tenisu k lávce u loděnice, přes ni a zpět na lávku u tenisu) jsem měl ještě celkem solidní pocit, který se ale již v průběhu 2. kola vytrácel a já začal přemýšlet, co tam vlastně dělám. Tempo klesalo k 5:00, pomalu mne předbíhali člověkové zezadu (pravda, už po startu jich tam moc nebylo) a začínalo trápení. Zejména strana ve druhé polovině okruhu dost klouzala a stála mne hodně sil, což ale nejspíš všechny, že. 3. kolo bylo asi nejhorší. Hned v jeho začátku mne předběhl vedoucí závodník Petr Vymazal a pak už šlo přeze mne v různých odstupech čelo závodu. Celkem mi kolo nadělilo asi 10 lidí. A já se z celkem solidní demotivace dostával do ještě solidnější depky. S tím jak klesala nálada, mírně rostl tep ke 174 a úměrně tomu, bohužel, klesalo tempo k 5:30, na kterých jsem to už ňák dožil. Poslední kolo bylo stejně na pytel jako předposlední, jenom bylo trápení mírně vylepšováno vědomím, že už se opravdu blíží konec. Těsně před ním mne ještě předběhla oddílová kolegyně z TTS Osek Monika Kopečná (všichni mužští kolegové už byly v cíli drahný čas), na nějaký finiš už jsem opravdu neměl kam hrábnout. Její mladší sestra, která mne ráno způsobně pozdravila "dobrý den" jako starého kusa, se asi ze stejného důvodu slitovala a doběhla za mnou (teda možná, výsledky nemám, ale nevšiml jsem si, že by mne předběhla). V cíli mi bylo fakt blbě a jeden člověk za druhým mi říkali: "tak co, jak je? Dobrý ne?". Neměl jsem ani sílu, abych je postupně posílal do p..., vesměs šlo o kamarády:-D. Po chvíli jsem se nějak vzpamatoval a klusal domů, protože od 12:00 jsme měli rezervaci na oběd v Městském domě.
Hodnocení:
Abych řekl pravdu, přemýšlím, proč se vlastně honím. Nějak pátrám v blogu, jestli jsem někde nepopsal, proč vlastně trénuju, trochu exaktně, ale nic nenecházím. V nějaké světlejší chvilce si to budu muset, napadne-li mne prima důvod, zaznamenat a v podobných chvílích, které mne jistě čekají, se k tomu vracet. Z času 43:45 jsem opravdu otrávený a asi budu muset ve svém běžeckém tréninku něco změnit, pozměnit, upravit a tak. Hlavně samozřejmě budu muset zhubnout, jenom si říkám, jestli cesta důslednější diety a návratu k činkám nebude méně frustrující. Ono mne to asi do zítra přejde, ale si to píšu včil, abych si dnešní frustraci pořádně pamatoval. No nic, za chvíli razíme slavit, jídla i pití jsou haldy, tak uvidíme, jaké následky zanechal závod na schopnosti organismu vyrovnat se s produkty konzumní kultury:-)

7 komentářů:

  1. Hlavu vzhuru. Ja myslim, ze s tim jak trenujes, tva chvile teprve prijde. Mozna ted to stalo za prd, ale mel by ses tesit na jaro. To teprve sundas nejaka ta kila a pak ti to bude litat jako nikdy. Nevim jestli ma ted cenu resit nejake diety. Mozna by jsi riskoval, ze to pri mensim prisunu zivin pekne odlezis.

    OdpovědětVymazat
  2. To vis jenóm z klusani se neda nic extra zabehnout, tempo nekde okolo 5:10 je porad o nejakou pulminutu rychlejsi nez to co behas normalne. Pro ilustraci, ja dnes sel Silvestrak po 3:37 a v treninku beham nejrychleji okolo 4min, cili ten rozdil trenink - zavod je obdobny, navic jsem preci jen o trochu vybehanejsi a tak i kdyz nemam den, tak mi to vcelku bezi. U tebe, jakmile nemas den, je ten pad mnohem horsi. Na druhou stranu, co bys za takovy cas treba 31.12.2006 dal ne? :). IM

    OdpovědětVymazat
  3. no jo, máš samozřejmě pravdu, ale stejně jsem čekal lepší výkon, byť těch tréninků v tempu kolem 5:30 moc nebylo, spíš kolem 5:50 - 6:10. Co se týče výkonu 31.12.2006 tak mám právě pocit, že by moc jiný nebyl. To je to, co mne štve nejvíc.
    Musí prostě jít zase dolů váha, protože jinak sotva trochu přidám, jsem z toho hrozně bolavý.
    No nic, pár dní si trochu dáchnu, protože mám fakt nějakou slabší virózu a pak se uvidí.

    OdpovědětVymazat
  4. Přesně tak, hlavu vzhůru. Já jsem se taky protrápil až do konce, vůbec mi závod nesedl! Moje vyhlídky byly taky úplně někde jinde než samotný závod. Musíš to brát tak, že jsme se na ten závod vůbec nepřipravovali( co se týče typu tréninku) a podle toho jsou i výsledky! Už se těším jak zase společně vyběhneme:))) Juraman

    OdpovědětVymazat
  5. Váhu bych dietou taky neřešil, loni jsi během zimy a jara shodil docela dost, takže bych se toho vůbec nebál. Navíc ty svátky to je jenom obžerství, teď to bude jiný :-).
    Teď si trochu odpočineš a uvidíš jak to zase dobře půjde.

    OdpovědětVymazat
  6. Já se váhou přes zimu moc nenervuji a dělám si přepočet :

    http://www.runningforfitness.org/calc/weighteffect.php

    a pevně doufám v jarní oproštění se od handycapu.

    Jinak do 2008 přeju hodně objemů

    NNN

    OdpovědětVymazat