pondělí 27. dubna 2009

Pro příznivce tréninkového deníku sporttracks

Už pár dní řeším problém, jak nějak pokud možno jednoduše publikovat své tréninky na webu. Nechce se mi za to z vrozené lakoty platit, takže padá populární trainingpeaks, kam je možno uploadovat ze zařízení až v profi verzi a vůbec se mi ňáko nelíbí.
Garminí connect mi příjde jako hodně syrová záležitost, která vyloženě prapodivně zpracovává převýšení a ještě ke všemu tam nedopsali podporu pro starší přístroje, nechápu. To je prostě šlendrián.
Jako nejpoužitelnější se mi dlouho jevil web motionbased, který provozuje rovněž Garmin. Ten umožňuje upload ze zařízení, ale kloudně mi funguje jenom u Forerunnera. Z Edge to musím posílat soubor po souboru a to je hrozná opičárna. Na motionbased jsem navíc narazil na několik věcí, které mne rozčilují a nepodařilo se mi vymyslet, jak se jim vyhnout:
- nezobrazuje kadenci u kola, celkem důležitý údaj
- srdeční frekvence se počítá z celkového času aktivity, nikoli z aktivity z pohybu, takže pokud člověk na kole zastaví na pivko, má průměr tepů podle MB dole
- na neplaceném účtu se můžu jako přihlášený podívat pouze na 10 posledních aktivit a nemám přístup k reportům
- dost často trvá zpracování importovaných aktivit hodiny z důvou vytížených serverů
Našel jsem prima web gpsies, kam jdou aktivity ze sporttracks exportovat velmi snadno, bohužel však je web orientován spíše trekově, takže důležité údaje jako tepy a kadenci nějak nezpracovává.
No a nakonec jsem při zběžném náhledu na pluginy pro sporttracks našel plugin pro export dat na web runsaturday. Toho už jsem si všiml dříve, ale nemůžu říct, že by ve mně právě tento web nějak evokoval solidní webový deník. A chyba! Runsaturday je pokročilý deník, který jako jeden z mála nabízí jako sofistikovaný export aktivit ze sporttracks, a umí i aktivity bez gps dat.
Plugin je ke stažení zde. Po stažení pluginu je třeba ho nainstalovat a ve sporttracks nastavit. Ještě před tím je ovšem třeba se zdarma na webu regnout a zadat klíč pro upload. Nastavení ve sporttracks má jako povinnou část zadání uživatelského jména a právě klíče, v nepovinné, ale praktické části, je možno provést mapování aktivit ze sporttracks na aktivity runsaturday tak, aby se při importu rovnou zařadily do správných šuplíků. Aktivitu lze následně poslat na web prostým exportem z menu. Na webu jsou k disposici týdenní přehledy a další reporty, detailní hodnoty k aktivitám, které je možno pomocí twitteru komentovat a bavit se s podobně postiženými jedinci ve fóru. V tuto chvíli jsem náchylný označit runsaturday pro mé potřeby informovat trenéra o tréninku za ideální. Doufám jen, že nenarazím na nějakou blešku ani v budoucnosti:-)

neděle 26. dubna 2009

Tréninkový týden? No fakt, už jsem skoro nevěřil:-)

Tento týden jsem odtrénoval neuvěřitelných skoro 14 hodin a mám z toho velikou radost. Navíc dokonce navzdory dvoudennímu pobytu v Praze.
V pondělí jsem musel vynechat pracovní proces. Žena musela na brzy do práce a já řešil Maruščin zánět spojívek. Bohužel infekční, takže musel zůstat doma. Se mnou, nikdo jiný nebyl. Jetěže zvládnu pracovat i z domu. Je toho nějak moc a ten den by mi chyběl. Naštěstí jsem stihl už ráno odběhnout desítku, takže jsem celý den nepropadal panice z netréninku a odpolední kolo po ženině návratu z práce jsem bral jako benefit a hezky se projel.
V úterý jsem razil směr Praha. Naštěstí kolega TomX i tentokrát vzal sebou na běh tlouštíka a ačkoli si drtil jakési intervaly, já vesele (no moc vesele ne:-) obíhal Průhonický park. Poběženíčko je to krásné, luxusní cestičky, jenom mně to tam nějak neběhá. Po 13-ti kilákách jsem byl tak prošitý, že jsem k autu chvílemi ani nemohl klusat a musel jít.
Ve středu jsem se dokopal k rannímu vstávání a šel plavat do Axy s trisportteamem. Je to na Florenci, 300m od metra, takže z Budějovické luxus. Po dvouměsíční pauze nic moc plavčo, ale dobrá snídaně v pekárně naproti bazénu:-).
Ve čtvrtek jsem stihl jenom kratinký běh před manželčiných odchodem do divadla. Díky bohu za něj:-). Na kolo nebylo, ráno pršelo.
V pátek už do práce na kole a ještě jsem šel i plavat, šikulda ten Martin.
V sobotu jsme si dali delší běh s Aldamanem. Ke konci mi už pěkně docházelo, ale ty dvacky se přece musí časem zase podat. Večer jsme prima zapařili se všemi možnými švagry na narozeninách skorošvagrové.
Paření se naštěstí moc neprojevilo na nedělním výletě s lidmi z cyklodiskuze.cz na Hostýn, který jsem si dal z cvičných důvodů 2x. Prima projížďka. Aktivity jsem začal z dokumentárních důvodů zase posílat na motionbase, čili na mé sekci jsou k vidění.
Už to skoro vypadá jako trénink, sláva!

