neděle 25. října 2009

Garmin Forerunner 310XT troubleshooting:-)

Přestože je tento stroj vynikajícím zařízením, má i své blešky, nebo, řekněme, potenciální možné problémy, které jsou většinou snadno řešitelné, ale někdy trvá déle, než na to člověk přijde. Třeba menší soupis na jednom místě někomu pomůže.

1) Okamžitá rychlost zejména při běhu stále kolísá: je to vlastnost GPS. Vyhodnocení změny polohy a tím rychlosti je tím přesnější, čím vyšší je rychlost pohybu. S tím se prostě nedá nic dělat. Průměrná rychlost sedí při měření zhruba na úseku 400m a více. Při troše snahy se s tím dá žít.

2) Nefunguje GPS ani přenos tepové frekvence ve vodě: u tepů jde o vlastnost ANT+, což je přenosový protokol pro komunikaci FR310XT s periferiemi, který neprochází vodou, stejně jako signál GPS, který se začne zaměřovat, když je ruka nad vodou a při ponoření se zase ztratí. Výsledné délky plavání potom vycházejí velmi lichotivě vzhledem k uplavanému času:-))

3) Při běžícím tréninku nefunguje nastavený autostop: jde o feature. Protože až takovou inteligenci po hodinkách nemůžeme chtít, tedy aby poznaly, podle jakého parametru je daný okruh řízen, je autostop vypnut, aby čas běžel i v pauzách, kdy záměrně stojíme.

4) Při manipulaci a pohybech v menu, se vždy nejdříve rozsvítí displej a až poté se s rozsvíceným menu dá pracovat: podle mne to není vada, ale feature. Prostě garmin předpokládá, že člověk chce na displej vidět. Chování se neprojevuje, pokud je v nastavení automatického podsvícení nastaveno "never". Tímto nastavením se podsvětlení nastavuje ručně a rovněž ručně vypíná. Mám to tak nastaveno, protože při běhu po tmě chci displej podsvícený stále a za světla ho zapnutý nepotřebuji. I proto jsem toto chování zaznamenal a odpozoroval až při diskusi na behej.com.

5) Při importu dat do sporttracks se nenatáhnou poslední tréninky: je to rozdíl, proti FR 305. Data si už totiž ST nestahuje přímo z přístroje, ale z cache ANT agenta. Přenos pomocí ANT není nijak zvlášť rychlý, proto dokud na displeji přístroje svítí "transfering data", nejsou nové tréninky pro sporttracks k disposici. Není to vada, ale chování.

6) Údaje na displeji přístroji a výsledná data ve sporttracks se liší: jde o velmi individuální záležitost podle toho, jaké korekční pluginy jsou ve sporttracks instalovány. Aplikace samotná provádí interpretaci dat a provádí mírnou korekci GPS záznamů. Další korekci provádí elevation correction plugin, GPS correction plugin a jistě i nějaké další, která nepoužívám a tedy neznám. U 310-tky jsou tyto rozdíly možná ještě větší, než byly u 305-tky. Podle mého názoru to má na svědomí nový Quick Start Fix od SiRFu, který je ve 310-tce v 305-tce nebyl. Má na svědomí sympaticky rychlý náběh GPS, čehož ale dosahuje poměrně "drsným" přepočtem nepřesně zaměřených satelitů, což asi sporttracks nežere. Věřím, že si s tím časem poradí.

7) Zejména na začátku výkonu se zobrazuje špatně tep, většinou vysoké hodnoty
Je to s největší pravděpodobností způsobeno slabou baterií v hrudním pásu. Podle mé zkušenosti vydrží baterie cca půl roku intenzívního (kolem 10-ti hodin týdně) používání. Podobně dlouho drží i baterka v kadence senzoru.