čtvrtek 16. dubna 2009

Zbrojení na sezónu 2009

V době, kdy jsem si myslel, že letos budu trénovat jako o život a lámat ironmanské rekordy, jsem si pořídil pár věcí, které mi měly tento nelehký úkol usnadnit. Sice některé asi nepoužiji, ale aspoň je mám do foroty:-).
Začnu od nejmenších. Jelikož používám sedlo od firmy fyzik, mám možnost sáhnout po jejích doplňcích do úchytu I.C.S. Jako první jsem vybral krásnou prťavou blikačku, kterou jenom zacvaknu pod sedlo místo štítku s logem a jedem. S taštičkou topeak ji můžu vozit pořád. Bezva věc, navzdory napájení knoflíkovou baterií svítí velmi dobře. Ostatně podsedlová taštička topeak. Loni na moraviamanu jsem spekuloval s posezem. A protože jsem se nechtěl do závodu vzdát brašničky s náhradními dušemi a nářadím, nemohl jsem posunout sedlo tak dopředu, jak bych si představoval. S podsedlovou brašnou fyzik upevňovanou do stejného úchytu jako světo, tento problém nemusím řešit, protože brašna se nepřichycuje k sedlovce, ale na klipu visí za sedlem. Obojí je vidění na webu progresscycle.
Další věcí, která mi má trochu usnadnit život, je flask holder, což je prostě lahvička, do které člověk namačká gely a přilípne ji na rám. Tím pádem může mít v taštičce s jídlem více jiných dobrot:-). Letos ho asi nepoužiju, ale příští rok, to se fakt těším.
Pro lepší zážitky z běhu, jsem po velmi neuspokojivém ukončení činnosti sluchátek motorola S9 (prostě nejdou zapnout, reklamace neuznána z důvodu přílišného prosolení údajně sportu odolného šasi) musel sáhnout po něčem jiném. Chvilku jsem zkoušel drátová sluchátka, ale to je hrozná otrava, porád to někde plandá, takže jsem se začal opět dívat po bluetooth sluchátkách. Jenomže, světe div se, sportovních modelů je jako šafránu a kromě motoroly taková sluchátka vyrábí snad už jenom Sony a shodou okolností jsem je zachytil na mém oblíbeném webu engatgets:-). Bohužel, sluchátka v prosinci v Čechách nikdo neprodával a jestli se nemýlím, stále zde v nabídce nejsou. Využil jsem tedy kamarádovy nabídky a nechal si je dovést z USA. To mělo za následek potřebu opatřit si nabíječku na české zásuvky, ale to je jediná vada na kráse. Sluchátka mají skvělou výdrž blížící se 8-mi hodinám, s HTC touch HD spolupracují na výbornou, proti motorkám obrovský posun, za dobu používání jsem nezaznamenal jediné samovolné rozpárování ani nic podobného. Zvuk je rozhodně lepší než z motorek a subjektivně i než z drátových Sennheiserů CX300.
Jako pláště jsem pro svoji rekordní tíží zvolil rekordně lehké schwalbe ultremo a subjektivně bych řekl, že jsou rychlé. Ostatně huštění na 10 atmosfér je bezva věc:-).
No a to nejlepší nakonec: můj mateřský oddíl nechal udělat další várku oddílových dresů a tt kombinéz, které jsou skutečně velice povedené. Zejména kombinéza s kapsičkami na přání je super, v Atexu odvedli skvělou práci. Musím být tedy letos ve výběru závodů ostražitý, abych neudělal oddílu ostudu:-).
Na Mamuttour sa hukáže!