8) Nefunguje kadence senzor
Není-li vybitá baterie, je problém s největší pravděpodobností způsoben špatnou polohou nebo vzdáleností magnetu na klice proti čidlu. Senzor je na to velice háklivý a jediným projevem je právě nefunkčnost, přičemž hodinky senzor vůbec nedetekují. Funkčnost senzoru se dá otestovat jedině tak, že se přejíždí magnetem přímo po rysce na senzoru

Protože je FR 310XT přístrojem, který obsahuje software, může se tento občas "zbláznit", jak už to softwary občas dělávají:-). Buď se může zbláznit málo, potom vystačíme použitím funkce soft reset, kterého docílíme současným stlačením tlačítek mode a lap. Tímto způsobem je možné řešit vytuhlé hodinky v nějakém menu, případně stav, kdy hodinky nejdou zapnout.
Pokud soft reset nepomůže, je třeba sáhnout po těžším kalibru, kterým je hard reset: při držení tlačítka mode stiskneme tlačítko power/on. Pozor, hard resetem nejenže ztratíme veškerá historická data, ale také veškeré uživatelské nastavení, včetně pracně nastavených profilů a jim přiřazených obrazovek. Doporučuji tedy vždy začít "měkčím" resetem:-)

Pokud byste kdokoli narazili na nějaký zde nepopsaný problém či "podivnou" vlastnost, dejte vědět, rád postřehy doplním, ať můžeme trávit víc času tréninkem než laborováním nad již objeveným.

19 komentářů:

  1. Ahoj nemohu nikde najít, zdali jde nastavit prodleva ukládání dat a případně jak? Tzn. pokud bych chtěl přesnou trasu, tak nastavit ukládání po 1s což jsem nikde nenašel.

    Zachy

    OdpovědětVymazat
  2. nastavit to tutově jde, jenom teď nemám hodinky u sebe. Podíval bych se do settings history nebo data.

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem asi slepej, ale nikde to nevidim :-(

    OdpovědětVymazat
  4. tak chybka, fakt to nejde:-) 305-tka to podporovala, ale musím říct, že mezi smart a sekundovým ukládáním jsme nikdy nenašel viditelný rozdíl

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím, chtěl bych se zeptat, jestli do menu Multisport mohu nějak dostat plavání (swim). Mám na své 310 RUN - BIKE 1 - BIKE 2 - BIKE 3 - OTHER. Umím si vytvořit novou disciplínu, ale na výběr mám vždy jen běh, kolo nebo ostatní (zde jsou jen běžky). Někde jsem viděl na fotkách, že měli na displeji i např. OPEN WATHER SWIM. Nebo to jde jen na 910? Nebo při výběru jednotlivé disciplíny třeba při tréninku mám taky na výběr jen běh, kolo nebo běžky. Díky za odpověď

    OdpovědětVymazat
  6. toto 310XT skutečně neumí, vůbec profil plavání nemá. 910XT plavání má a to ve dvou režimech, pool a open water.

    OdpovědětVymazat
  7. Díky za brzkou reakci. Myslel jsem si to, ale nikde jsem se nedocetl, ze to tak skutecne je. U plavavani mi staci zmerit cas, kdyz budu plavat na zmerenych usecich, takze to muzu plavat treba na mod pro bezky, co? A pak pri multisportu na triatlon obdobne? Ze si dam bezky-kolo-beh s tim, ze mi to zmeri cas na plavani a pak na kole a na behu i ostatni parametry jako je tep, trasa atd.? Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On se anglicky ten třetí sport jmenuje "other", takže je to fuk:-).

      Vymazat
  8. A ano, všechno se Ti změří, jak má. Jenom na data z plavání se moc netěš. Tepák pod vodou nefunguje GPS taky nic moc.

    OdpovědětVymazat
  9. Jasný, rád bych, kdyby se mi to plavání aspoň řadilo do zvláštní kategorie jako mám zvlášť běh a kolo. O tepáku a GPS pod vodou už jsem četl dost, takže s tím počítám. Stačí mi jen čas. Jinak teď jsem nainstaloval Sporttrack a jsem příjemě překvapený, jak je to pěkně udělané. Jen teď zkoumám, jak tam hodit běhy, které mám jen v excelu bez GPS, aby se mi započítavaly do běhů s GPS. Prostě abych měl celkové km. Jde to vůbec? Díky

    OdpovědětVymazat
  10. Zdravím Ječmínku, mám 310 asi měsíc a jakštakš už jsem se s tím naučil a musím říct, že jsem rád, že jsem zainvestoval. Jen mám malinkej problém, zůstala mi v paměti přístroje jedna aktivita (asi jak jsem si zkoušel multisport jen doma vevnitř jak to funguje) a nejde to smazat. V historii zařízení nic není, ale při importu mi to vždy nabídne tuhle aktivitu. Zkoušel jsem měkký reset a pak i ten tvrdý, ale nic, aktivita je stále skrytá v přístroji. :( Máš podobné zkušenosti?

    OdpovědětVymazat
  11. ta aktivita už v přístroji nejspíš není, ale je Ti nabízena, protože visí v ¨\cache na PC. Najdeš ji ve svém profilu (na vista či w7 c:\users\tvuj_ucet\appdata\roaming\garmin\devices\cislotvehostroje\activities), kde je pro každou aktivitu soubor s koncovkou .fit. Když tyto soubory smažeš, přestane Ti být aktivita nabízena k importu.

    OdpovědětVymazat
  12. super, díky moc. ;-)

    OdpovědětVymazat
  13. Zdravim,

    dnešního rána se se muj FR310XT rozhodl, že při nabíhání přestane ukazovat hledání satelitů, to bych ještě dejmetomu přehlédl. Při běhu vypadalo všechno OK (až na tepovku, na což už jsem si zvykl s novým páskem, který prostě občas zlobí) a když jsem přišel dom, tak mi data nešla vytáhnout. Zkusil jsem ho nechat vyspat a nic, zkusil jsem pustit další běh a nic. Tak jsem zkusil soft reset a při nabíhání mi garmin řekl: Database error a když jsem se podíval do historie, tak mi všechna historie skočila na dnešní den. I po HARD resetu do továrního nastavení mi pořád po naběhnutí vyskočí hláška Database error. Máte s tím zkušenosti? Příp. co s tím?

    OdpovědětVymazat
  14. i po hardresetu databse error? A jinak se do menu dostanete? Jestli ano, tak můžete ještě zkusit historii smazat, i když to hlásí chyby. BTW po hardresetu jste potvrdil smazat všechna uživatelská data, nebo nepotvrdil? Jestli ne, je potřeba potvrdit.
    Kdyby to nepomohlo, zkuste ještě přepsat firmware, to jde třeba přes garmin connect. Potom už zbývá jenom servis, bohužel.
    Pokud nezabere ani hardreset se smazáním, ani přepsání firmware (to se přeformátuje vnitřní úložiště), nemám jiný nápad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, za tak rychlou odpověď...
      Právě, že jsem všechno nejprve smazal ručně (a můj dnešní ranní běh tam byl i když jsem ho několikrát ručně smazal) a to nepomohlo, tak jsem udělal hard reset se smazáním všech dat. A hned po zapnutí na mě vyskočí Database error. Jinak hodinky fungují normálně, i když jsem zkusil zapnout záznam, tak potom šel vytáhnout, ale nevím jestli to takhle půjde pořád. Teď koukám na connect garmin a tam mi to vždycky řekne, že moje zařízení je aktuální a nejsou dostupné žádné aktualizace... Prosím, kde najdu přepsání FW?

      Vymazat
  15. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Máselníku.
    Prosím o radu pokud ještě nějaká je ohledně Forerunner 910XT.
    Vytuhl mi a nejde spustit. Vyzkoušel jsem různé kombinaxce od soft reset :(stlač Mode a Lap, Mode-entr-pover, pover-mode, případně k tomu i lLap a Start/stop.......... není na vytuhnutí a žádnou reakci nějaký fígl v kombinaci?... když dám sporttestr na nabíječku ani se nezobrazí dobíjení..... Pokud budeš mít čas, díky za radu. Petr

    OdpovědětVymazat
  17. Jestli nepomůže delší podržení mode a power současně, tak nezbývá než servis.

    OdpovědětVymazat